21 Жовтня 2022
Новини

Британська розвідка вважає малоймовірним нове вторгнення з Білорусі: найважливіші новини 21 жовтня 2022

Британська розвідка вважає малоймовірним нове вторгнення з Білорусі: найважливіші новини 21 жовтня 2022

Сьогодні 240-й день як український народ мужньо відбиває повномасштабний напад з боку російської федерації.

Захисники України не припиняють контрнаступу й тиснуть ворога, поступово відсуваючи лінію фронту ближче до державного кордону нашої держави.

  • В Офісі Президента України повідомили, що станом на 21 жовтня ЗСУ деокупували в Харківській області 551 населений пункт, на Херсонщині – 88 населених пунктів.

Наразі тривають роботи з відновлення критичної інфраструктури на всіх деокупованих територіях.

  • По Антонівському мосту в Херсоні й по переправі, збудованій біля нього російськими загарбниками, було завдано чергового удару.

У той час переправою пересувалася техніка й жива сила російських військових, які загарбники активно переміщують на лівобережну частину Херсонської області.

Як стало відомо, під час атаки загинув російський пропагандист Олег Клоков, колишній працівник каналу Russia Today. Показово, журналісти херсонської філії "Суспільної" впізнали в розбитій на мості "Газелі" редакційну машину, забиту їхніми особистими речами. Саме в ній і був пропагандист.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах 8 населених пунктів – Тернова Харківської області; Білогорівка та Золотарівка Луганської області; Лиман, Соледар, Озарянівка, Одрадівка та Первомайське на Донеччині.

Українська авіація протягом доби завдала 16 ударів. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів і десяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох позицій зенітних ракетних комплексів ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, та зенітний ракетний комплекс С-300 противника.

 

Станом на ранок 21 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 66 750 (+100) осіб,
  • танків ? 2 573 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 5 258 (+3),
  • артилерійських систем – 1 648 (+2),
  • РСЗВ – 372,
  • засобів ППО ? 189,
  • літаків – 269,
  • гелікоптерів – 243,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1325 (+14),
  • крилатих ракет ? 329,
  • кораблів/катерів ? 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4006 (+1).
  • спеціальної техніки ? 147.

 

  • Британська розвідка вважає малоймовірним нове вторгнення до України з території Білорусі у зв’язку з формуванням там спільного з рф угруповання військ.

«рф навряд чи зможе зібрати готові до бойових дій формування у такій кількості (15 тис.) через те, що її сили вже задіяні в Україні. Білоруська армія, скоріш за все, зберігає мінімальну спроможність здійснювати комплексні операції… Тож ці оголошення можуть бути спробою продемонструвати російсько-білоруську єдність та переконати Україну відтягти більше сил на оборону північних кордонів».

Такої ж думки дотримують й експерти американського Інституту дослідження війни (ISW).

Аналітики ISW вважають, що російські сили не мають можливості навіть перекрити українські шляхи постачання із заходу за допомогою наземного наступу.

  • Видання The New York Times опублікувало матеріал, у якому з посиланням на американську розвідку стверджується, що українські військові мають вікно можливостей протягом наступних шести тижнів для досягнення успіхів проти російської армії на півдні та північному сході.

Американські офіційні особи кажуть про малу ймовірність масового краху російських військ, але окремі підрозділи рф можуть зламатися перед постійним тиском ЗСУ.

  • За наявною інформацією, у місті Берислав Херсонської області з 19 жовтня цього року припинили свою діяльність усі органи окупаційної влади. Також відомо, що місто продовжують залишати колаборанти, які співпрацювали з російськими окупантами, разом із родинами та майном.
  • Перший із німецьких зенітних ракетних комплексів IRIS-T, який отримала Україна, добре себе показав під час останніх обстрілів із боку рашистів.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ кажуть, що єдиний мінус комплексу в тому, що він один і нам потрібно їх якомога більше.

Найближчими місяцями очікується отримання ще кількох пускових установок, які посилять наші спроможності. Комплекс має 8 пускових контейнерів. Навіть одна установка, оснащена 8-ма ракетами, – це вже доволі потужний засіб, який може знищувати повітряні цілі.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Кабмін ухвалив постанову, завдяки якій більш ніж 80 тисяч студентів старших курсів університетів та профтехучилищ, що зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет.

Це стосується дітей загиблих захисників і захисниць України, учасників бойових дій та їхніх дітей; це також буде стосуватися внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з громад, що перебувають в окупації, або де ведуться активні бойові дії.

Усі студенти з цих категорій, які були зараховані на контракт до 2021 року включно, зможуть продовжувати навчання за кошти держави.

Цьогоріч держава виділить для відповідного проекту 363 млн грн.

  • ЗСУ звернулися до білорусів із закликом не воювати проти України.

Збройні сили наголошують, що Україна ніколи не погрожувала Білорусі й із 24 лютого жодного разу не відповіла на удари по Україні та вторгнення на її землю з території Білорусі. ЗСУ закликали громадян Білорусі не виконувати накази керівництва щодо вступу у війну проти України й не ділити з росією відповідальність за воєнні злочини.

Україна також просить тих, кого все ж переправлять через український кордон зі зброєю в руках, здаватися в полон. У такому разі їм нічого не загрожуватиме.

«Ми закликаємо вас не ховати ваших синів, чоловіків, батьків, братів, загиблих за амбіції і страх путіна і лукашенка втратити свою владу. Диктатори йдуть у небуття, воєнні злочинці так чи інакше опиняються на лаві підсудних. Стіни падають, і кремлівська теж не вічна. Імперії руйнуються, залишаються народи, звичайні люди, які можуть бути друзями, а можуть – ворогами».

  • У Міноборони України заявили, що наразі є прямий контакт із засновником компанії SpaceX Ілоном Маском, щоб знайти вихід із ситуації щодо оплати терміналів супутникового зв’язку Starlink.

Україна вже знайшла три джерела фінансування для військових – у разі необхідності супутниковий зв?язок фінансуватимуть Пентагон, Європейський Союз і приватні донори.

Україна надалі не повинна мати проблем щодо обслуговування терміналів Starlink.

  • В Україні відновили понад 250 об?єктів теплопостачання, пошкоджених внаслідок російських атак.

Загалом із 24 лютого пошкоджено 580 котелень і теплових пунктів.

Також вже вдалося реконструювати три теплоелектроцентралі, на чотирьох відновлювальні роботи перебувають на завершальній стадії.

Ще 12 ТЕС і ТЕЦ потребують екстреного відновлення.

На місцевому рівні формуються аварійні запаси обладнання, які використовуватимуться у випадку тривалого відключення постачання енергії.

  • На Донеччині частково відновили газопостачання: централізоване опалення буде у 15 громадах Донеччини, у 10 громадах опалюватимуться об'єкти критичної інфраструктури та будуть облаштовані пункти обігріву.

«Це, без перебільшення, героїчний вчинок усіх, причетних до цього процесу. Зокрема, працівників облгазу, Укртрансгазу, обласної та місцевих військових адміністрацій», - зазначив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

  • Європейські компанії у жовтні знову почали закачувати невеликі обсяги газу для зберігання в Україні. Лише від початку цього місяця обсяги газу, який нерезиденти зберігають в режимі митного складу, збільшилися у понад 7 разів.

На середину жовтня сховища ЄС наповнені на понад 90%, відносно висока температура повітря провокує доволі вигідні цінові пропозиції.

Загалом ціни на газ у Європі останнім часом відчутно знизилися, і це робить його зберігання з подальшим продажем значно вигіднішим.

Крім того, Україна довела і продовжує підтверджувати свій статус надійного бізнес-партнера за будь-яких обставин.

  • Україна закликала ЄС не надавати притулку ухилянтам із рф після ймовірного підпалу в готелі з українцями в Німеччині.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини наголосив, що чоловіки, які масово покидають рф, часто в грубій формі висловлюють своє незадоволення та погрожують фізичною розправою українським жінкам та дітям за кордоном.

Владу Німеччини закликали провести повне, неупереджене і швидке розслідування вказаних фактів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Уряд рф заклав до бюджету рекордне з часу анексії Криму зниження реальних пенсій росіян.

Середню пенсію 2023 року збільшать менш як на 900 рублів. Індексація буде меншою за прогнозну інфляцію, і в реальному вираженні пенсії зменшаться на 1,1%.

Таким чином путінський режим демонструє, що пенсіонери їм не потрібні, адже їх не можна мобілізувати, у тоталітарній державі це просто баласт, якого й намагається позбутися путін та його оточення.

  • Витративши більше половини із запасів рублів, які бюджет накопичив на рахунках у банках, російська влада вирішила «відкрити» резерви Фонду національного добробуту, який формували понад 5 років за рахунок нафтових наддоходів.

Російський прем'єр підписав розпорядження про виділення трильйона рублів із ФНБ на покриття дефіциту федеральної казни.

Експерти зазначають, що Фонд стане головним джерелом латання «дірки» у бюджеті, тож витрати 2022 року – лише початок.

У проект бюджету 2023-2025 рр уряд включив план витратити дві третини вільних грошей Фонду.

  • Після початку війни в Україні росія втратила майже чверть провідних IT-фахівців.

Як підрахували в австрійській дослідницькій організації Complexity Science Hub Vienna, 23% російських програмістів, які зробили найбільший внесок у проекти на платформі розробки програмного забезпечення GitHub, змінили інформацію про своє розташування або видалили профілі в період з лютого 2021 по червень 2022 року.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Велика Британія, Франція та Німеччина закликали ООН розслідувати звинувачення у використанні росією безпілотників іранського походження для нападу на Україну.

Якщо звинувачення будуть доведені, таке постачання вважатиметься порушенням Резолюції Ради Безпеки ООН 2231.

Країни готові підтримати роботу Секретаріату в проведенні технічного та неупередженого розслідування.

  • Велика Британія запровадила санкції проти іранських фізичних та юридичних осіб, відповідальних за постачання росії дронів-камікадзе, які використовуються для бомбардувань України.

У МЗС Британії заявили, що постачаючи ці безпілотники, Іран активно розпалює війну, наживаючись на огидних нападах росії на українських громадян, посилюючи страждання людей та руйнування критично важливої інфраструктури. Як росія, так і Іран порушують Резолюцію Ради Безпеки ООН, яка контролює передачу цієї зброї з Ірану, наголосили у відомстві.

  • Європейський банк реконструкції та розвитку у 2022 році інвестує в Україну більше мільярда євро, підтримуючи економіку, а також продовжить фінансування у 2023 році.

Про це повідомила президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

«Наші зобов?язання розраховані на довгострокову перспективу, і ми інвестуємо до 3 млрд євро у 2022-2023 роках для підтримки економіки, приватного сектора та термінової реконструкції життєво важливої інфраструктури»

  • Глава Міноборони США Ллойд Остін після телефонної розмови з російським міністром Шойгу провів також розмову з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

У Міноборони США зазначили, що Остін «підтвердив непохитну відданість США підтримці спроможності України протистояти російській агресії».

Міністр оборони Остін також наголосив на незмінній підтримці міжнародного співтовариства у розбудові міцності України та забезпеченні її здатності захищати себе у майбутньому.

  • Німецька компанія Hensoldt AG, яка спеціалізується на сенсорних технологіях для захисту та спостереження в оборонному, безпековому та аерокосмічному секторах, передала Україні першу багатофункціональну радіолокаційну станцію TRML-4D.

Один із радарів уже доставлено, а ще три надійдуть протягом кількох місяців.

Зазначається, що РЛС здатна виявляти, супроводжувати та класифікувати різні типи повітряних цілей, зосереджуючись на невеликих, швидких і низьколітаючих та/або маневруючих крилатих ракетах і літаках, а також вертольотах.

Крім цього, TRML-4D забезпечує швидке виявлення та супроводження близько 1500 цілей у радіусі до 250 км.

  • Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що єдиним "справедливим" закінченням війни росії проти України має стати вихід України на кордони 1991 року та покарання всіх російських воєнних злочинців.

Він також наголосив, що росія порушує міжнародне право, вбиває мирних жителів, веде бомбардування цивільних об'єктів та зносить житлові будинки.

Усіх воєнні злочинці мають бути покарані, щоби "зберегти мир у майбутньому".

  • Хорватія подала заяву про приєднання до Міжнародного суду ООН у справі України проти рф щодо геноциду.

«Хорватія підтверджує свою тверду відданість міжнародному порядку, заснованому на правилах і повазі до міжнародного права, особливо обов’язку держав не вдаватися до погроз чи застосування сили проти територіальної цілісності, чи політичної незалежності будь-якої держави», — йдеться у повідомленні.

  • У німецькому уряді вважають, що офіційний Київ має наполягати у міжнародних судах на здійсненні геноциду росією під час її агресії в Україні.

Про це заявив держміністр МЗС Німеччини, депутат Бундестагу Тобіас Лінднер.

«Ті злочини, які зараз вчиняються, повинні кваліфікуватися як геноцид, і з такою кваліфікацією вони мають бути передані в суд. І вже потім суд має вирішити, чи це є злочинами проти людяності, чи геноцидом».

Політик нагадав, що путін неодноразово заперечував існування України та українців. Російська армія застосовувала килимове бомбардування та інше знищення цивільних у Маріуполі. Також епізодом геноциду є масове вивезення українських дітей у росію.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали