3 Жовтня 2022
Новини

ЗСУ продовжують збирати унікальні трофеї, залишені росіянами: 03 жовтня 2022

ЗСУ продовжують збирати унікальні трофеї, залишені росіянами: 03 жовтня 2022

Триває 222-й день повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України.

Наші Сили оборони продовжують контрнаступ у Харківській, Донецькій та Херсонській областях. Ворог відступає і робить спроби закріпитися на нових рубежах, однак українські воїни не дають окупантам такої можливості.

Учора було офіційно оголошено про повне звільнення міста Лиман, де наші військові захопили чергову партію трофейної техніки і боєприпасів. Також Міністерство оборони України відзвітувало про успішну «демілітаризацію» значної кількості загарбників, ті, кому вдалося вижити, поповнили обмінний фонд, за рахунок якого з полону будуть звільняти наших героїв.

  • Сьогодні ЗСУ звільнили селище Борова Ізюмського району Харківської області.

Крім того, командування Східного угруповання підтвердило звільнення села Торське біля Лимана на Донеччині.

На Херсонщині підтверджено звільнення двох населених пунктів – Архангельського та Миролюбівки.

  • На Херсонському напрямку наші сили активно просуваються в напрямку півдня.

При цьому російські пропагандисти кричать про танковий прорив ЗСУ на правому березі Дніпра. Однак вони вже забули, що ще в липні поширювали заяви міноборони рф про те, що росіяни начебто знищили 3800 бронемашин і танків ЗСУ, тобто 122% від усієї кількості, наявної в України.

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що сьогодні наші оборонці відбили атаки окупантів біля 5 населених пунктів – Майорськ, Нью-Йорк, Зайцеве, Невельське та Побєда.

Авіація ЗСУ завдала 19 ударів. Підтверджено ураження двох опорних пунктів, чотирнадцяти місць зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили вертоліт Ка-52 та штурмовик Су-25 противника.

Ракетні війська й артилерія за добу уразили чотири пункти управління, сімнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами та матеріально-технічними засобами, два об’єкти протиповітряної оборони, а також десять інших важливих об’єктів противника.

 

Станом на ранок 03 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 60 430 (+320) осіб,
  • танків – 2 380 (+3);
  • бойових броньованих машин – 4 991 (+16);
  • артилерійських систем – 1 405 (+0);
  • РСЗВ –338 (+1);
  • засоби ППО – 176;
  • літаків – 265 (+1);
  • гелікоптерів – 228 (+1);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1026 (+11);
  • крилаті ракети – 246;
  • кораблі /катери – 15;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 811 (+15);
  • спеціальної техніки – 131.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Краматорському та Бахмутському напрямках.

 

  • Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що Україна досягає прогресу в Херсонській області, а в динаміці бойових дій відбулися «певні зміни».

Остін пояснив ці зміни майстерністю українських солдатів і стратегічним використанням ними зброї, наданої союзниками, зокрема, комплексів HIMARS. Їх застосовують у «правильний спосіб» для проведення атак на склади матеріально-технічного забезпечення й командні пункти, що забирає значні можливості у росіян.

«Вони дуже, дуже добре попрацювали в районі Харкова і рухаються, щоб скористатися можливостями, які з'явилися. Бої в Херсонській області йдуть трохи повільніше, але вони просуваються вперед».

За словами Остіна, важко передбачити, що станеться в Україні, але США «продовжуватимуть надавати безпекову допомогу стільки, скільки це буде потрібно».

«Українці вразили світ своєю здатністю дати відсіч, здатністю проявляти ініціативу, своєю відданістю захисту демократії… Ця готовність боротися згуртувала міжнародну спільноту в прагненні надати їм безпекову допомогу, щоб вони могли продовжувати боротися».

  • Колишній директор ЦРУ Девід Петреус вважає, що путін загнав себе у глухий кут в Україні, вийти з якого йому не допоможуть ніякі відчайдушні кроки, включно з ядерними погрозами.

Він наголосив, що путін програє попри значні, але відчайдушні кроки. Президент Зеленський і Україна мобілізувалися набагато краще, ніж росія, а Україна набрала, навчила, спорядила, організувала та застосувала війська «незрівнянно краще за росію».

Колишній очільник ЦРУ вважає, що путін «продовжуватиме програвати на полі бою», а його енергетична війна проти Європи не дасть очікуваних ним результатів.

  • Українські воїни продовжують збирати унікальні трофеї, залишені російською армією.

Наразі підтверджено захоплення першої броньованої вантажівки Урал-4320ВВ. Також до рук наших воїнів потрапила засекречена бронебійна міна модульного типу. На оприлюднених фото зазначено, що міна виготовлена у 2019 році.

Також ЗСУ показали фотографії збитого над Чорним морем іранського ударного БПЛА Mohajer-6. Він виявився повністю цілим і був з боєкомплектом.

Наші спеціалісти займаються дослідженням російської зброї, щоби якомога швидше виробити шляхи ефективної протидії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Соціологи фіксують максимум підтримки українцями вступу до ЄС та НАТО за всю історію незалежності України.

Такі результати загальнонаціонального опитування оприлюднила Соціологічна група «Рейтинг» за підсумками дослідження 1-2 жовтня.

86% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму. Проти – 3%, не проголосували б-7%.

При цьому соціологи вказують на одностайну підтримку серед представників усіх макрорегіонів та вікових груп.

Ініціативу вступу до НАТО на референдумі підтримали б 83%, проти – 4%, не проголосували б 9%.

  • З листопада жителі нещодавно звільнених від окупантів територій отримуватимуть додаткову грошову допомогу в розмірі 2200 грн.

Для мешканців звільнених від ворога міст та сіл передбачена допомога від держави і благодійників: як гуманітарна, так і фінансова.

Кожен, хто пережив окупацію, може розраховувати на всі актуальні види фінансової допомоги — і від держави, і від міжнародних гуманітарних організацій.

  • Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов повідомив, що в Україні інженерні системи готові до опалювального сезону на 97%, а ресурсів природного газу та вугілля також достатньо для проходження зими.

«Протягом усього літа регіони, міста і громади готувалися до наступного опалювального сезону. Сьогодні рівень підготовки всіх інженерних систем, мереж та обладнання житлово-комунального господарства становить приблизно 97% у середньому по країні».

У підземних сховищах накопичено вже приблизно 14 млрд кубів газу. Також у планах 2,2 млн т вугілля, наразі накопичено близько 2 млн т.

За словами міністра, один із головних ризиків – нові руйнування об’єктів критичної інфраструктури окупантами.

  • Українські військові отримали систему протидії безпілотникам SKY CTRL, що може виявляти будь-які об’єкти в радіусі 10 км, збивати з курсу та глушити ворожі дрони.

SKY CTRL – це польська система боротьби з БПЛА від Advanced Protection Systems.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Через поразки на фронті в росії почалася серйозна внутрішня гризня, при цьому частина пропагандистів стала критикувати не тільки окремих командирів, а й владу.

Російські військові кажуть про те, що треба розстріляти так званих «військових кореспондентів», які розмірковують про тактику. Соловйов сказав про розстріл військкомів, які мобілізують не тих.

Окремі пропагандисти вже не звинувачують в усіх бідах США або «нацистів», тепер вороги – усередині країни.

Кадиров і Пригожин закликають розстріляти генералів, які не так командують.

Зокрема, Пригожин завив, що командирів, які здають позиції під натиском ЗСУ, треба відправити «з автоматами босими на фронт». При цьому «орли» Пригожина, тобто представники його приватної військової компанії, уже більш як 2 місяці не можуть узяти Бахмут. Хвилі найманців розбиваються о потужну лінію оборони ЗСУ, гинуть як старі перевірені кадри, які воювали в Україні з 2014 року, так і свіже російське «м’ясо».

Окремі публічні люди, які раніше активно підтримували путінський режим, зараз почали говорити про примирення й готувати собі позиції для відступу. Так, зрадниця Наталія Поклонська записала відеозвернення із закликом до миру і єдності й навіть заговорила українською мовою.

На російському телебаченні у прямому ефірі експерти критикують путіна за безпрецедентне у світовій історії рішення приєднати території, які не перебувають під контролем рф (Донецька, Запорізька та Херсонська області).

На фоні загального послаблення позицій Кремля у регіонах почали подавати голос окремі лідери думок. Так, верховний лама Калмикії Тело Тулку Рінпоче заявив, що правда у війні – на боці України, оскільки вона захищає свою землю і свій народ. Це перший публічний виступ настільки високого рівня від лідера поширених у росії конфесій.

  • Експерти та аналітики повідомляють про фінансову паніку в росії. Люди терміново забирають готівку з банків зі швидкістю 2,6 мільярда на годину.

З моменту оголошеної путіним мобілізації відтік у готівку перевищив 600 млрд рублів.

Попит на готівку у клієнтів банків виявився близьким до рекордного в історії: середній відтік досяг 62 млрд рублів на день. Більше люди знімали лише в перші дні війни – з 25 лютого до 5 березня.

На думку експертів, відтік у готівку вказує на те, що банківський сектор чекає нова хвиля стресу.

  • Американський філософ, футуролог, політичний економіст та публіцист Френсіс Фукуяма спрогнозував великий колапс у росії вже найближчими днями.

Про це він написав у своєму акаунті у Twitter.

  • Поки рядові росіяни вчаться економити практично на всьому, й уже зі страхом думають про можливі серйозні катаклізми в економіці у найближчі місяці, російські чиновники перекроюють бюджет країни під себе.

Зокрема, утримання путіна, який розв'язав війну з Україною, оголосив першу за 80 років мобілізацію й погрожує світу ядерною зброєю, а також його адміністрації обійдеться російським платникам податків наступного року на 30% дорожче.

За рік путін і його адміністрація коштуватимуть скарбниці 19,131 млрд рублів. Майже 90% додаткових витрат підуть на підвищення зарплат чиновників АП та інших структур.

  • росія втрачає авторитет і підтримку в межах створеного нею ж військового блоку ОДКБ.

Як повідомив представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров, країни, що входять в Організацію Договору про колективну безпеку не братимуть участі у війні росії проти України: це «не входить у зону відповідальності організації».

Зокрема Казахстан виходить із принципів територіальної цілісності держав, їхньої суверенної рівності й мирного існування відповідно до міжнародного права і Статуту ООН.

Показово, що 2 жовтня у Женеві пройшли перемовини міністрів закордонних справ Вірменії (член ОДКБ) й Азербайджану. Сторони намагаються домовитися щодо Нагірного Карабаху. Раніше росія відмовила Вірменії у підтримці, а тільки висловила «стурбованість» з приводу поновлення збройного протистояння. Після цього у Єревані пройшли масові протести з вимогою виходу країни з ОДКБ.

  • Нафтогазові доходи росії тануть буквально на очах. Російський «Газпром» у січні-вересні 2022 року видобув 313,3 млрд кубометрів газу - це на 17,1% менше, ніж торік.

При цьому експорт до країн «далекого зарубіжжя» за вказаний період упав на 40,4%.

Наразі «Газпром» заявляє про те, що зростає експорт газу до Китаю. Однак у цьому напрямку також можливі зміни найближчим часом. Принаймні ще один партнер росії – Індія – вже суттєво скоротив закупівлі російської нафти.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • ЄС та Україна підписали меморандум щодо надання макрофінансової допомоги обсягом 5 млрд євро.

ЄС надає Україні ці кошти для закриття невідкладних потреб у ліквідності, виплати заробітних плат і пенсій. Перший транш має надійти в середині жовтня, наступні два транші будуть пізніше цього року.

  • Низка країн ЄС викликали до зовнішньополітичних відомств російських послів, щоб висловити протест через протиправну анексію окупованих територій України.

Зокрема, до МЗС Польщі викликали посла рф Сєргєя Андрєєва. Повіреного у справах рф Сєргєя Рябоконя викликала Литва. Посол росії в Італії Сєргєй Разов також прибув у понеділок до міністерства закордонних справ приймаючої країни. МЗС Фінляндії також повідомило, що викликало посла рф у Гельсінкі Павла Кузнєцова. Також до німецького МЗС викликали посла рф у Берліні Сєргєя Нечаєва. Бельгія викликала російського посла ще в п’ятницю.

  • Президенти дев’яти країн-членів Північноатлантичного Альянсу опублікували спільну заяву, у якій засудили анексію росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.

«Ми підтримуємо Україну в її захисті від російського вторгнення, вимагаємо від росії негайного виведення військ з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів Альянсу суттєво збільшити військову допомогу Україні. Усі, хто скоює злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом».

Документ підписали президент Чехії Мілош Земан, президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс, президент Литви Гітанас Науседа, президент Північної Македонії Стево Пендаровський, президент Чорногорії Міло Джуканович, президент Польщі Анджей Дуда, президент Румунії Клаус Йоганніс та президентка Словаччини Зузана Чапутова.

  • Громадяни Чехії купили для української армії модернізований танк T-72 Avanger і боєприпаси до нього. Також домовилися про доставку танка в Україну.

До збору коштів у межах ініціативи «Подарунок для путіна» долучилося понад 11 тисяч чехів, які зібрали необхідну на суму в понад 1,3 мільйона доларів.

  • Німеччина, Данія та Норвегія замовили у Словаччині для потреб України партію далекобійних гармат. Ідеться про постачання 16 гаубиць Zuzana-2.

Їхні поставки розпочнуться наступного року.

  • Видання La Tribune пише, що Франція збирається передати Україні два десятки броньованих машин Bastion.

Контракт між компанією Arquus, що входить до складу групи Volvo, та Міноборони Франції зараз на стадії фіналізації. Постачання може бути здійснене в найкоротші терміни, оскільки Arquus має достатньо запасів для задоволення термінових потреб.

Bastion – це 12,5-тонна машина, яка здатна перевозити до 10 солдатів. Автомобіль багато років постачається до країн Африки. Для України готують модель, оснащену вежею з можливістю встановлення кулемета.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему