29 Вересня 2022
Новини

ППО збили відразу два російські штурмовики Су-25: 29 вересня 2022

ППО збили відразу два російські штурмовики Су-25: 29 вересня 2022

Триває 218-й день боротьби України проти повномасштабної воєнної агресії з боку росії.

Наші оборонці продовжують тиснути ворога, знищувати його живу силу й техніку на всій лінії фронту. Особливі успіхи фіксуються в Донецькій області в районі міста Лиман та на Херсонщині.

Контрнаступ не зупиняється, українські воїни щодня просуваються вперед, при цьому продовжується захоплення трофейної техніки, яку кидають окупанти. Також фіксуються непоодинокі випадки поповнення обмінного фонду, причому в полон потрапляють навіть недавно мобілізовані росіяни. 

  • Сьогодні наші сили ППО близько 17.00 над Баштанським районом Миколаївщини збили відразу два російські штурмовики Су-25.
  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що за поточну добу наші воїни відбили атаки російських загарбників в районах 11 населених пунктів - Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Первомайське, Виїмка, Павлівка та Безіменне.

Ворог продовжує зазнавати втрат. Зокрема, підтверджено ураження зосередження живої сили та військової техніки противника у районі Нової Кубані Херсонської області, що призвело також до детонації боєприпасів.

За уточненою інформацією, у районі Софіївки Бердянського району Запорізької області, ворог втратив понад 40 осіб пораненими та близько 15 загиблими.

У лікувальні заклади міста Старобільськ Луганської області за останні дні доставлено понад 200 поранених загарбників.

  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів. Підтверджено ураження одного опорного пункту, десяти місць скупчення озброєння та військової техніки, а також шести зенітних ракетних комплексів противника.

Ракетні війська й артилерія за поточну добу, зокрема, уразили 4 командних пункти, 15 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника і 6 складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами.

 

Станом на ранок 29 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 58 580 (+430) осіб,
  • танків ? 2 325 (+13);
  • бойових броньованих машин ? 4 909 (+20);
  • артилерійських систем – 1385 (+4);
  • РСЗВ – 331;
  • засоби ППО ? 175;
  • літаків – 262;
  • гелікоптерів – 224;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 995 (+6);
  • крилаті ракети ? 246 (+4);
  • кораблі /катери ? 15;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 751 (+9),
  • спеціальна техніка ? 131.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Краматорському й Донецькому напрямках.

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що рф не реагує на поточні втрати росіян під Лиманом і не готується до колапсу на цій ділянці фронту. Це ще більше знизить моральний дух росіян.

Експерти припускають, що крах Лиманського котла матиме серйозні наслідки для російського угруповання на півночі Донецької та західній частині Луганської областей і може дати змогу українським військам загрожувати російським позиціям уздовж західного кордону Луганської області та на ділянці Сєвєродонецьк-Лисичанськ.

Російська влада продовжує направляти нещодавно мобілізованих і недостатньо підготовлених новобранців для нібито посилення дуже «деградованих залишків різних підрозділів», включно з підрозділами, які раніше вважалися головними бойовими силами росії.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що наші військові вже вирішують проблему іранських безпілотників, а українські Повітряні сили навчилися їх глушити.

«Я радий тому, як працюють наші Повітряні сили, збиваючи таку кількість цих «шахедів». Наші навчилися їх глушити. Ми звернулися до наших партнерів, зокрема, які бояться давати нам зброю, але в яких є хороша експертиза. Я їм сказав, що ми дамо вам їхні запчастини, вивчіть їх і дайте нам системи придушення. І низка країн, які не хотіли давати зброю, зацікавилися цією пропозицією».

  • У Генштабі повідомили, що цього тижня зафіксовано 29 випадків застосування дронів-камікадзе іранського виробництва. 10 таких дронів було знищено нашою ППО.
  • Процес повернення з російського полону наших громадян не зупиняється. Сьогодні Україна повернула додому чотирьох морських піхотинців і двох цивільних.

Звільнено офіцерів – Булахова Олексія та Костенка Миколу, солдатів – Герасименко Людмилу й Івана Земляного. Двоє цивільних – Андруша Вікторія і Майборода Яна – потрапили в полон росіян через те, що в їхніх телефонах знайшли дані про ворожу техніку, які вони передавали ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з представниками делегації Національних зборів Франції й закликав французький парламент ухвалити рішення про визнання росії державою-спонсором тероризму.

Основну увагу під час зустрічі приділили незаконному проведенню псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України та реакції світу на це.

«Своєю агресивною політикою росія продовжує штучні референдуми, і тут дуже важливо, щоб усі наші партнери, усі лідери цивілізованого світу і, безумовно, Франція, підтримали Україну та максимально жорстко засудили ці фейкові референдуми».

Президент зазначив, що українська сторона розраховує на посилення санкцій ЄС та якнайшвидше, синхронізоване з незаконними рішеннями рф схвалення восьмого санкційного пакету, що має бути набагато потужнішим за попередні.

  • За підсумками серпня український експорт у країни ЄС майже досяг довоєнного рівня. А за результатами 1-3 кварталу навіть перевищить відповідні довоєнні показники.

У Міністерстві економіки наголошують, що торговельній активності українських експортерів сприяла ціла низка кроків, здійснених країнами ЄС та урядом України. Зокрема, скасування квот та мит ЄС спростило експорт аграрної продукції. Надзвичайно сприяли пожвавленню торгівлі «лінії солідарності», започатковані Єврокомісією для України, та посилення спроможності митної інфраструктури.

З 1 жовтня запрацює «митний безвіз», тобто набудуть чинності для України Конвенція про процедуру спільного транзиту та Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Це дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та державами ЄС.

  • У ДСНС завершили тестування нової системи оповіщення по всій країні, яке проводили з 7 по 23 вересня. Її запустять з 1 грудня.

Надалі ОВА інформуватимуть громадян про загрози на місцях: небезпечні погодні умови, можливий викид радіації чи інших хімічних елементів, а також про термінову евакуацію.

Разом з повідомленнями надходитимуть інструкції стосовно подальших дій.

Тестування нової системи екстрених сповіщень продемонструвало її ефективність.

У ДСНС налаштували систему оповіщення для смартфонів і моделей телефонів, які були випущені після 2015 року. Зараз працюють над тим, щоб сповіщення могли отримувати телефони більш старих версій.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • За даними британської розвідки, протягом тижня з моменту оголошення в росії мобілізації з країни втекло вже більше людей, ніж було в угрупованні російських військ на початку повномасштабного нападу на Україну.

Серед утікачів переважають найбільш заможні й освічені люди.

«Якщо додати це до фактора тих резервістів, яких все ж мобілізують - внутрішній економічний вплив меншої доступності трудового ресурсу та прискорення «відтоку мізків», скоріш за все, ставатиме все більш значним».

  • У росії поновилися протести проти мобілізації. У столиці Туви Кизилі сьогодні поліцейські за 5 хвилин затримали близько 20 жінок, які брали участь у мітингу проти мобілізації.

Акція проходила під лозунгами «Ні геноциду» та «Ні мобілізації».  

Також повідомляється, що масові протести в Дагестані були жорстоко придушені, однак зараз інформації з регіону надходить надто мало.

  • Російські соціологи «Левада-центру» оприлюднили результати дослідження, згідно з яким після оголошення путіним мобілізації позитивна оцінка його діяльності серед росіян помітно впала.

Позитивна оцінка діяльності путіна  скоротилася відразу на 6 пунктів. Якщо протягом останніх трьох місяців його роботу схвалювали 83% респондентів, то у вересні – 77%. П'ята частина (21%) не схвалює.

Також знизилася частка тих, хто вважає, що справи в країні йдуть у правильному напрямку. Якщо в серпні таких було 67%, то цього місяця - 60%. 27% опитаних вважають, що країна рухається неправильним шляхом.

  • Казки кремлівської пропаганди про «потєрь нєт» розраховані виключно на внутрішнього зазомбованого споживача. Водночас факти свідчать про протилежне..

Видання Foreign Policy із посиланням на західних військових вказує, що росія зняла 80% військ на кордоні з Фінляндією та країнами Балтії, щоб перекинути їх на фронт в Україну.

До початку війни в Україні на кордонах із цими країнами розташовувалося угруповання військ загальною чисельністю близько 30 тис. осіб. Однак Москві довелося відправити більшу частину з них на український фронт через важкі втрати.

  • Мобілізовані росіяни не вірять, що довго проживуть, коли їх перекинуть на фронт.

Саме так можна пояснити той факт, що з моменту оголошення мобілізації серед призваних різко зросла кількість тих, хто бажає оформити заповіту або доручення на членів сімей.

Повідомляється, що в кількох нотаріальних конторах Єкатеринбурга довгі черги вже на тиждень. Ажіотаж підтверджують і в московських нотаріальних конторах. Багато хто у столиці та в регіонах почали працювати у вихідні дні.

  • Bloomberg зазначає, що російська влада різко збільшує частку секретних видатків федерального бюджету, приховуючи від народу трильйонний «рахунок», який доведеться сплатити платникам податків за війну в Україні та анексію її окупованих територій.

У 2023 році в секретному режимі уряд планує витратити 6,5 трильйона рублів. Фактично в режимі максимальної конфіденційності, без звіту за статтями, уряд витратить 22,4% бюджету, або практично кожен четвертий рубль. Частка секретних видатків у бюджеті зросте до абсолютного рекорду за всю історію даних.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про новий пакет військової допомоги для України в розмірі 1,1 млрд дол.

Новий пакет відрізняється від попередніх. Раніше Пентагон надавав зброю нашій державі зі своїх запасів. Тепер допомога передбачає закупівлю США озброєння напряму у промисловості. Факт оголошення цього пакету допомоги є сигналом для початку укладення договорів на надання Україні додаткових пріоритетних можливостей у середньо- та довгостроковій перспективах.

Як уточнили в Пентагоні, Україна має отримати:

  • 18 Himars та боєприпаси до них;
  • 150 бронемашин HMMWV;
  • 150 тактичних машин для буксирування озброєння;
  • 40 вантажівок і 80 причепів для перевезення важкої техніки;
  • 2 радари для безпілотних літальних апаратів;
  • 20 багатоцільових радарів;
  • протибезпілотні повітряні системи;
  • тактичні захищені системи зв'язку, системи спостереження й оптика;
  • устаткування для знешкодження вибухонебезпечних предметів;
  • бронежилети та інше польове спорядження;
  • фінансування навчання військових, обслуговування та підтримки.

Ця допомога Україні не буде надана одномоментно, а постачатиметься протягом тривалого часу.

  • Німеччина передасть Україні чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T замість однієї, як повідомлялося раніше. Такого озброєння поки немає навіть у Бундесверу.

Також у переліку зброї, що планується до передачі ЗСУ, вказано 30 тисяч набоїв калібру 40 міліметрів і 24 кулемети MG3 для броньованих ремонтно-евакуаційних машин.

  • 25 жовтня в Загребі відбудеться парламентський саміт Кримської платформи, у якому візьмуть участь делегації з понад 50 країн та інституцій.

Хорватські ЗМІ відзначають, що це буде один із найбільших міжнародних політичних самітів в країні з 2019 року.

Повідомляється, що президент України Володимир Зеленський звернеться до делегатів, які братимуть участь у саміті в Національній та Університетській бібліотеках, у прямому ефірі за допомогою відеозв'язку.

Ймовірно, у саміті візьме участь і президентка Європейського парламенту Роберта Метсола. Загалом очікують до 400 політиків з усього світу.

  • З ініціативи Єврокомісії у Брюсселі міжнародні компанії, які надають послуги переказу коштів, підписали спільну заяву щодо розширення можливості для здійснення доступних та прозорих переказів коштів на підтримку українців та України.

Підписанти сприятимуть наданню послуг із переказу коштів і зниженню комісій за них до цільового показника у 3%, зниження загальних розмірів комісій за переказ коштів принаймні на час агресії росії проти України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему