27 Вересня 2022
Новини

Українська армія відбила атаки ворога в 10 населених пунктах: 27 вересня 2022

Українська армія відбила атаки ворога в 10 населених пунктах: 27 вересня 2022

Триває 216-й день героїчної боротьби українського народу проти повномасштабної агресії з боку рф.

Наші захисники продовжують тиснути ворога на всіх можливих напрямках і звільняють рідну землю від окупантів.

Сьогодні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив деокупацію селища міського типу Куп'янськ-Вузловий, що розташоване на лівому березі річки Оскіл. Звільнення цього населеного пункту дуже важливе, оскільки там розташована велика залізнична логістична розв’язка.

Також ЗСУ взяли під свій контроль село Піски-Радьківські, що в Борівській громаді. Українські військові все ще виявляють групи російських окупантів, проводять зачистки та розмінування.

Загалом на Харківщині деокуповано 454 населені пункти. Наразі менше 6% території області залишається тимчасово захоплені.

  • У рамках контрнаступу на півдні держави наші захисники знищили ворожу баржу біля Херсона та ліквідували три комплекси «Панцир-С1».

Повідомляється, що українські воїни знищують усе більше унікальної російської техніки. Зокрема, зафіксована «демілітаризація» п’ятої рідкісної бронемашини БМО-Т. Офіційно їх було випущено лише 10 одиниць, вартість однієї – $400 тис.

Напередодні у Харківській області знищили російську станцію постановки радіоелектронних перешкод Р-330Ж «Житель».

  • Сьогодні на Харківщині поблизу Куп’янська бійці 92-ї бригади полонили першого «частково мобілізованого» росіянина. Він прослужив усього 3 дні. За словами чоловіка, їхні командири покинули солдатів напризволяще, після цього він вирішив утекти, але потрапив у полон.

Мобілізовані росіяни в соцмережах викладають відео, де скаржаться, що їх ніхто не готує, ніякого навчання немає, просто відправляють на передову помирати.

  • Українські сили ППО з кожним днем усе краще справляються з іранськими дронами. Так, сьогодні зранку були знищені усі три іранські безпілотники-камікадзе Shahed-136, якими окупанти намагалися атакувати Миколаївщину.

 

Станом на ранок 27 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 57 750 (+550) осіб,
  • танків ? 2306 (+16);
  • бойових броньованих машин ? 4881 (+24);
  • артилерійських систем – 1378 (+9);
  • РСЗВ – 331 (+1);
  • засоби ППО ? 175 (+3);
  • літаків – 261 (+1);
  • гелікоптерів – 224;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 977 (+7);
  • крилаті ракети ? 241;
  • кораблі / катери ? 15;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3730 (+19);
  • спеціальна техніка ? 131.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Краматорському та Донецькому напрямках.

 

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом останньої доби українська армія відбила атаки ворога в районі 10 населених пунктів - Соледар, Майорськ, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Виїмка, Спірне, Первомайське та Кам’янка.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 7 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 3 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська й артилерія уразили 5 пунктів управління, до 15 районів зосередження живої сили й техніки противника, 2 позиції протиповітряної оборони та 3 склади з боєприпасами.

Для поповнення втрат особового складу військово-політичне керівництво рф намагається організувати примусову мобілізацію громадян України на тимчасово захоплених територіях.

  • Українська розвідка повідомляє, що новомобілізовані військові армії рф масово звертаються на гарячу лінію проєкту «Хочу жити», щоби здатися в полон Україні.

Звертаються не лише ті, кого мобілізували, а й ті, хто ще перебуває у статусі цивільної людини. Телефонують також жителі ОРДЛО і кримчани. Вони зберігають український паспорт і не хочуть воювати.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що послам 30-и держав вручили проект щодо заснування спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави.

Складність притягнення рф за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів недостатньо.

«Ми дуже детально й дуже прискіпливо опрацьовуємо цей проект... Буде відповідальність для всіх, хто розв?язав цю злочинну війну проти України та свободи у Європі».

  • Бізнес продовжує активно користуватися доступними урядовими кредитами під 5-7-9%.

Українські підприємці за минулий тиждень залучили ще 880 мільйонів гривень доступних коштів, усього кредитний портфель досяг рівня понад 140 мільярдів.

Лідирує за обсягами кредитування сільське господарство (52% кредитів отримали аграрії). 24% надійшли підприємствам торгівлі та виробництва, 14% - промислової переробки.

  • Україна та Продовольча й сільськогосподарська організація ООН (ФАО) підписали угоду про створення в нашій державі Проектного офісу ФАО, а також технічної та гуманітарної допомоги.

Створення цього офісу дозволить підняти співробітництво на значно вищий рівень. Це стосується програм підтримки сільгоспвиробника і надання гуманітарної допомоги українцям, що опинилися у складних життєвих обставинах. Очікується більш тісна координація в питаннях зернового експорту.

  • Кабмін ухвалив постанову про заборону вивезення товарів з України на митну територію рф. Документ буде діяти до дня припинення або скасування воєнного стану і припинення застосування росією недружніх дій проти України.

«Ми продовжуємо санкційний тиск проти рф. Ця постанова – ще один з багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції – це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому... З початку війни експорт товарів до рф де-факто було зупинено. Тепер це закріплено і на правовому рівні», - заявили в уряді.

  • Мінагрополітики заявляє, що Україна має достатньо пшениці для себе і для допомоги іншим. Вона зараз найдешевша у світі тут, у середині країни. У нас у запасі понад 20 мільйонів тонн, із яких експортувати треба більше 70%.

За рішенням уряду та за указом Президента, по 25 тисяч тонн продовольчої пшениці будуть доставлені в Сомалі та в Ефіопію як гуманітарна допомога від України. Транспортування цього збіжжя буде організовано за сприяння Всесвітньої продовольчої програми з чорноморських портів України.

  • У Міноборони повідомили, що для українських захисників уже надходять великі партії зимової форми. Питання з її забезпеченням розв’яжуть через декілька тижнів.

При цьому наголошується, що контракти, які необхідні для забезпечення зимовим одягом, укладено. Зараз тривають питання логістики і пошиву цієї форми.

  • В Україну приїхали французькі слідчі Національної жандармерії. Вони допоможуть розслідувати злочини російських окупантів в Ізюмському районі на Харківщині.

Свою роботу експерти розпочнуть уже завтра.

  • Верховний суд остаточно заборонив партію Наталії Вітренко «Прогресивну соціалістичну партію України». Це вже четверта проросійська партія, заборонена Верховним судом.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Bloomberg пише, що рішення путіна призвати до лав російської армії 300 тис. осіб для війни в Україні завдасть відчутного удару по найслабших ланках російської економіки.

Якщо до лав російської армії будуть справді призвані 300 тисяч осіб, то це змусить приблизно одного зі ста активних працівників звільнятися з роботи. Якщо додати до цього кількість росіян, які тікають з країни, щоб уникнути мобілізації, це створить дефіцит робочої сили.

Опитані Bloomberg російські економісти вважають, що мобілізація також завдасть відчутного удару по споживчих настроях, що призведе до суттєвого падіння внутрішнього попиту.

  • У той час, як десятки тисяч російських чоловіків чекають у гігантських чергах на кордонах із сусідніми державами, щоб утекти з рф, багаті росіяни намагаються зробити те саме на приватних літаках.

За одне місце у такому лайнері платять від 1,2 млн до 1,5 млн руб., але навіть за такої ціни на всіх охочих місць не вистачає.

Окремі компанії винаймають цілі рейси, щоби евакуювати своїх співробітників за кордон.

Тож гинути за путінський режим будуть не мажори, а бідні люди, які не можуть утекти з країни й не мають грошей відкупитися.

Важливо відзначити, що росія фактично стала першою державою, звідки громадяни тікають не тому, що на їхню країну напали, а тому, що їхня країна напала.

  • «Газпром» не може відновити постачання газу в Європу через газогін «Північний потік», оскільки там за один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи сталися аварії.

Компанія-оператор Nord Stream заявила про безпрецедентний характер руйнувань із витоком газу.

Данія і Швеція підтвердили витікання газу з непрацюючих трубопроводів «Північний потік 1 і 2», що пролягають по дну Балтійського моря.

Наразі невідомо, скільки часу доведеться витратити на ремонт.

Водночас у соцмережах поширюється інформація, що найправдоподібнішою виглядає версія про пошкодження труби російськими бойовими водолазами, щоб росія не платила величезні штрафи за припинення постачання газу за контрактами.

Як пише Bloomberg, німецькі чиновники не виключають що диверсію навмисно влаштувала росія. Принаймні докази вказують на навмисні дії, а не на технічні проблеми.

Вимірювальні станції у Швеції та Данії зареєстрували два сильні підводні вибухи незадовго до виявлення витоків газу на російських газопроводах.

 

ЩОДО ПОГРОЗ РОСІЇ ЗАСТОСУВАТИ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

 

  • Вище політичне керівництво рф нещодавно кілька разів заявило про можливість застосування тактичної ядерної зброї. Таким чином рф намагається залякати Захід, підняти ставки й послабити підтримку України.
  • Усі серйозно сприймають загрози з боку росії, але відповіддю на цей шантаж має бути ще сильніша підтримка України. Путін повинен усвідомити, що залякування не досягає мети й не є ефективним інструментом.
  • Навіть самі погрози росії щодо можливого використання ядерної зброї є неприпустимі, і світ має одностайно та жорстко засудити їх. Такі заяви підривають міжнародний мир і безпеку, несуть загрозу всьому світу, а не лише Україні.
  • Україна закликає ядерні держави (зокрема США, Велику Британію, Францію, Китай) висловити чітку позицію й закликати росію негайно припинити безвідповідальні заяви, попередити рф про катастрофічні наслідки в разі першого використання ядерної зброї.
  • У січні 2022 року п’ять ядерних держав (США, КНР, Франція, Велика Британія та рф) виступили зі спільною заявою про те, що «ядерну війну неможливо виграти і ніколи не можна вести». Своїми нинішніми заявами росія суперечить їй та виявляє неповагу до інших підписантів.
  • Україна має повне право надалі звільняти тимчасово окуповані території та відновлювати свою територіальну цілісність. Україна не поступиться цим правом і не припинить боротьбу.
  • Зараз важливо не дати рф залякати світ, не піддаватися на шантаж, бо поступки не зупинять путіна.
  • Єдиною адекватною відповіддю на російські погрози має бути посилення підтримки України, зокрема надання всієї необхідної зброї, посилення санкцій та міжнародної ізоляції росії.
  • Росія вже отримала дипломатичними каналами та публічно попередження на найвищому рівні, зокрема від США, про неприпустимість погроз ядерною зброєю й катастрофічні наслідки для рф у разі першого застосування.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберґ і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зустрілися у Брюсселі, де обговорили повномасштабну війну росії проти України.

«Ми обговорили агресивну війну росії та посилення підтримки України. Співпраця ЄС і НАТО сприяє безпеці й стабільності, тож, на нашу думку, настав час узгодити нову Спільну декларацію для розвитку нашого партнерства».

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг у вівторок скликав позачергове засідання Конференції національних директорів з питань озброєнь (CNAD), присвячене наслідкам війни росії проти України.

Під час засідання Столтенберг закликав членів Альянсу продовжувати поповнювати запаси озброєння якомога швидше.

«Посилення запасів НАТО забезпечить нам можливість продовжувати підтримувати Україну. Ми повинні продовжувати працювати разом як члени НАТО, а також із промисловістю, над поповненням наших запасів боєприпасів і наданням Україні необхідної їй підтримки доти, доки вона її потребуватиме».

  • Палата громад парламенту Канади одноголосно ухвалила заяву про засудження фейкових «референдумів», які росія проводить на тимчасово окупованих українських територіях.

Палата громад декларує, що вона ніколи не визнає легітимність цих «референдумів» і підтверджує, що територія України є такою, яка була визнана на час Будапештського меморандуму та включає Крим і Донбас, які росія незаконно окупувала в 2014 році.

  • Депутати Європейського парламенту, які представляють практично всі ключові політичні групи, виступили із спільною заявою, в якій засудили незаконні та фейкові «референдуми», які росія намагається провести на тимчасово окупованих територіях України.

«Ми засуджуємо організацію так званих «референдумів» на територіях України, що є тимчасово окупованими росією, вважаємо їх незаконними, такими, що мають політично заздалегідь визначені результати та не будуть визнані. Ці незаконні спроби надалі підірвати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України є грубим порушенням міжнародного права та міжнародних угод, включаючи Хартію ООН, Гельсінський заключний акт, Паризьку хартію та Будапештський меморандум».

  • Японський автоконцерн Isuzu розглядає можливість припинення випуску автомобілів у рф слідом за Toyota і Mazda.

Isuzu, яка має виробничі потужності в Ульяновську, не може постачати компоненти на свій завод.

Ульяновський автозавод призупинив випуск автомобілів навесні цього року після початку повномасштабної війни в Україні.

  • Американська корпорація Microsoft обмежила для росіян можливість оновлення комп'ютерів із Windows 10 до Windows 11.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему