16 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 16 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 16 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 16 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

  • Український народ протягом 174 діб героїчно відбиває повномасштабне російському воєнне вторгнення з боку російської федерації.

Сили оборони України продовжують утримувати лінію фронту, яка розтягнулася на 1300 км від Харківської до Миколаївської областей.

  • Ворожі підрозділи на різних ділянках намагаються прорвати оборону, однак отримують гідну відповідь і відступають. На окремих напрямках наші захисники тиснуть ворога і змушують його втікати. При цьому завдяки майстерності, мотивованості й високому бойовому духу українські воїни нівелюють перевагу противника в техніці, артилерії, авіації та живій силі.

Станом на ранок 16 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 43900 (+150) осіб,
  • танків ? 1880 (+4),
  • бойових броньованих машин ? 4152 (+11),
  • артилерійських систем – 989 (+4),
  • РСЗВ – 263 (+2),
  • засоби ППО – 136,
  • літаків – 233,
  • гелікоптерів – 196 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 790 (+3),
  • крилаті ракети – 190 (+3),
  • кораблі /катери – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 3049 (+5),
  • спеціальна техніка – 92.

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Експерти Інституту дослідження війни (ISW) наголошують, що в росії дедалі частіше відмовляються від поїздки на війну в Україну. Тож країна-агресор діє звичним для себе методом – схиляє людей до служби обманом та примусом.

Росіяни не виявляють ентузіазму, бо їхня армія зазнає шалених втрат на війні, як в особовому складі, так і у військовій техніці.

У деяких регіонах чоловікам приходили листи із викликом до військових пунктів, хоча за законом такі повідомлення не є повісткою.

У соцмережах користувачі такі листи розцінюють як чергову спробу налякати чоловіків підписувати військові контракти на своїх умовах, а не чекати загальної мобілізації.

Також аналітики наголошують, що мобілізовані з так званої «лнр» відмовилися продовжувати бойові дії в Донецькій області та поскаржилися на виснажливі темпи наступу за межами Луганської області. Це свідчить про розкол між проросійськими силами.

  • Британська розвідка зазначає, що через знищення флагмана чорноморського флоту "Москва" та втрату острова Зміїний, рф не може здійснювати ефективний контроль над Чорним морем.

Кораблі чорноморського флоту росії продовжують займати надзвичайно оборонну позицію, патрулюючи, як правило, лише води в межах видимості узбережжя Криму. Це контрастує з посиленою військово-морською активністю росії в інших морях, яка характерна для цієї пори року.

«Обмежена ефективність чорноморського флоту підриває загальну стратегію вторгнення росії, частково через те, що десантна загроза Одесі наразі майже нейтралізована. Це означає, що Україна може перенаправити ресурси, щоб тиснути на російські сухопутні сили на інших напрямках фронту».

  • Сьогодні зранку поблизу Джанкоя в тимчасово окупованому Криму сталася масштабна пожежа на складі з російськими боєприпасами, внаслідок чого була знищена залізнична станція, пошкоджені приватні будинки в селищі.

Як повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ, в цьому районі росіяни зосередили велику кількість військової техніки та боєприпасів. Їх готували до відправлення в Херсонську та Запорізьку області, для обстрілів Миколаєва та Запоріжжя. Тепер через пошкодження залізничної гілки рух потягів припинено.

Також сьогодні місцеві мешканці й деякі російські пропагандистські медіа повідомили про кілька вибухів та чорний дим над військовою базою росіян у Гвардійському Сімферопольського району.

Росіян у Криму охопили паніка. Очевидці кажуть про величезні затори на дорозі до Кримського мосту, також тисячі людей зібралися на вокзалі в Сімферополі, намагаючись виїхати з півострова потягами.

Показово, що до окупації Росією Крим був виключно територією відпочинку й туризму, зараз Кремль перетворив півострів на суцільну військову базу. При цьому нехтування правилами протипожежної безпеки знищує не лише російські склади та бази, але й ставить під загрозу життя місцевого населення.

  • Як повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ, ворог продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької і Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

На Слов’янському, Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти вели безуспішні штурмові дії, зазнали втрат і відступили.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на недопущенні просування наших військ.

  • Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 19 своїх захисників. Процес повернення відбувся відповідно до норм Женевської конвенції.

Усі полеглі герої будуть поховані з відповідними військовими почестями.

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Сьогодні народні депутати зібралися на чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі законопроекти:

5159 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки

Документ пропонує запровадження Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки.

5160 (відправлено на повторне перше читання)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за недотримання вимог Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку"

Пропонується право екоінспекції складати відповідні протоколи про адміністративні правопорушення «Порушення законодавства у сфері СЕО».

7438 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів

Документ пропонує запровадити заборону на продаж і використання феєрверків та салютів.

7433 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю

Документ передбачає зміну підходу до розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

6101 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб'єктів державного сектору економіки

Документ передбачає наданням Кабміну повноважень щодо визначення порядку відчуження або передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств.

7442 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану

Спрощується доступ суб’єктів господарювання, які стали неплатоспроможними через війну до судових процедур банкрутств.

6341 (за основу)

Проект Закону про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності

Документ визначає завдання та механізми державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

4366 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)

Проект пропонує вдосконалення системи оподаткування, зокрема передбачити можливість сплати податків і зборів з використанням електронних грошей.

5742 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад

Врегульовується питання приєднання територіальних громад до раніше організованого на договірній основі співробітництва територіальних громад.

7630

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо закриття кримінального провадження в зв’язку з декриміналізацією діяння

Пропонується закриття кримінального провадження через декриміналізацію діяння.

7353 (за основу)

Проект Закону про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності

Документ пропонує виплати для працівників критичної інфраструктури та журналістів, які через війну стали інвалідами або загинули.

5886 (ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ)

Проект закону про офіційну статистику

Передбачається створення статистичних реєстрів, формування національної статистичної системи, а також створення Національної ради з питань статистики.

7487

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж

Спрощення умов надання окремих земельних ділянок для розміщення технічних засобів та споруд електронних комунікацій.

7431

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо обрання запобіжного заходу до військовослужбовців, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану)

Змінено процедуру запобіжного заходу для корегувальників ворожжого вогню, вони тепер не зможуть вийти під заставу до суду.

6537 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого cамоврядування

Документ пропонує послаблення контролю за системою «Прозорро».

7345

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану

Документ дозволяє Нацраді особливу процедуру застосування санкцій до телерадіокомпаній.

7163

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану

Встановлюються особливості здійснення деяких закупівель для гарантованого забезпечення потреб оборони у період введення воєнного стану.

7486

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій

Документ надає право регуляторному органу ухвалювати рішення про потребу додаткового відтермінування виконання користувачами радіочастотного спектра умов ліцензій строком до двох років з моменту припинення чи скасування воєнного стану.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

  • Президент України Володимир Зеленський переконує країни Заходу закрити кордони для громадян рф. Він наполягає, що це єдиний спосіб дати їм відчути співвідповідальність за дії російського керівництва та підштовхнути путіна до припинення війни.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю Washington Post.

«Я від початку казав, що, на мою думку, найважливіші санкції - закрити кордони, тому що вони зазіхають на чужі території. Нехай живуть у своєму світі, доки не змінять світогляд. Варто закривати кордони і накладати ембарго на енергоресурси, все інше - це слабші заходи».

Президент зауважив, що зараз фактично всі росіяни, незалежно від того, якої вони думки про війну рф проти України, можуть їздити за кордон, їхні діти можуть там навчатися.

«Нехай їдуть у росію, тільки тоді вони зрозуміють. Зараз вони кажуть "А ми тут до чого", "Не можуть усі нести відповідальність". Можуть. Вони обрали цих людей і зараз не борються з ними, їхньою політикою, не критикують їх. Росіяни, які публічно висловлюються проти війни – це поодинокі випадки, і ці люди за ґратами… Ви ж хотіли цієї ізоляції, хіба ні? Ви розповідаєте всьому світу, що він буде жити за вашими правилами. Так їдьте додому і живіть там. Що це дає нам? Це єдиний спосіб вплинути на путіна. Тому що єдиний страх, який він знає – страх за власне життя. А його життя залежить від того, чи відчуває він загрозу від власного населення. Ніхто інший не загрожує йому… Коли настрої населення почне тиснути на його рішення - тоді будуть результати. Тоді війна закінчиться… Просто закрийте кордони на рік – і побачите результат».

  • 81,8% опитаних жителів тимчасово окупованих територій не планують йти на так званий "референдум" щодо приєднання до росії. А найчастіші емоції, які вони зараз відчувають, – це страх, огида і ненависть.

Такі дані оприлюднила компанії «Актив груп», яка проводила опитування.

Як зауважують соціологи, загарбники самі розуміють, що легко їм провести «референдум» не вдасться, тому вже залучають там кадри, заточені на вміння використовувати адмінресурс. Крім того, посилюється робота пропагандистів.

  • Державна податкова служба повідомила, що українці задекларували активів на суму 4,3 мільярда гривень у рамках "податкової амністії" від початку кампанії одноразового добровільного декларування.

За інформацією ДПС, сума задекларованого до сплати збору становить 257,1 мільйона гривень.

Податківці закликали громадян України не зволікати з декларуванням і використати можливість легалізувати активи, за які станом на 1 січня 2022 року ще не сплачені податки.

  • Додаток «Дія» проводить бета-тест шерингу авто та документів англійською та просить долучитись до їх вдосконалення. Також проводиться бета-тест закордонного паспорта, посвідчення водія та техпаспорта:

Українців закликають долучатися до бета-тесту, щоб зробити користування документами зручнішим.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

  • Міністр оборони рф Сєргєй Шойгу під час виступу на Московській конференції з міжнародної безпеки назвав «дружні держави» росії.

До списку увійшли Бурунді, Гвінейська Республіка, Камерун, Малі, Судан, Уганда, Чад, Ефіопія та Південноафриканська республіка.

Тепер стає остаточно зрозуміло, на який рівень уже скотилася росія, яка всьому світові намагається довести свою позицію міжнародного лідера.

  • росію викинули зі світового ринку морських поставок вугілля. Після набуття чинності ембарго на постачання російського вугілля в ЄС стало відомо, що європейським компаніям заборонено надавати страхові та інші фінансові послуги при постачанні російського вугілля не тільки в країни ЄС, а й у всьому світі.

Фактично тепер участь будь-якої організації ЄС у перевезенні російських добрив, вугілля чи інших твердих видів викопного палива до будь-якого пункту призначення як усередині, так і за межами ЄС буде порушенням санкцій ЄС.

Європейські страховики обслуговують 90% світових морських перевезень. Тепер їм заборонено обслуговувати товари з рф.

  • Путінські пропагандисти похвалилися новою технологічною розробкою. На російській виставці озброєння «Армія-2022» показали робота-собаку із прикріпленим зверху протитанковим гранатометом. Розробники заявили, що робопес може стріляти та транспортувати зброю.

Робота повністю загорнули в чорний чохол, однак спеціалісти в ньому легко впізнали китайського робопса для дому. Він не вміє стріляти, може ходити вулицею тільки в сонячну погоду, тримає заряд не більше кількох годин і його легко зламати.

Це не перший випадок, коли російський ВПК хвалиться «новітніми» розробками, які насправді виявляються копійчаними іграшками з АліЕкспрес.

Не забули російські розробники і про традиційний «розпил» коштів – російська «технологія» коштує 16 тис. дол., а китайський оригінал від $2700 до $8500.

  • Керівництво рф остаточно повертає країну в часи СРСР, де був тотальний контроль спецорганів за громадянами та цензура на всіх рівнях, щоби не допустити інакомислення.

Восени Держдума рф обговорить питання про відродження в росії художніх рад, які в роки СРСР займалися цензуруванням музики, кіно та друкованих видань.

  • Із України «зерновими коридорами» від початку серпня вже вивезено 563 тисяч 317 тонн агропродукції, серед якої майже 451,5 тисяч тонн кукурудзи, 50,3 тисяч тонн соняшникового шроту, 41,6 тисяч тонн пшениці, 11 тисяч тонн сої, 6 тисяч тонн соняшникової олії, 2,9 тисяч тонн насіння соняшнику.

26% вантажів вивезено в Туреччину, 22% - в Іран, 22% - у Республіку Корея, 8% - Китай, 6% - Ірландію, 5% - Італію, 4% - Джибуті, 2% - Румунію.

Україна виконує всі свої міжнародні зобов’язання.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

  • Україна отримала від Італії 200 млн євро (понад 7,5 млрд грн) на виплату заробітних плат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти.

Кредитний договір підписали 5 серпня, а вже 15 серпня гроші зайшли в Україну.

Гроші надано за нульовою процентною ставкою на 15 років (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту — 7,5 років).

  • Уряд Франції допоможе Україні в розмінуванні Чернігівської області та залучить для цього своїх спеціалістів і техніку. Зокрема йдеться про розмінування водойм.
  • Латвія передала Україні ще шість гаубиць М109, які вже демонструють результати на полі бою. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков, він подякував Латвії за підтримку.
  • У Латвії розпочався збір коштів на придбання ударного безпілотника Bayraktar для ЗСУ. Збір коштів проводиться на платформі Ziedot.lv.

Ініціативу було опубліковано у вівторок, 16 серпня і за перші години було зібрано понад 58 тисяч євро, до збору приєдналися 1788 осіб.

Раніше такі ж акції проводилися у Польщі, Литві, Норвегії та Канаді.

  • Уряд Фінляндії оголосив про скорочення видачі віз росіянам на 90% через війну рф проти України.

Винятки можуть бути зроблені для деяких груп, як-от журналістів, дисидентів або активістів, через потенційну національну гуманітарну візу.

  • Загальна сума благодійних внесків на фандрейзинговій платформі UNITED24 уже перетнула позначку у 166 млн доларів (понад 5 млрд грн). На фронт поїхали перші безпілотники, куплені за ці гроші.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією
В тему