22 Липня 2022
Новини

Жителі Володимира та Нововолинська, які працюють з ВПО, вчилися, як організувати себе й допомогти іншим

Жителі Володимира та Нововолинська, які працюють з ВПО, вчилися, як організувати себе й допомогти іншим

Сьогодні на Волині мешкає більше 60 тисяч переселенців. Водночас кількість тих ВПО, які після 24 лютого прийняла наша область, значно більша. Для їх реєстрації та надання  необхідної допомоги залучено багато посадовців і волонтерів. Особливо в перші місяці повномасштабної агресії росії вони працювали нон стоп. Проте людський ресурс не безмежний і з часом ті, які думали про інших, самі потребують допомоги.

 «На мою думку, найтяжче тоді було ЦНАПам. Люди там швидко вигоряли, адже під час надання послуги реєстрації ВПО система часто давала збій і не хотіла працювати. Працівники хотіли якісно зробити свою роботу. Для цього працювали і вдень, і вночі, і на вихідних. А в підсумку чули не тільки вдячність, а й багато дорікань», – зазначає засновниця громадської організації «Агенція регіонального розвитку Прибужжя» Оксана Киричук.

Вона додає, що така ситуація мотивувала вже згадану ГО організувати у травні - червні серію тренінгів у Володимирі та Нововолинську. Мета цих навчань – запобігти  психоемоційному вигорянню тих, хто працює з ВПО, та дати важливі знання, що допоможуть у їх роботі. Тренерками заходів були місцеві фахові психологи Олена Токарьова та Ганна Зінчук.

 Ці навчання відбувалися у кілька етапів. З початку учасники проговорювали проблеми, випускали емоції, обмінювалися думками, бачили спільний біль.

«Багато роботи, постійна комунікація з різними людьми, болючі  відбитки негативних історій, загальна тривога війни – все це лишає свої сліди. Більше того, коли ти наодинці з внутрішніми докорами, то гризеш себе, що закрився, що маєш відноситися до переселенців інакше, так, як того вимагає соціум. Тому, для нас дуже цінним було «випустити пар», виговоритися та почути, що є люди з подібними відчуттями. Психологи проговорювали з нами схеми взаємодії, зачіпали тригерні теми, поділилися практиками збереження власних психо-емоційних ресурсів», – розповідає учасниця проєкту Анастасія Азанова.

На другому етапі присутні вчилися технікам ефективної комунікації та різних прийомів протидії професійному вигоранню.

 «Поспілкувавшись з учасниками, знаю, що вони тепер на практиці використовують ці знання. Тому, ми й надалі хочемо проводити подібні психологічні тренінги. Водночас, плануємо це робити не лише в контексті роботи з ВПО, а й для військовослужбовців та їхніх родин. Адже їм теж потрібна підтримка», –  резюмує Оксана Киричук.

Довідково: Згадана діяльність відбулася в межах ініціативи «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир-волинський, нововолинськ, волонтери
В тему