20 Липня 2022
Новини

Євросоюз хоче пом'якшити санкції проти російських банків

Євросоюз хоче пом'якшити санкції проти російських банків
Для торгівлі продуктами та добривами Євросоюз планує пом'якшити санкції проти російських банків та розморозити деякі кошти.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на проєкт документа.

Ухвалити документ представники ЄС мають 20 липня. Відповідно до нього, країни блоку дозволять розморозити частину коштів підсанкційних банків: ВТБ (VTBR.MM), «Совкомбанк», «Новикомбанк», банк ФК «Откритіє», ВЕБ.РФ, «Промсвязьбанк» і банк «Росія».

Крім того, згідно з новими санкціями, найбільший російський банк — «Сбербанк» — також підлягає заморожуванню активів. Виняток становитимуть фінансові ресурси, необхідні для торгівлі продовольством.

У проєкті документа вказано, що кошти можуть розморозити, якщо вони необхідні для закупівлі, імпорту або транспортування сільськогосподарської та харчової продукції, зокрема пшениці та добрив.

Відповідно до переглянутих санкції, ЄС також планує сприяти експорту продовольства з російських портів, які трейдери на власний розсуд припинили обслуговувати після європейських санкцій.

Пом'якшення санкцій відбудеться на тлі критики з боку африканських лідерів. Вони скаржаться про нібито негативний вплив на торгівлю санкцій проти росії через її вторгнення в Україну та блокування українських портів.

Нагадаємо, Європейська комісія 15 липня підтримала пропозицію про запровадження сьомого пакета санкцій проти росії: він зокрема передбачає заборону на імпорт російського золота та експорт передових технологій. Нові санкції тепер мають погодити держави-члени в Раді ЄС

У попередньому пакеті санкцій ЄС вів часткову заборону на імпорт російської нафти. Деякі члени ЄС заявляли, що далі потрібно вводити обмеження на російський газ, одностайності у цьому питання немає, адже низка країн Європи залежать від російського газу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: євросоюз, війна з Росією, санкції, банки
В тему