2 Червня 2022
Новини

Історія українського пілота, який літав на «Азовсталь»

Історія українського пілота, який літав на «Азовсталь»

Як готували операції, які були ризики польотів на "Азовсталь", як наш захисник без одного двигуна зміг долетіти до місця посадки та інше розповів пілот гелікоптера, який виконував місії з доставки вантажів та евакуації поранених з Маріуполя.

Про це повідомили Сухопутні війська ЗСУ.

"Основна складність полягала у тому, що необхідно було виконати доставку вантажу в глибину противнику, на територію понад 100 км. На всій цій відстані була дуже щільна протиповітряна оборона противника, і це було не те, що складно – це було майже неможливо виконати. Але практика показала, що це можливо, і ми виконували", - розповів пілот, особу якого не розголошують.

За його словами, тільки в зоні посадки на "Азовсталі" було три різних ЗРК. Тому пілоти намагались не входити в зону ураження ППО. Для цього важливо було знати всі природні і штучні перешкоди на шляху.

Він додав, що коли було поставлено завдання, то весь екіпаж розумів, що у 90% випадків вони не повернуться, але водночас всі усвідомлювали, що доставити вантаж і забрати людей вкрай необхідно, тому приймали рішення йти на ці ризики.

За його словами, найбільше хвилювання було, коли йдеш до вертольота перед запуском, а вже в процесі всі розуміли, що це просто робота і треба робити те, що маєш.

"Але вже в Маріуполі, коли йшло вивантаження вантажу, – це було відчуття ейфорії. Нам здавалося, що якщо ми прилетіли і стоїмо тут – у зоні ураження трьох ЗРК – і вивантажуємось, то ми – як королі світу, ми вже перемогли, і все буде добре.

Але на зворотному маршруті, на 6-му км – за 3 хв після злету – у мій вертоліт влучила ракета ПЗРК – і відмовив один двигун. Іншому вертольоту, який ішов позаду, пощастило менше – він впав, і весь екіпаж загинув", - каже пілот.

Він розповів, що у кожного пілота по всіх керівних документах було прописано, що він сам приймає рішення про зліт і посадку, тому, коли в його гелікоптер влучила ракета, він обрав летіти до місця посадки.

"Після того, як вже влучила ракета, був викид адреналіну – і ми тільки робили те, що мали робити. На борту було 20 поранених, і ми розуміли, якщо ми сядемо десь в полі, то як їх забирати і евакуювати далі – потрібен буде ще один вертоліт, а це вже незапланована операція – тому ми просто летіли до місця посадки", - сказав пілот.

Нагадаємо, в квітні секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов розповів, що спочатку поставки необхідного у Маріуполь відбувались за допомогою гелікоптерів, а оборонці міста просили лише боєприпаси.

Пізніше засновник-перший командир полку "Азов" Андрій Білецький відзначив винятковий героїзм екіпажів вертольотів, які доставляли підкріплення, озброєння, ліки та інше найнеобхідніше захисникам заблокованого рф Маріуполя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: маріуполь, війна з Росією, Відео T1.ua
В тему