2 Червня 2022
Новини

На Херсонщині більшість вчителів відмовляється переходити на російську систему викладання

На Херсонщині більшість вчителів відмовляється переходити на російську систему викладання
У Херсонській області більшість освітян відмовляється переходити на російську систему викладання та їхати до Криму на так звану «перепідготовку».
Окупанти погрожують вчителям звільненням, на декого чинять жорсткіший тиск. Про це повідомив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в етері регіонального маратону «Суспільного».

За його словами, була одна група вчителів, які поїхали до Криму на цю «перепідготовку» — каховський журналіст опублікував фотографію і місцеві ідентифікували практично всіх учасників поїздки. Інших повідомлень про те, що хтось погодився, немає, каже Данилов.

«Розповідали про зустріч, яку проводив так званий "голова військової адміністрації" Херсонської області Сальдо з директорами шкіл. На цю зустріч з директорами в приміщенні, яке суворо охороняється російськими військовими, він прийшов у бронежилеті. Директори, здається, одинадцяти шкіл — всі відмовилися переходити на російську програму. Такі самі повідомлення я в приват отримував від колег з Генічеського району», — розповів Данилов.

Він зазначив, що освітянам погрожують переважно звільненням і тим, що залишаться без грошей. На директорів шкіл, подекуди, здійснюють більш жорсткий тиск.

«Будуть докладати подальших зусиль для того, щоб схилити. Але тут декілька факторів, по-перше, інституційна слабкість росії, по-друге, дуже великий виїзд і дітей, і вчителів. Бо виїжджають найбільш активні люди, а залишаються ті, які мають важливі причини не виїхати», — сказав експерт.

Данилов припускає, що в окремих школах на лівобережжі росіян все-таки вдасться за пару місяців «дотиснути» освітян, а в більшості будуть пробувати завозити студентів педагогічних ВНЗ. Але, за словами експерта, це теж дуже важко, оскільки в росії не так багато вчителів і студентів старших курсів педвишів.

Раніше ексомбудсменка Людмила Денісова повідомляла, що на окупованих територіях 3,5 тисячі учителів проходять перекваліфікацію, щоб викладати за «стандартами рф».

А в Маріуполі з нового навчального року окупанти планують повністю русифікувати освітній процес, впровадивши свої стандарти. Учителів примушують до співпраці, а незгодним погрожують «негативними наслідками». Окупанти навіть позбавили дітей літніх канікул, щоб в цей час викладати їм російську історію та літературу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, херсон, освіта
В тему