3 Травня 2022
Новини

З Маріуполя на підконтрольну Україні територію дісталися лише 3 з 14 евакуаційних автобусів

З Маріуполя на підконтрольну Україні територію дісталися лише 3 з 14 евакуаційних автобусів
З Маріуполя на підконтрольну українському уряду територію дісталися 3 з 14 евакуаційних автобусів. 

Доля людей, які перебувають у решті 11, — невідома. Про це заявив 3 травня в ефірі національного телемарафону мер Маріуполя Вадим Бойченко.

«Ми розуміємо, що десь поділися 11 автобусів, які мали рухатися у бік Запоріжжя на підконтрольну частину нашої держави, але вони десь загубилися, губляться вони у цих фільтраційних центрах. На жаль, вони (окупанти — ред.) забирають і викрадають наших жителів», — заявив Бойченко.

Він розповів, що в Маріуполі та навколо міста росіяни створили 4 центри, де проводять «фільтрацію» українців, які виїжджають на підконтрольну українському уряду територію.

«Жителі чекають місяць, понад місяць чекають на цю фільтрацію. Якщо ти так чи інакше пов'язаний із держслужбою, муніципальною службою, то ти отримуєш два місяці, два тижні в'язниці, як вони це визначають, я не знаю. Ті, хто пройшов цю в'язницю, ці тортури, вже дають свідчення», — розповів мер Маріуполя.

Бойченко також додав, що нині очікувалася евакуація 2 тисяч жителів Маріуполя з окупованого Бердянська Запорізької області, куди вони змогли дістатися самостійно. Там вони вже два тижні чекають на цю евакуацію, але окупанти заважають її проводити.

«Зараз колона рухається в напрямку Запоріжжя, ще триває ця евакуація... Чекаємо, що вона все-таки відбудеться», — розповідає мер.

Бойченко наголошує, що наразі в Маріуполі залишилось понад 100 тисяч людей, зокрема щонайменше 200 — безпосередньо на території заводу «Азовсталь».

До слова, наразі місто фактично знищене російськими військовими. Частину мешканців примусово вивозять на територію невизнаної «ДНР» або до росії, у них забирають українські документи й відправляють у так звані фільтраційні табори. За попередніми оцінками, загинули 20 тисяч маріупольців.

На заводі «Азовсталь» залишаються заблокованими українські захисники, а також низка цивільних.

У росії заявляли, що вирішили взяти «Азовсталь» в облогу, а не штурмувати завод, однак окупанти продовжують постійне бомбардування підприємства. Крім того, рф регулярно без домовленостей з Україною оголошує про нібито гуманітарні коридори для цивільних, але обстріли все одно тривають.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь
В тему