16 Січня 2022
Новини

В Україні набрала чинності норма мовного закону про друковані ЗМІ

В Україні набрала чинності норма мовного закону про друковані ЗМІ

В Україні 16 січня набули чинності зміни до законодавства, згідно з якими всі друковані видання, які публікуються російською мовою, можуть отримати штраф.

Відтепер російськомовні друковані ЗМІ тепер зможуть розповсюджуватися на території країни, якщо, "одночасно видаватиметься тираж цього видання державною мовою". Водночас є важлива умова.

"Версії різними мовами мають видаватися в один день під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку", – мовиться у тексті закону.

Для переходу на державну мову в газет і журналів було понад 2,5 роки, від ухвалення закону. Тепер за порушення штрафуватимуть.

За дотриманням вимог закону стежитимуть в Офісі уповноваженого із захисту державної мови. Як розповіла у коментарі "Радіо Свобода" медіаюристка Людмила Панкратова, порушникам доведеться сплачувати чималі суми штрафів.

"За перший випадок порушення передбачається штраф від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 січня 2022 у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень становить 1240,5 гривень), якщо таке порушення зафіксують протягом року вдруге, штраф зростає до 700 неоподаткованих мінімумів", – пояснила Панкратова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, українська мова, закон
В тему