22 Грудня 2021
Новини

В Україні штрафуватимуть за газети російською

В Україні штрафуватимуть за газети російською
В Україні друковані ЗМІ з 16 січня наступного року мусять видаватися державною мовою, але другу версію можна буде публікувати одночасно іншою мовою.

Про це інформують у Державному комітеті телебачення та радіомовлення.

Зазначають, що розповсюджувати за передплатою друковані видання російською можна буде лише, якщо їхні засновники дозволять передплату такого ж видання українською мовою. 

Українськомовна версія видання має бути незалежно від того, чи його розповсюдження відбувається на платній основі, чи на безоплатній — серед яких безплатне роздавання.

У відомстві зазначають, що для друкованих ЗМІ, у яких у свідоцтві про реєстрацію записано місцеву сферу розповсюдження, вимога про мову видання почне діяти з 16 липня 2024 року.

Також не можна вносити в друковані видання інформацію іншою мовою, зокрема оголошення й рекламу. До винятків належать англійська мова, офіційні мови Євросоюзу, кримськотатарська й мови інших корінних народів України. Російська в цей перелік не входить!

За порушення вимог передбачають штраф від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8-8,5 тисяч гривень). Повторне порушення протягом року передбачає штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів (8,5-11,9 тисяч гривень). 

Притягати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови зможе із 16 липня 2022 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, російська мова, українська мова, змі
В тему