15 Січня 2022
Новини

В Україні оформили більше 4,5 млн електронних лікарняних

В Україні оформили більше 4,5 млн електронних лікарняних
Українці понад 4,5 млн разів скористалися послугою електронних лікарняних від початку реформи.

Система повністю запрацювала з 1 жовтня 2021 року, - інформують у МОЗ.

Зазначають, що в електронній системі охорони здоров'я створили понад 6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні.

В уряді зазначають, що реформа значно спростила процес оформлення лікарняних. Так, більше не потрібно збирати підписи та печатки на бланку, передавати документ роботодавцю, а іноді — знову йти до лікарні по заміну документа, якщо під час оформлення лікарняного було допущено помилку.

«Тепер неточності під час створення лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вноситиме інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично», — йдеться у повідомленні.

Роботодавці й бізнес в автоматичному режимі будуть отримувати інформацію про те, хто з їхніх співробітників перебуває на лікарняному. Не буде необхідності зберігати паперові лікарняні й передавати їх у Пенсійний фонд.

Після одержання інформації від медичної системи про формування медичного висновку Пенсійний фонд генерує електронний лікарняний, і його першого дня можуть побачити роботодавці й самі хворі.

Ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не отримують інформацію про те, на що хвора людина та яке лікування їй виписали. Все має бути конфіденційно.

Влада переконана, що це дозволить побороти корупцію в цій галузі. Нині на виплату лікарняних Фонд соціального страхування витрачає мільярди гривень. Так, лише за 8 місяців 2021 року було отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше як 10% лікарняних, через що багато хто оформляє фіктивні документи.

Електронна система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар виписав листів непрацездатності. Кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, медицина
В тему

Останні матеріали