21 Грудня 2021
Новини

У Європі - рекордний рівень цін на газ: що чекає українців

У Європі - рекордний рівень цін на газ: що чекає українців

У Європі ціни на газ перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубів через похолодання та через скорочення прокачки газу російським Газпромом.

Про це йдеться у даних лондонської біржі ICE Futures, - пише УП.

На 13:50 за Києвом котирування ф'ючерсів підлетіли до 2022,85 долара за тисячу кубів, і продовжили йти вгору.

Торги 21 грудня розпочалися зі зростання цін на січневі контракти на 4,2% до 153,15 євро за МВт-год, тобто 1824,29 долара за тисячу кубометрів.

На відміну від жовтневих цінових перегонів, коли котирування газу теж прямували до 2 тисяч доларів за тисячу кубів, ціни зростають вже третій тиждень поспіль і тримаються на рівні понад 1380 доларів з 13 грудня.

Очільник оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон повідомив, що РФ не забронювала наявні вільні транзитні потужності ГТСУ на січень попри нестачу газу на ринку Європи. 

Чинним контрактом з Газпромом російський монополіст має 109 млн м3 заброньованих потужностей на добу.

Одночасно Газпром зупинив прокачку газу через Ямал-Європа – на 21 та 23 грудня компанія не має заброньованих потужностей у бік згідно сайту оператора Gascade. Газогін працює у реверсному режимі і не постачає ресурс до Європи.

На українських платіжках ця ситуація поки не відобразилася через укладення строкових контрактів на газ з фіксованою ціною. Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ціни на газ в Україні можуть змінитися після нового року. Україна, згідно зі своїми зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, мусить підняти ринкові ціни на газ для населення з травня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: європа, євросоюз, ціна на газ, газ, Україна
В тему