13 Грудня 2021
Новини

Путін звинувачує Україну в тому, що не передала Росії майно СРСР

Путін звинувачує Україну в тому, що не передала Росії майно СРСР

Володимир Путін заявив, що Україна не передала Росії майно, яке залишилося після Радянського Союзу.

Він зазначає, що Москва оплатила всі зовнішні борги Союзу, а у Міністерстві закордонних справ України відповіли, що Путін маніпулює фактами. Про це пише ТАСС.

Путін заявляє, що у 1993 році вони взяли на себе зобов'язання сплатити борги СРСР за всі колишні союзні республіки, розраховуючи, що ті передадуть Москві закордонні активи, які залишилися від СРСР.

«Борги ми за всіх погасили, але далеко не всі виконали це зобов'язання щодо передання нам своїх закордонних активів. Наприклад, Україна досі цього не зробила», - сказав Путін.

За його словами, РФ зверталася до інших країн, заявляючи, що їй належать їхні активи за оплачені борги колишніх республік, але «у відповідь чула, що це її проблеми».

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко пояснив hromadske, що розподіл радянського майна регулюється Договором про правонаступництво щодо зовнішнього державного боргу та активів СРСР від 1991 року.

Відповідно до договору, частка України в загальній сумі боргу та активів СРСР складає 16,37%. 

У 1994 році Україна та Росія підписали так звану «угоду про нульовий варіант», відповідно до якої РФ зобов’язалася виплатити українську частку в зовнішньому державному боргу СРСР станом на 1 грудня 1991 року. Зі свого боку, Україна мала передати Росії свою частку в активах СРСР станом на 1 грудня 1991 року. 

А втім, як зазначають у МЗС, ігнорування російською стороною вимог надати інформацію про вартість українських активів, що мали передаватися, унеможливила ратифікацію угоди Верховною Радою.

«Цей документ не набув чинності ні для України, ні для РФ. Отже, вести мову про невиконання якихось зобов’язань без належного правового процесу видається необґрунтованим», - зазначив Ніколенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, Україна
В тему