12 Грудня 2021
Новини

Що не можна робити 12 грудня

Що не можна робити 12 грудня

12 грудня православна церква вшановує пам'ять святого Парамона, який разом із іншими 370 мучениками постраждав за віру 250 року.

Язичники уклали християн у в'язницю, змушуючи зректися переконань і вклонитися ідолам. Місцевий житель Парамон дізнався про це та відкрито виступив проти жорстокості правителів. На покарання за це його обезголовили разом із рештою мучеників.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна лінуватися
  • Цього дня не можна займатися ворожінням

Прикмети і традиції на 12 грудня

На Русі Зимовказівником Парамона прозвали за те, що за його днем можна було передбачити погоду на весь грудень. "Ранок червоний - бути грудню ясним", - помічали люди. Багряна зоря віщувала сильні вітри.

Цього дня люди очищали покрівлі від снігових "шапок". Цікаво, що робити це потрібно було неодмінно віником або мітлою, але в жодному разі не лопатою — щоб дах не схуд.

Також на Парамона говорили, що "земля кам'яніє, а річка холоне". Люди вірили, що цього дня зима в ведмежій шкурі ходить по селах, по дахах стукає, бабам велить вставати, печі топити, каші варити.
По снігу цього дня робили прогнози на майбутній рік. "Зима без снігу - не бути хлібу"; "Сніг глибокий - рік хороший"; "Багато снігу - багато хліба, вода розіллється - сіна набереться" - казали в народі.

  • Сніг пішов 12 грудня – скоро буде заметіль
  • Зоря пофарбована в червоний колір вранці 12 грудня – скоро почнуться сильні вітри
  • Сніг ще не випав – значить, до 19 грудня будуть сильні морози

Іменини 12 грудня

День ангела (іменини) сьогодні, 12 грудня, святкують: Анастасія, Артем, Герман, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Олександр, Олена, Семен, Степан, Юліан.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, забобони, прикмети, традиції
В тему