14 Листопада 2021
Новини

ЗНО-2022: чи вимагатимуть від школярів ПЛР-тест або COVID-сертифікат

ЗНО-2022: чи вимагатимуть від школярів ПЛР-тест або COVID-сертифікат

В Україні ситуація з коронавірусом залишається складною. Тож чи вимагатимуть від школярів бути вакцинованими або мати ПЛР-тест, щоб зайти до пункту здачі ЗНО?

ЗНО та карантин

Основна сесія ЗНО стартує 23 травня (фізика) та закінчиться 17 червня (біологія). Набагато раніше пройде пробне ЗНО – вже у березні. Усі предмети розділили на два дні:

  • 19 березня – з української мови та літератури;
  • 26 березня – з історії України, математики, математики (завдання рівня стандарту), біології, географії, фізики, хімії, а також англійської, іспанської, німецької та французької мов.

Так, однією з важливих "вакцинальних" новацією  цієї осені є загальна рекомендація МОЗ вакцинувати від коронавірусу дітей 12-17 років. Препарат – Pfizer/BioNTech. Щеплення школярам роблять ще з літа. Але тоді у відомстві дали "добро" лише на вакцинацію в окремих випадках. Наприклад, якщо у дитини високий ризик тяжких ускладнень у разі хвороби чи він планує їхати за кордон.

За даними Національної служби здоров'я, на 26 жовтня щонайменше першу дозу щеплення отримали 34,5 тис. українців віком до 17 років.

А ось новий наказ – це "зелене світло" для масової вакцинації дітей. З початку листопада дитячий COVID-сертифікат вже можна згенерувати у додатку Дія. Поки що немає жодних відомостей про те, що такі щеплення можуть стати обов'язковими. І хоча у світі дітей почали масово прищеплювати від COVID-19, наразі лише одна країна зважилася на такий крок: це Коста-Ріка.

Пункти проведення ЗНО у 2022 році

В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО)  розповіли, що вже пробне ЗНО організують із дотриманням усіх протиепідемічних заходів як на вході до пунктів тестування, так і під час нього.

Учасники повинні будуть:

  • на вході пройти вимір температури;
  • бути у масках;
  • мати маленькі дезінфектори та користуватися ними;
  • дотримуватись соціальної дистанції.

Під час тестування в аудиторії повинні перебувати не більше 15 школярів та 2 інструктори.

Самі аудиторії забезпечать:

  • медичними масками;
  • безконтактними термометрами;
  • засобами дезінфекції для рук;
  • засобами дезінфекції для обробки поверхонь;
  • ізоляційними захисними халатами та щитками для медиків.

Ще до штату кожного пункту тестування додадуть медпрацівника.

Чи вимагатимуть від учасників ЗНО негативний ПЛР-тест на COVID-19 або щеплення, в УЦОЯО відповіли – ні, не будуть. Принаймні поки такого рішення немає.

"Наразі вимог щодо проходження учасниками ЗНО повного курсу вакцинації або надання ними результатів ПЛР-тестів для входу до пункту проведення ЗНО немає", – повідомили у Центрі.

Водночас там зазначили, що якщо таке рішення і буде ухвалено, то це – зона повноважень МОЗ.

Також в УЦОЯО повідомили, що загалом зараз вносити будь-які зміни до документів щодо проведення ЗНО-2022 не планується.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, зно, коронавірус
В тему