5 Листопада 2021
Новини

Страшні наслідки нового штаму коронавірусу: інсульти, інфаркти й ампутовані кінцівки

Страшні наслідки нового штаму коронавірусу: інсульти, інфаркти й ампутовані кінцівки

Те, що ковід усе частіше провокує закупорку судин, лікарі помітили ще минулого року. Відтак стало зрозуміло, що коронавірус уражає не лише легені, а й судини.

Як результат – у хворій судині утворюються тромби, тобто згустки крові. Вони перекривають шлях для циркуляції крові. А через це орган чи його частина, які не отримують крові, починають руйнуватися і відмирають.

Може бути ще один варіант коронавірусного тромбозу: коли згусток крові відривається від внутрішньої стінки судин, разом із кров’ю біжить і застряє в котрійсь із вужчих судин. Через це знову ж таки перекривається потік крові та виникає відмирання органів або їхніх частин.

Якщо звернутися до фахівців протягом перших годин після перекриття тромбом судини, лікарі можуть відновити прохідність судин і запобігти незворотнім процесам в організмі. А от коли пацієнт надто пізно забив на сполох, то некроз (тобто відмирання тканин) може призвести до сумних наслідків, як-от ампутації кінцівок чи навіть до смерті.

 Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Щоб урятувати життя, хворому відрізають ногу

Улітку 2021-го хірург із Індії, звідки поширився штам коронавірусу Дельта, розповів: із попереднім штамом ковіду ампутація пальців або стопи проводилася лікарем три-чотири рази на рік, а з поширенням Дельти подібні операції відбуваються по одній на тиждень (і це тільки  в одній клініці одним хірургом!).

Нині ж така сумна тенденція докотилася й до України. Ледь не щотижня приходять новини про те, що важким ковідним пацієнтам ампутовують кінцівку, бо в інший спосіб неможливо врятувати людині життя.

Ще гірше, каже завідувач відділення восьмої лікарні м. Львова Ігор Стояновський, коли тромб перекриває судину в кишківнику. Бо в таких випадках витягнути тромб майже неможливо.

«Проте найчастіше лікарі стикаються з тромбоемболіями легеневої артерії та інфарктами й інсультами, до яких призвів тромбоз», – зауважив анестезіолог ковідного відділення Роздільнянської лікарні на Одещині Іван Черненко.

 

Як розпізнати закупорку судин

Чому ж у когось коронавірус провокує розвиток тромбозу, а в когось ні?

«Усе залежить від стану здоров’я пацієнта, від супутніх захворювань, способу його життя, – каже Іван Черненко. – Люди з надлишковою масою можуть мати стоншені судини, в яких відкладається холестерин і там же нерідко утворюються тромби. У групі ризику – затяті курці, в яких під впливом тютюну виникають хронічні захворювання капілярів, артерій, а потім унаслідок ковіду додатково з’являються запальні процеси в судинах, і це провокує появу артеріального тромбозу. У групі ризику – також пацієнти з варикозним розширенням вен. Особливо коли вони недостатньо рухаються, мало вживають рідини, через це кров гусне і в ній утворюються тромби. Варто такому хворому різко піднятися, як тромб може обірватися, потрапити разом із кров’ю в легеневу артерію і перекрити подачу крові до легенів».

Оскільки ковідні шпиталі нині переповнені і на 40 пацієнтів може припадати по одній медсестрі, то в разі закупорки судин  лікарі можуть не встигнути з оперативним наданням допомоги. Ось чому так важливо кожному з нас знати основні симптоми тромбозу і вчасно забити на сполох.

Серед ознак перекриття судин у кінцівках – поява різкого болю, блідості або й синюшності шкіри, кінцівка безпричинно холоне та клякне.

Якщо перекривається легенева артерія, хворий відчуває біль за грудиною, в нього різко знижується рівень сатурації (тобто кисню в легенях).

 

За кількістю смертей від ковіду Україна друга в Європі і третя у світі

Щоб запобігти важкому перебігу хвороби, лікарі в один голос радять зробити щеплення від коронавірусу. І що це справді помагає, підтверджує експеримент у місті Моршині. Навесні там оголосили тотальну вакцинацію дорослих. Спершу люди з острахом ставилися до препаратів для щеплення. Але результат був того вартий: сьогодні, коли в Україні щодня фіксують до 20 тисяч нових хворих і до 700 померлих від ускладнень коронавірусу, в Моршині ситуація кардинально інша. Ось що про це розповів міський голова Руслан Ільницький: «Станом на сьогодні в Моршині всього 22 людини мають COVID-19 (це не нові випадки, які виявляють за добу, а сумарна кількість станом на 26 жовтняред.), із них восьмеро вакцинованих, але жодна людина не перебуває в лікарні. Якщо влітку в нас не було жодної хворої людини, то з появою Delta-штаму маємо таку тенденцію. Та головне – що за весь цей період жоден хворий не був госпіталізований! Люди переносять коронавірус у легкій і середній формах, тому лікуються вдома на самоізоляції».

Які ще потрібні аргументи, аби довести: вакцинація справді рятує життя! А на страхітливі новини про те, що й вакцина може спровокувати тромбоз із усіма його негативними наслідками, подаємо вам офіційну статистику: навесні в Європі було зафіксовано 86 випадків тромбозу після вакцинації на 25 мільйонів зроблених щеплень. У США на 15 мільйонів введених доз вакцини Johnson&Johnson було зареєтровано 47 випадків утворення тромбу. Це приблизно 0,0003% випадку. Після вакцинації препаратом Moderna у США було виявлено тільки два випадки утворення тромбів на 338 мільйонів доз.

Ну, і насамкінець іще одна статистика: за стрімкістю поширення коронавірусу Україна входить до сумної п’ятірки серед усіх країн світу. А за кількістю щоденних смертей ми вже на другому місці в Європі (після Росії) та на третьому місці у світі (після США та Росії)!!!

Тож не зволікайте, люди! Бо завтра може бути запізно…

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Волинь, Україна
В тему

Останні матеріали