4 Листопада 2021
Новини

У Луцьку під землею знайшли собор

У Луцьку під землею знайшли собор

У Луцьку виявили унікальну споруду – кафедральний собор Святої Трійці «Матір костелів на Русі».

Як повідомив археолог Віктор Баюк, це сталося під час робіт із благоустрою на території Луцької дієцезії римсько-католицької церкви.

Він зазначив, що першу дерев’яну святиню вже як кафедральний собор звів Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році, а мурований храм, імовірно, збудовав Луцький єпископ Юрій Фальчевський у 1545 році.

Археолог додав, що вони прослідкували фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму із архітектурними елементами, а також амфіляду невідомих до сьогодні підземель під його вівтарною частиною.

Баюк запевнив, що роботи відбуваються з неухильним дотриманням норм чинного пам’яткоохоронного законодавства Луцькою дієцезією римсько-католицької церкви та кафедральною парафією Святих апостолів Петра і Павла.

«Польові дослідження виконані Охоронною археологічною службою України Інституту археології НАН України за сприяння і участі адміністрації Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Волинського регіонального підрозділу Спілки археологів України та Релігійної місії «Карітас-Спес Луцьк» Кафедральної парафії Святих Апостолів Петра і Павла», – розповів Віктор Баюк.

Знахідку мають законсервувати, щоб провести масштабні археологічні дослідження.

На фото – фундамент північної фасадної башти собору Святої Трійці, фундаменти мурів із контрфорсами, підземелля вівтарної частини храму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, історія, архітектура
В тему

Останні матеріали