26 Жовтня 2021
Новини

Амстердам передасть Україні «скіфське золото»: чому це важливо

Амстердам передасть Україні «скіфське золото»: чому це важливо
В Амстердамі суд постановив передати «скіфське золото» з кримських музеїв Україні, а не в окупований РФ Крим.

Відомо, що з 4 музеїв Криму в Нідерланди на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» привезли колекцію зі 565 музейних експонатів. Це було ще до окупації півострова Росією. У 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив, що колекцію мають повернути Україні.

Тоді рішення ухвалили на основі конвенції ЮНЕСКО, щоб художні цінності повернули державі, яка надала їх для тимчасової експозиції. До Апеляційного суду звернулися представники кримських музеїв, які розташовуються на окупованій території. Однак Апеляційний суд лише підтвердив рішення окружного.

Варто зауважити, що на сайті суду йдеться, що «об'єкти походять з Криму, але вони є частиною спадщини України після того, як вона стала незалежною у 1991 році».

Тепер музеї мають право оскаржити апеляційне рішення у Верховному суді Гааги у Нідерландах. На час судових розглядів «скіфське золото» зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні є «багато місць, де з гідністю та надійно можна зберігати» експонати. За його словами, розглядається варіант зберігання «скіфського золота» у Національному заповіднику «Софія Київська».

До слова, «скіфське золото» — це колекція, яку зібрали після кількох знахідок на півдні України.

У 1954 році житель Мелітополя провалився в підземелля, коли копав колодязь. Археологи знайшли всередині два поховання. В могилі вельможної скіф’янки з рабинею збереглися залишки поховальної колісниці і близько 4 тис. золотих прикрас. В могилі воїна виявили два скелети коня, бойовий пояс, золоті бляхи і золоту деталь горита зі сценами з життя Ахілла.

В 1970 році вчені Інституту археології АН УРСР поспіхом досліджували кургани на територіях, якими планувалося прокласти зрошувальні канали. Великий скіфський курган Гайманова могила розташований біля села Балки Василівського району в оточенні п’яти десятків менших. Археологи перевірили 22 — розграбовані. Відкрили чотири могили в центральному — те ж саме. Коли група вже залишала курган, учасник експедиції Борис Мозолевський знайшов схованку з безліччю цінних предметів.

Колекцію з 2 тис. 111 музейних експонатів із Криму затримала влада Нідерландів у 2014 році. Тоді після окупації Криму Росією вирішили відкласти передачу дорогоцінної колекції до з’ясування правовласника.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: нідерланди, Україна, крим, росія, історія, музеї
В тему