26 Липня 2021
Новини

«Я 28 років соромилася про це розповісти»

«Я 28 років соромилася про це розповісти»

Кожна друга жінка немолодого віку потерпає від нетримання сечі

Багатьом із наших читачок знайома ситуація, що не встигла вона відчути позови до туалету – як уже потекло. Таке ж промокання нерідко виникає, коли жінка кашляє або чхає, піднімає щось важке або сильно сміється.

З одного боку – це не смертельно. Проте ситуація дуже неприємна. Особливо якщо протікання сечі стає видимим на одязі, відбувається десь на вулиці або в гостях.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Одне з останніх опитувань жінок свідчить, що від нетримання сечі потерпають 20 – 30% жінок молодого віку (як правило, під час вагітності та після пологів), 30 – 40% жінок зрілого і до 50% – літнього віку.

 

Перші проблеми виникають через вагітність і пологи

Причин появи цієї пікантної проблеми є декілька. Але основна з них одна – близькість сечового міхура та внутрішніх статевих органів (як-от матки).

Коли жінка виношує дитину, вага матки, плоду і навколоплідних вод тисне на сечовий міхур і вагітна може відчувати нетримання сечі.

Після пологів ця проблема може тривати, якщо в жінки послаблюється тонус тих м’язів, які тримають матку вище від сечового міхура. А з віком ця проблема стає все гострішою. Бо внутрішні статеві органи опускаються все нижче й нижче, врешті повністю лягають на тазове дно, і часом їх можна нащупати навіть пальцями.

Як свідчать дослідження, при появі перших проявів нетримання сечі жінки не спішать до лікарів. Сподіваються, що проблема мине сама собою або вважають її не настільки серйозною, щоб спішити до лікаря. А коли виходять на пенсію, то все списують на старість і вважають, що їм у такій ситуації вже ніщо не зарадить.

 

У 52 роки не встигала добігти до туалету

До недавнього часу такої ж позиції дотримувалася і 52-річна лучанка Світлана Омельчук.

– Перші прояви хвороби у мене з’явилися 28 років тому, коли після пологів почалося опущення матки, – розповідає жінка. – Звісно, що тоді я не надавала значення проблемі. А вона з роками проявлялася все більше й більше.

Врешті тонус м’язів став фактично нульовим. Через це статеві органи опустилися до критичного рівня. Тож коли тому жінка відчувала перші позови, то просто не встигала добігти до туалету. Та й із травною системою були проблеми: після прийому трапези буквально через півгодини доводилося бігти спорожнювати кишківник.

– Розказати комусь про свою проблему я соромилася. Тому до останнього зволікала з візитом до лікаря, – зізнається Світлана Дмитрівна. – Але мені пощастило потрапити до Юрія Петрика – чудової людини та фахового лікаря Волинської обласної клінічної лікарні. Після консультації в нього я зрозуміла: проблему треба не замовчувати, а вирішувати. Юрій Іванович мене ретельно обстежив. А оскільки я звернулася дуже пізно, то єдиним порятунком для мене могла бути операція.

 

Рятівними можуть стати несладні вправи

Минулого понеділка Світлану Омельчук прооперували хірурги-гінекологи Юрій Петрик та Сергій Литвинюк. Упродовж двох годин вони провели пацієнтці пластику внутрішніх та зовнішніх статевих органів. І тепер, каже Світлана Дмитрівна, почувається прекрасно.

– До того, як потрапити на лікарняне ліжко, я не мала уявлення, скільки жінок потерпають від такої ж проблеми, як у мене. Але тільки одиниці з них звертаються до лікаря, аби якісно покращити своє життя, – каже Світлана Омельчук. – Тому я дякую своїм рятівникам. Юрій Іванович та Сергій Іванович – це професіонали. Я дякую колективу обласної лікарня, які до пацієнтів ставляться, як до рідних. А всіх жінок закликаю: дошкуляє вам нетримання сечі – йдуть до лікарів!

Ну, а в кого проблема ще не набула критичного рівня, тим тримати внутрішні органи в тонусі допоможуть спеціальні фізичні вправи, виконувати які можна будь-де без жодних для того пристосувань. А як саме їх виконувати – підкаже сімейний лікар.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування, Лікарі, лікарня
В тему

Останні матеріали