24 Липня 2021
Новини

Україні повернуть єврейські артефакти, вивезені під час Голокосту

Україні повернуть єврейські артефакти, вивезені під час Голокосту

Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині США хочуть повернути релігійні артефакти, які викрали нацисти.

Їх викрали з єврейських синагог і будинків у Європі під час Голокосту. Про це інформують у Міністерстві юстиції США.

У Нью-Йорку прокурори вилучили з аукціонного дому 17 артефактів – єврейські похоронні сувої, рукописи та інші історичні предмети. Там не змогли надати документів, які підтверджують, що ці предмети законно потрапили у США. Історичні предмети датуються серединою XIX століття. Вони належали єврейським родинам, які до Голокосту проживали в Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині.

Вилучені артефакти повернуть спільнотам походження з цих країн.

"За відсутності будь-якого походження або документації про передачу від тих, хто вижив у цих громадах, немає законних засобів, за допомогою яких рукописи та сувої могли бути імпортовані до Сполучених Штатів", – заявили правоохоронці.

Виконувачка обов'язків адвоката Сполучених Штатів Жаклін Касуліс стверджує, що артефакти містять неоціненну історичну інформацію, яка належить нащадкам сімей, що жили та процвітали в єврейських громадах до Голокосту. Прокурори у лютому 2021 року дізналися, що аукціонний дім у Нью-Йорку виставив на продаж 21 рукопис та сувої, які раніше належали єврейським родинам. Правоохоронці встановили, що власників артефактів зібрали в гетто, а потім депортували до "таборів смерті", зокрема до Аушвіца, де більшість із них загинули. У цей час нацисти розграбували помешкання та релігійні будівлі євреїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сша, Україна, історія
В тему