28 Травня 2021
Новини

Виправлення помилок у звіті з ЄСВ — топ 5 особливостей

Виправлення помилок у звіті з ЄСВ — топ 5 особливостей

Відправляти звіти ЄСВ зобов'язані юридичні особи, ФОП з найманими працівниками, фізособи, які працюють на себе або укладають трудові контракти з іншими громадянами, інвестори.

Єдиний страховий внесок сплачують до 20 числа кожного місяця, а звіт за внесками подають до 9 лютого (включно) кожного року.

При заповненні документа не виключені помилки, і ми розповімо про особливості виправлення, якщо ви вже відправили звітність.

Термін виправлення помилок у звіті ЄСВ

Якщо фахівець виявив помилки у звіті до закінчення терміну подачі ЄСВ, то достатньо просто заповнити новий документ і повторно подати до контролюючого органу.

Якщо ж помилки були виявлені після закінчення терміну, то потрібно сформувати звіт із зазначенням «скасовуючий» або «додатковий».

При подачі «скасовуючої» або «додаткової» форми до закінчення терміну надання звіту ЄСВ її ніхто не прийме.

Зверніть увагу! До діючого звіту відноситься останній документ, який був поданий організацією до закінчення терміну надання і пройшов контроль при завантаженні в Реєстр страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб.

Чим керуватися при виправленні помилок

Порядок коригування звіту ЄСВ визначений розділом V Порядку № 435.

З документа ви дізнаєтеся, як виправити сумові та несумові помилки, як правильно заповнити звіт за формою «скасовуючий» і «додатковий».

Як коригувати негрошові помилки

Якщо помилки були допущені в персональних даних співробітника, то бухгалтеру потрібно заповнити таблиці 5-7 «скасовуючої» форми.

Таблиці 1-4 заповнювати не потрібно.

Форма заповнюється за той період, в якому були допущені помилки.

Наприклад, у таб. 5 вказані дані про трудові відносини компанії із застрахованим співробітником. Помилки можуть бути пов'язані з датою укладення договору або звільнення, початку і закінчення відпустки по догляду за дитиною й т.і.

Порядок виправлення залежить від типу помилки: внесені невірні дані або взагалі відсутня інформація про співробітника.

У першому випадку необхідно скласти звітність та заповнити:

  1. звіт за типом «скасовуюча»;
  2. таблицю 5 за формою «скасовуюча» з помилковими даними;
  3. таблицю 5 — «початкова» — з правильними даними.

Якщо ви подаєте звіти через програму Медок (скачати її можна на сайті ukrzvit.ua), то для коригування необхідно клацнути ПКМ по таблиці 5 звіту, який потрібно виправити.

Далі в контекстному меню виберіть «Створити скасовуючу». У вікні, ви побачите перелік таблиць, в тому числі й таблиці 5 двох форм: «скасовуюча» і «початкова».

У першій вкажіть невірні дані, у другій — вірні.

Якщо вам необхідно додати відсутні відомості, то підготуйте звіт, який міститиме:

  • таблиця звіту за типом «додаткова»;
  • таблицю 5 за формою «додаткова».

Як і в попередньому випадку знаходите звіт, клікаєте по ньому ПКМ, вибираєте створити «додаткову» і заповнити таблицю 5 потрібними даними.

Виправлення сумових помилок

Сумові помилки треба виправляти у звіті того періоду, в якому вони виявлені. При цьому потрібно використовувати коди типів нарахувань, що передбачені п. 9 розд. IV Порядку № 435.

Якщо компанія взагалі не подавала звітність, то вона не зможе показати суми ЄСВ, нараховані за цей період.

Виправлення помилок після закінчення терміну позовної давності

Відповідно до ст. 25 Закону № 2464 термін давності щодо нарахування ЄСВ відсутній, тому ви можете подати «скасовуючу» або «додаткову» форму в будь-який момент.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали