9 Квітня 2021
Новини

Коли старець молився до стіни – всі думали, він збожеволів

Коли старець молився до стіни – всі думали, він збожеволів

Насправді ж під штукатуркою були ікони зі старовинного храму, який навмисно зруйнували «совєти»

Сто років тому більшовицька Москва окупувала українські землі по лівий бік Дніпра. А з часом загарбала і всю Україну. Зникли більшовики. Канули в Лету і їхні «правонаступники» – комуністи. Але від того лиха, якого наробила нам Москва, ми дотепер не можемо оговтатися.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Яскравий доказ того, що в московських окупантів не було нічого святого, – випадок у чернігівському селі Нові Млини.

Розбирали руїни згарища, а там – очі Богородиці!

Іще 16 років тому в селі згоріла стара лікарня. Не будемо обговорювати, чому стільки часу цим згарищем ніхто не займався. Бо головне – інше: нещодавно в місцевих жителів таки дійшли руки прибрати руїни лікарні. І серед обгорілих залишків старої будівлі на селян дивилися очі Богородиці! Лики Діви Марії з Ісусом на руках були зображені на дерев’яних дошках. Побачивши таке, люди по частинках стали діставати обгорілі дошки і, наче пазли, складати їх у загальну картину. Так стало зрозуміло, що серед руїн майже 20 років лежали понівечені ікони.

Але звідки на згарищі взялися образи? Відповідь на це питання дали спогади тутешніх жителів. Вони розповіли, що до приходу «совєтів» у Нових Млинах діяла дерев’яна церква Чудотворця Миколая. Та, коли село захопили більшовики, стали, як сарана, знищувати все, що люди будували віками. Ось і тутешню місцеву церкву, датовану 18 століттям, розібрали на частини. А дерев’яні дошки з ликами Богородиці, Ісуса, апостолів використали як простінки під час будівництва лікарні.

Гірку правду знав 90-річний священник

Цей акт вандалізму стався ще в 1930-ті роки. Відповідно, люди, які були очевидцями трагічних подій, просто не дожили до наших днів.

Натомість тутешня медсестра Тетяна Перебинос, почувши про знахідку, згадала один випадок. Іще коли вона після училища прийшла працювати в лікарню (ту саму, що потім згоріла), в закладі перебував пацієнт років 90. Він, як вважали тоді медики, несповна розуму.

– Одного разу заходжу я до палати – а там стоїть цей старенький чоловік, дивиться на стіну і молиться. Я аж злякалася, вискочила з палати. За трохи знову заходжу, а він до мене: «Не бійся, – каже, – я здоровий. А молюся до стіни, бо під штукатуркою є ікони старовинної церкви». Я тоді молода була, часи – атеїстичні, тому не надала значення словам пацієнта. Аж тепер, через багато років, зрозуміла: він-таки правду казав, – розповіла медсестра.

Після оприлюднення цього випадку знайшовся й син того «дивного» пацієнта. Родич розповів, що дідусь, який молився до стіни, – то його батько, Павло Льодок. Чоловік був священником. За відмову зрадити своїй вірі духівника переслідувала радянська влада, і він зазнав репресій.

Сплюндровані реліквії спробують відновити

Аби не зашкодити унікальним пам’яткам зодчества, люди тепер дуже обережно розбирають згарище. Усі часточки, які лишилися від церкви, складають окремо. На деяких іконах навіть зберігся рік їхнього написання – 1896. Хоча, зважаючи на давній вік зруйнованої церкви, можна припустити, що серед руїн знайдуться і ще древніші образи.

Експерти сподіваються, що частину  ікон можна буде реставрувати. Тож селяни вже збирають гроші на це. І якщо реліквії справді вдасться відновити, то місцеві віряни планують рятовані рештки передати до ще одного місцевого храму – Свято-Троїцького, якому вже 220 років і в якому, на щастя, досі лунає Слово Боже.

Ніна Грицюк

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: релігія, церква, чернігів
В тему