18 Лютого 2021
Новини

В Україні повернули адаптивний карантин: яких змін слід очікувати

В Україні повернули адаптивний карантин: яких змін слід очікувати

Кабінет міністрів України ухвалив рішення повернути адаптивний карантин. Його дія розпочнеться 24 лютого і триватиме щонайменше до 30 квітня. Уряд встановив, що з 24 лютого на всій території України буде "жовтий" рівень епіднебезпеки. Відповідну постанову Кабмін затвердив на засіданні.

Постанова набирає чинності від 24 лютого 2021 року. А ось зміни щодо дозволу проведення матчів та спортивних змагань за участю не більш як 50% глядачів на трибунах вступають в дію вже 18 лютого, пише ТСН.

У пояснювальній записці до постанови йдеться, що нині завдяки запровадженим обмеженням і їхнім дотриманням вдалося досягнути стабілізації ситуації з поширенням коронавірусу в Україні. Але триває епідемічний сезон захворюваності на грип і ГРВІ, також є інформація щодо поширення мутацій коронавірусу. Саме це не дозволяє спрогнозувати розвиток епідемії ні на рівні країни, ні в світі.

«Таким чином, доцільним є подовження карантину з впровадженням рівнів епідеміологічної небезпеки («зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний»), які будуть визначатися на підставі щоденних даних, які містять: захворюваність на грип і ГРВІ, заповненість ліжок, призначених для госпіталізації хворих на коронавірус, динаміку госпіталізацій, показники, які характеризують тестування осіб з підозрою на коронавірус», – йдеться в документі.

Водночас від 22 лютого вся територія України буде віднесена до «жовтої» зони з карантинними обмеженнями, які наразі діють у всій країні.

«Зелений» рівень – практична відсутність карантинних обмежень

«Зелений» рівень дозволяє перегляд в сторону пом’якшення карантинних обмежень. Він встановлюється на всій території України, якщо:

– рівень захворюваності на ГРВІ та грип щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області;

– коефіцієнт виявлених випадків COVID-19 не перевищуватиме 5% від кількості тестувань (методом ПЛР та визначення антигену SARS-CoV-2). Водночас, як пояснив очільник МОЗ Максим Степанов, показники хворих на грип та ГРВІ також будуть враховувати, адже є люди, які не роблять тести, а просто беруть лікарняний.

«Жовтий» рівень – відтепер діятиме на всій території України

За словами глави МОЗ Максима Степанова, базовою для усієї країни стане «жовта» карантинна зона. Це ті обмеження, які діють зараз після жорстких зимових карантинних обмежень, і вони діятимуть, поки той чи інший регіон не досягне «зеленого» або «червоного» рівня.

Для «жовтої» зони навіть зробили послаблення – дозволяється проведення масових заходів, якщо для 1 людини є 4 квадратних метри (раніше було 5) або з наповненістю залу до 50%. Крім того, дозволятимуться відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб, під час проведення матчів командних ігрових видів спорту на трибунах можуть бути присутні вболівальники, але з певними обмеженнями щодо кількості заповнених місць. Кабмін також подовжив до 24:00 роботу ресторанів, кафе, барів та їдалень (раніше було до 23:00).

«Помаранчевий» рівень – сигнал про наближення до «червоної» зони

Цей рівень не передбачає запровадження додаткових карантинних обмежень. Однак якщо у якійсь із зон погіршиться епідеміологічна ситуація, то місцева влада повинна вжити необхідні заходи з метою недопущення погіршення захворюваності. Зокрема, якщо один із показників «жовтої» зони буде перевищений, то регіон перейде до «помаранчевого» рівня.

Показники щодо переходу на «помаранчевий» і «червоний» рівні:

– завантаженість ліжок з киснем понад 65%;

– протягом 7 останніх днів зробили менше 300 тестів на 100 тисяч населення методом ПЛР та на антиген

– кількість госпіталізованих понад 60 на 100 тисяч населення;

– коефіцієнт виявлення коронавірусу понад 20% (якщо протестували 100 осіб і в понад 20 з них виявили хворобу);

– зростання загальної кількості шпиталізації протягом останніх 7 днів – понад 50%.

«Червоний» рівень – жорсткі обмеження

Найсуворіші обмеження діятимуть у «червоній» епідеміологічній зоні. Цей рівень на території області вводиться, якщо перевищені хоча б 2 показники. Жорсткі обмеження повинні бути введені протягом 48 годин після того, як запроваджений «червоний» рівень.

«Регіон потрапляє до неї («червоної» зони, – ред.), якщо перевищені хоча б два показники протягом трьох днів поспіль. На «червоному» рівні ми вводимо жорсткі карантинні обмеження. Вони майже такі самі, які діяли під час січневого локдауну. Зокрема, буде заборонена діяльність ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, закладів громадського харчування. Не працюватимуть навчальні заклади, окрім дитячих садочків та початкових класів. Будуть зачинені непродовольчі ринки та магазини, спортивні зали, басейни, фітнес-центри. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки, всі продовольчі магазини», – повідомив міністр.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, карантин, Україна
В тему

Останні матеріали