30 Січня 2021
Новини

Як волинян «розводять» на гроші: типові випадки

Як волинян «розводять» на гроші: типові випадки

Зазвичай волинян обдурюють шахраї під час покупок в інтернеті. 

Аби вберегтися, не потрібно звертати увагу на товар із підозріло низькою ціною. Також не варто перераховувати кошти наперед, - пишуть Волинські новини.

Найчастіше шахраї обманюють довірливих волинян, коли представлються працівниками державних структур. Напрклад:

- Коли телефонують з банку 

Як розповів керівник управління карного розшуку Головного управління Національної поліції у Волинській області Руслан Гамольчук Суспільному Волинь, не потрібно довіряти дзвінкам із невідомих номерів, особливо, якщо співрозмовник представляється працівником банку, у тому числі служби безпеки банку.

ні кожної картки міститься офіційний номер телефону служби безпеки банку, тому, якщо ви маєте сумніви, можете подзвонити й уточнити всю необхідну інформацію.

«На дзвінки буцімто від працівників банку потрібно реагувати з пересторогою. І нікому не можна повідомляти інформацію, яка міститься з другого боку платіжної картки, чи СМС-коди, паролі. Не потрібно цього робити, адже це дозволить шахраям зняти гроші з того чи іншого рахунку», – сказав він.

- Коли телефонують з податкової

Також шахраї телефонують до платників податків під виглядом працівників податкової. Типовою є пропозиція за винагороду розв’язати будь-яке питання в органі контролю.

«Шахраї шукають будь-яких способів, аби видурити з громадян гроші. Є такі випадки шахрайства, коли в інтернеті розміщують пропозицію вирішити за невелику суму кредитні питання, проблеми з колекторськими фірмами. Громадяни телефонують, домовляються, вірять, що їм допоможуть закрити кредит за 2-3 тисячі гривень. Коли громадяни перераховують завдаток, шахраї, отримавши гроші, звісно, на зв'язок більше не виходять», – розказав правоохоронець.

Він наголосив, що не потрібно довіряти таким на перший погляд вигідним пропозиціям, а треба мислити раціонально.

- Коли купуєш чи продаєш в інтернеті

За словами Руслана Гамольчука, під час карантину ситуація з шахрайствами в області суттєво не змінилася. Надалі найпопулярнішим видом шахрайства є продаж чи покупка товару через інтернет.

«Перед придбанням товару в стаціонарних магазинах громадяни часто шукають його в інтернеті й передусім звертають увагу на товар із нижчою ціною. Найнижча ціна не гарантує того, що товар дійсно існує. Тому я порадив би громадянам не замовляти товари на неперевірених інтернет-ресурсах і ні в якому разі не оплачувати повну суму наперед», – зазначив він та порекомендував замовляти товари з інтернету з можливістю готівкового переказу після його отримання.

Слідчий акцентував, що ошукують громадян мешканці зі всієї країни й особи, які приїжджають здійснювати шахрайську діяльність у Волинську області. Часто вони встановлюються працівниками поліції та несуть належну відповідальність.

Як розповів, на Волині порідшали випадки, коли шахраї телефонують громадянам нібито від імені близьких за допомогою, бо потрапили, наприклад, у ДТП. Таких випадків із початку року в області було зафіксовано лише три.

- Продаж пального 

«Ще один вид шахрайства – продаж пального. Шахраї в інтернеті пропонують купити велику кількість пального за низькою ціною. Громадяни, ознайомившись із цієї інформацією, дзвонять на вказаний номер телефону. Співрозмовник пропонує їм під’їхати на заправку тієї чи іншої марки, підійти до терміналу та переказати на рахунок певну суму, а далі підійти до касира та взяти чек на пальне. Після перерахунку громадяни підходять до оператора АЗС і просять їм видати талони на пальне. Оператори, звісно, нічого про це не знають, адже заправки таким не займаються, а шахраї на телефон уже не відповідають», – розповів Руслан Гамольчук.

- Фальшиві гроші

Також він нагадав про випадки розрахунку з касирами фальшивими грошима: «Фальшива купюра зазвичай знаходиться всередині або внизу. Тому потрібно попередити працівників про те, що під час отримання грошей треба уважно передивитися кожну купюру і звернути увагу на банкноти в 500, 1000 гривень. Як свідчить практика, найчастіше підробляють купюри великого номіналу. Необхідно пересвідчитися в справжності купюри на спеціальному приладі, а у випадку підробки телефонувати до поліції, попередньо затримавши особу або зафіксувавши її на телефон, аби правоохоронці оперативно могли встановити зловмисника і притягнути його до відповідальності».

Насамкінець слідчий акцентував, що потенційно жертвою зловмисників може стати будь-хто, тому про випадок шахрайства поліцію необхідно повідомляти відразу. Це підвищує шанс розкриття злочину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кримінал, шахрайство, Волинь, Відео T1.ua
В тему