1 Липня 2019
Новини

Як шахраї «чистять» рахунки українців: схеми

Як шахраї «чистять» рахунки українців: схеми

Ви прокинулися вранці, а SIM-карта в телефоні неактивна. На електронній пошті – повідомлення про зміну пароля в онлайн-банкінгу та листи про оформлення швидких кредитів. За ніч шахраї можуть обчистити ваші банківські картки і «навішати» на вас боргів.

Афера дуже проста. Зловмиснику потрібен лише ваш номер телефону, до якого прив'язані банківські карти. Як не втратити гроші і причому тут мобільний номер телефону, розбиралися журналісти Сегодня.

Спочатку пропадає зв'язок, а потім гроші

Відсутність зв'язку Олександр помітив, як тільки прокинувся. SIM-карта його дружини Олени теж виявилася поза мережею. Чоловік одразу зателефонував до контакт-центр оператора і йому повідомили - обидва номери заблоковані. Хтось о третій годині ночі виконав операцію «Заміна SIM-карти».

Дистанційно таку послугу надають Vodafone і Київстар. Наприклад, у Vodafone досить купити нову SIM-карту і зателефонувати оператору. Перевірка складається з питання, на які два номери ви дзвонили найчастіше, або коли і на яку суму востаннє поповнювався рахунок. Потім треба вказати серійний номер нової SIM-карти. Деякий час, і - готово, номер телефону перенесений на нову SIM-карту. «Київстар» пропонує замінити SIM-карту через USSD запит. З нової картки треба ввести код запиту, в якому вказується старий номер телефону і 8 цифр PUK1. Заявку оператор обіцяє виконати через сім годин.

На електронній пошті Олександр помітив листи від двох компаній, які видають кредити онлайн. Хтось оформив на Олександру і Олену кредити в загальній сумі на 9500 грн. Ще 4000 грн шахраї вивели з банківських карт. Банківські карти і профілі на сайтах онлайн-кредитування - все підв'язано до мобільних номерів. Отримавши фінансовий телефонний номер, шахраї відновили доступ до онлайн-банкінгу.

Це тільки один з багатьох прикладів в Судовому реєстрі України. Після десятка випадків банки ускладнили відновлення пароля, а оператори - заміну SIM-карт. Наприклад, на номер телефону відразу відправляється попередження про заміну SIM-карти. У повідомленні додали інструкцію, що робити, якщо заміну SIM-карти замовили не ви.

 Однак це не означає, що шахраї не знайдуть інший спосіб.

Фінансовий номер телефону – це як паспорт або ІПН

Понад 95% телефонних номерів українців - анонімні. SIM-карти не закріплюються за конкретним людиною, кажуть в Vodafone Україна. Перевірити особу власника номера дуже складно.

Тому оператор перевіряє інформацію, яку повинен знати тільки власник номера. Наприклад, номери, на які сам клієнт дзвонить найчастіше, puk-код, який вказаний на стартовому пакеті, суму і час останнього поповнення рахунку.

«Шахраї у різний спосіб дізнаються таку інформацію від клієнтів: дзвонять і переривають розмову, просять передзвонити, представляються співробітниками телеком-компанії або банку, щоб отримати персональну інформацію від самого власника сім-карти, поповнюють рахунок власника сім-карти. Вони придумують такі сценарії, в яких можуть, не викликавши підозри, отримати необхідну інформацію від власника сім-карти», - розповідають в Vodafone Україна.

90% всіх шахрайських дій відбувається за участю самих клієнтів. Шахраям досить просто зібрати «досьє» на жертву. Номер телефону, як і номер рахунку клієнт повідомляє при укладанні договорів на оплату комунальних платежів, навчання або інших регулярних оплат. Номер паспорта клієнт показує всюди, наприклад, при відправленні або отриманні посилок на пошті. Після цього отримати доступ до засобів клієнта - це вже питання технічне.

«Згідно з угодою, яку клієнт підписує з банком, фінансовий номер є інформацією, достатньою для ідентифікації клієнта в банку. Якщо з якоїсь з причин клієнт втрачає контроль над своїм номером телефону і останній потрапляє до шахраїв, за допомогою певних дій, таких, як віддалена заміна SIM-карти, шахраї можуть отримати доступ спочатку до смс-повідомленнями, а потім і до інтернет-банкінгу. Якщо говорити про шахрайство із заміною SIM-карт, важливо розуміти, що мобільний оператор, змінюючи SIM-карту без згоди свого клієнта, фактично змінює клієнта для банку. Це все одно, що крадіжка паспорта або ІПН», - говорить Тарас Базір, начальник Управління фінансово-економічної безпеки ПУМБ.

Один номер – для зв'язку, інший – фінансовий

Банки і оператори постійно посилюють захист даних своїх клієнтів. Але про безпеку своїх даних повинен думати кожен.

Для зв'язку і для фінансових послуг найкраще завести дві різні SIM-карти. Номер телефону, за яким закріплені банківські карти, не варто розміщувати в оголошеннях, соцмережах, розголошувати третім особам. За цим телефоном контактуйте тільки з банками.

«Щоб себе убезпечити, клієнту необхідно прив'язати номер телефону до паспорту. На практиці це означає, що мобільний оператор зробить заміну SIM-карти тільки за умови ідентифікації клієнта за допомогою паспорта, а не тільки по телефонному запиту», - говорить Тарас Базір.

Також мобільні оператори пропонують послугу «заборони на дистанційну заміну SIM-карти». Якщо її активувати, то поміняти картку можна буде тільки в магазині оператора.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: В Україні вперше складають іспит, який унеможливить купівлю диплому

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, НП, шахрайство, україна
В тему

Останні матеріали