12 Січня 2021
Новини

Які фрази можуть травмувати вашу дитину

Які фрази можуть травмувати вашу дитину

Часто ми говоримо щось своїй дитині, не задумуючись, як це може її травмувати. Варто зауважити, що ми можемо переймати поведінку своїх батьків, які теж казали образливі речі, які зачіпали вас.

Намагайтеся виключити всі токсичні фрази.

  1. Чому ти не такий, як …

Психологи рекомендують порівнювати лише минулі успіхи дитини з теперішніми. Адже фразою «чому ти не такий, як хтось» ви принижуєте гідність своєї дитини. Цим ви провокуєте її замкненість, вона може перестати «рости», бо для чого старатися, якщо однаково все не так.

  1. Ми для тебе зробили стільки, а ти…

У такий спосіб ви змушуєте дитину почуватися тягарем. Батьки змушують її шкодувати та почуватися винною за те, що народилася. Це може пізніше відбитися на кар’єрі, адже буде відчуття вини за успіх.

  1. Не чіпай! Не крутись! Поклади на місце!

Якщо часто це повторювати, то дитина виросте скутою і навіть не зможе за себе постояти, адже ви дали установку, що вона не здатна щось зробити. Краще поясніть цінність речі, яку дитина взяла до рук та попросіть бути обережною з нею.

  1. Я сказав, що буде так! Мене не хвилює, як ти хочеш.

Так батьки показують, що думка дитини не важлива і нікому не цікава. У дорослому віці людина починає служити іншим, адже її життя та емоції нікого не хвилюють. Краще поясніть, що для вас це важливо. І ви розумієте, що ваша дитина не хочеш цього робити, але ви будете раді, якщо вона вам допоможе.

  1. Не плач!

Не кричіть, що ваша дитина розплакалася, а краще поцікавтеся, чому вона плаче і чим ви можете допомогти. Адже сльози означають, що вашій дитині необхідна ваша допомога. І, аби вона заспокоїлася, треба створити відповідні умови.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, психологія, батьки
В тему