Поради

Ознаки алергії у немовлят: що робити

Ознаки алергії у немовлят: що робити

Маленькі дітки схильні до алергічних реакцій. Їх можуть спровокувати різні чинники: продукти, пилок рослин, тварини (їх шерсть і слина), пил, косметичні засоби.

Найпоширеніша – харчова алергія, зокрема на білки коров’ячого молока. Тому питання, чи може бути алергія у немовляти, не викликає сумнівів. У цій статті ми поговоримо про причини і ознаки алергічних реакцій у дітей, розглянемо способи їх лікування і профілактики.

Причини алергії у немовлят

Розвинутися алергічна реакція у маленької дитини може з різних причин.

  1. Недостатня зрілість шлунково-кишкового тракту. Саме через це у малюків так часто буває негативна реакція на продукти харчування, зокрема на білки, вуглеводи і жири. В організмі новонародженого ще не виробляються ферменти, які їх розщеплюють. Звідси – негативна реакція.
  2. Неповний склад мікрофлори. Тому дітей до певного віку годують сумішами або грудним молоком і лише поступово вводять нові продукти по досягненню півроку.
  3. Раціон мами під час вагітності та годування груддю. Якщо жінка вживала алергенні продукти до народження чада, у нього відразу після появи на світ вже можуть бути ознаки алергії. Якщо ж під час лактації, то алергени потрапляють до малюка через молоко мами.
  4. Непридатні суміші. Дітки на штучному вигодовуванні більше схильні до алергічних реакцій, ніж діти на грудному. Особливо ті, яких годують сумішами на основі коров’ячого молока.
  5. Реакція імунної системи. Вона захищає організм від вірусів та інфекцій. Але іноді навіть нешкідливі речовини вона може сприймати як чужорідні і небезпечні. І починає з ними боротися. Ми це бачимо як алергічні реакції.

Перелічені причини більшою мірою відносяться до харчової алергії. Але і зустрічається вона у немовлят найчастіше.

Як проявляється алергія у немовлят

Симптоми залежать від алергену, імунної системи і загального стану здоров’я малюка і інших чинників. Які можуть бути прояви, розповімо далі.

Реакції шкірних покривів

Найчастіше симптоми алергії передусім проявляються через шкіру. Ви можете побачити на тілі немовляти висип, лущення, пухирі, почервоніння, кропив’янку. Діти, які можуть говорити, скаржаться на свербіж.

Ще одна ознака – атопічний дерматит. Локалізується на щоках, згинах ліктів, під колінами, на сідницях, шиї, навколо рота та ануса. Шкіра на тілі в цих місцях червоніє і лущиться, а потім починає мокнути.

На тлі шкірних висипань та свербежу змінюється і настрій новонародженого: з життєрадісного малюка він перетворюється на примхливого, нервового і дратівливого. Він погано спить і їсть, постійно плаче.

Розлади шлунково-кишкового тракту

Якщо батьки не вжили заходів щодо усунення шкірних реакцій, алергія може спровокувати і проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.

Запор або діарея, здуття живота, рефлюкс, кольки – ось перелік проблем, з якими може зіткнутися немовля.

Як реагують очі, ніс і горло

Як правило, реакція з боку органів дихання і зору виникає на квітковий пилок, хімічні речовини (фарбу, косметику), пил, пух, шерсть.

Якщо у немовляти почався нетиповий нежить, сльозяться очі, набрякла слизова, це може свідчити про алергічну реакцію.

Також з боку органів дихання може виникнути реакція у вигляді алергічного бронхіту або астми, біль в горлі, хрипи, гучне дихання.

Системні реакції і критичні стани

Алерген може спровокувати підвищення температури.

В особливо важких випадках можливий набряк Квінке або анафілактичний шок. Це критичні стани, вони стрімко збільшуються. Вимагають негайної медичної допомоги.

Ось які симптоми є приводом до термінового виклику швидкої допомоги: шкіра блідне, локально стає напруженою, новонароджений не може дихати, непритомніє. Відлік часу в цьому випадку йде на хвилини, оскільки великий ризик асфіксії – задухи, внаслідок якого смерть настає дуже швидко, якщо не надати допомогу. Щоб врятувати малюкові життя, батькам потрібно виконати серцево-легеневу реанімацію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, Здоров'я, батьки
В тему