20 Грудня 2020
Новини

У Луцьку змагалися юні шахісти: як це було

У Луцьку змагалися юні шахісти: як це було

У День святого Миколая у Луцьку відбувся зимовий VIII чемпіонат із шахів для дітей. Організатором заходу вже традиційно стала компанія «Кромберг енд Шуберт Україна Лу».

Раніше такі турніри відбувалися у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка, проте через карантинні обмеження змагання перенесли у приміщення Луцької шахової академії, яку очолює видатний тренер-шахіст Валерій Васін. Також через пандемію обмежили і кількість гравців зі 120 до 42 осіб.

Учасників заходу поділили на вікові категорії: 8, 10, 12, 14,16, 18 років. Окремо відбулися турніри для дівчат. Організатори подбали про всі необхідні заходи безпеки.

За словами Валерія Васіна, шахову академію в Луцьку, створену за підтримки компанії «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» нині відвідує близько 80 осіб. Діти працівників КроШу займаються тут безкоштовно.

Всю наукову методику гри в шахи тренер розробляв спільно зі своєю донькою Оленою Куманською, яка тепер є міжнародним майстром, чотириразовою чемпіонкою України й бронзовою призеркою чемпіонату Європи.

«Коли я вперше показав доньці шахи, їй було три роки. Ми плідно займалися 17 років поспіль. Це дуже складна і, водночас, цікава гра, якої у нас навчать всіх охочих». Ми єдині в Луцьку, хто навчає гри в шахи на більш професійному рівні, - зазначає Валерій Васін.

Тренер-шахіст Валерій Васін із підопічним
Тренер-шахіст Валерій Васін із підопічним

Як розповів тренер, мета турніру полягає в покращенні ігрових навиків у дітей. Такі змагання дають юним шахістам досвід, стимул, розвивають логіку, мислення та психологічні здібності.

«Ми хотіли показати, що попри пандемію коронавірусу, життя не зупинилося, а триває», - говорить Валерій Васін.

Фахівець соціальної роботи підприємства «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» Наталія Шевельова додає, що подібні турніри – це чудова можливість привітати дітей з прийдешніми зимовими святами.

«Шахи сприяють розвитку інтелекту. Діти грають у цікаву і дуже корисну гру та знаходять собі друзів з таким же захопленням, як у них. Ми подбали, щоб діти наших робітників розвивалися та навчалися в академії безкоштовно», - наголошує Наталія Шевельова.

Фахівець соціальної роботи Наталія Шевельова
Фахівець соціальної роботи Наталія Шевельова

Серед учасників шахового турніру – кандидат у майстри спорту Костянтин Кучер. Цього разу він знову став чемпіоном у своїй віковій категорії. У шахи Костянтин грає близько семи років, з яких три роки відвідує академію. Хлопець розповідає, що цією грою захопився ненароком, адже подобалося переставляти шахи, продумувати ходи й розмірковувати стратегічно.

Кандидат у майстри спорту Костянтин Кучер
Кандидат у майстри спорту Костянтин Кучер

Ще один переможець у своїй категорії – Максим Гузьо.  Хлопець бере участь у турнірах з початку їх створення.

«Ці змагання мотивують грати, розвиватися. Шахи допомагають у навчанні та житті. Тому приємно, що компанія «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» проводить такі заходи», - ділиться Максим.

Максим Гузьо
Максим Гузьо

Після закінчення змагань учасники отримали кубки, медалі та солодкі подарунки від організаторів турніру. Ділячись враженнями та обговорюючи нові ігрові стратегії, діти пішли готуватися до наступних турнірів.

Турнір

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, Кромберг енд Шуберт
В тему