18 Грудня 2020
Новини

Як правильно хвалити дітей

Як правильно хвалити дітей

Виховання дітей – складна робота. Деякі батьки вважають, що правильна тактика – це критика, щоб у малюка був стимул стати кращим. Але психологи рекомендують заохочувати свою дитину.

Як допомогти дитині розібратися в своїх сильних і слабких сторонах, як хвалити дитину правильно, за що можна хвалити дитину, що буде, якщо малюк не буде отримувати схвалення, - пише BabyBlog.

Чому важливо хвалити дитину

Похвала дитини, вимовлена вчасно - кращий спосіб донести до неї, що все в порядку. Так малююк розуміє, чи правильно зробив. Наприклад, він розмазує фарби для малювання по меблях. Звичайно, насварити його - найпростіший, доступний спосіб, який відразу приходить в голову. Але так малюк не зрозуміє, як же правильно. Тому потрібно йому показати, як потрібно малювати, на чому (альбом, ватман). Коли він наступного разу буде малювати за правилами - ви висловлюєте своє схвалення. Так, поступово дочка або син запам'ятають, як слід поводитися.

Також в результаті похвали дитина отримує позитивні емоції, підвищується її самооцінка, вона починає вірити в себе. Помилки сприймає не як катастрофу, а як неминучий етап розвитку. У подальшому житті ця позиція сильно допоможе: коли малюк буде стикатися із засудженням, грубістю з боку оточуючих, то не стане приймати це близько до серця, турбуватися про думку інших людей. А коли ще раз помилиться - не опускатиме руки, а буде робити нові спроби, з урахуванням свого досвіду, доб'ється успіху.

Схвалення, позитивний настрій з боку мами або тата є основою довірчих відносин. Багато зарубіжні та вітчизняні психологи вважають позитивний вплив схвалення, уваги з боку дорослих на розвиток особистості, інтелект.

Навпаки, нестача похвали дитини створює передумови для формування заниженої самооцінки, невпевненості в собі. Такі дітки тихі, відчувають себе зайвими в колективі, бояться висловити свою думку, вважають за краще проводити час на самоті. Іноді над ними насміхаються, що погіршує ситуацію. В майбутньому це може привести до серйозних психологічних проблем.

У них немає стимулу намагатися робити що-небудь краще: вчинок, не помічений дорослим, з часом зникає з поведінки (прибирав одяг в шафу - перестав це робити).

Чи можна часто хвалити дитину

У питаннях виховання варто знати міру. Як відсутність підтримки, добрих слів, так і їх надлишок можуть привести до негативних наслідків. Якщо хвалити дитину постійно, без міри, вона стане залежною від схвалення. Мета малюка, коли він щось робить - заслужити слова заохочення. При цьому він не замислюється, чи подобається йому це заняття чи ні, приносить задоволення або є «повинністю». Просто виконує те, через що йому аплодують.

Друга причина, чому потрібно дозувати хвалебні оди - син або дочка перестають критично ставитися до себе. Вони незаслужено вважають себе кращими за інших, не сприймають жодного осуду, не визнають помилок, не прагнуть стати кращими. У таких дітей у майбутньому також можливі психологічні проблеми: їх не люблять за зарозумілість, уникають дружби, спілкування, спільних ігор.

Як правильно хвалити дитину

Так, ми розібралися, що похвала дитини повинна бути помірною. А якою конкретно вона повинна бути?

За рекомендаціями психологів, слова схвалення повинні бути конкретними, стосуватися дій дітей, а не особистості. Так вони зрозуміють, що зробили правильно або неправильно. Наприклад, малюк намалював кішку. Оцініть його старання, перерахуйте деталі, які, на вашу думку, вийшли особливо добре (красиві очі, вушка, як справжні). Не кажіть «золоті руки», «справжній художник». Можна також сказати, що він впорався зі складним завданням: «Це непросто - зліпити фігуру тварини. Але ти впорався! ».

Уникайте порівняння з іншими малюками: як в позитивному ключі (ваш син або дочка зробили фігурку з пластиліну краще, ніж їх друг), так і в негативному (однокласник приніс більше «п'ятірок»). Такі порівняння неминуче приведуть до почуття зверхності або неповноцінності. Якщо порівнюєте, то враховуйте тільки дії малюка. «За рік ти навчився швидко читати».

Не зупиняйтеся на сухих словах схвалення, обов'язково обійміть його в цей момент, поцілуйте. Тактильний контакт необхідний для вашого малюка. Крім того, вони показують вашу щирість.

Акцентуйте увагу на тих досягненнях, для яких дитя доклало зусиль. Наприклад, після ігор дитина вперше прибрала свою іграшку - це заслуговує на похвалу. Але через тиждень чи два це втратить будь-який сенс - малюк буде думати, що досить прибрати іграшку, більше нічого робити не потрібно, все одно похвалять. Поступово ускладнюйте завдання з урахуванням його віку.

Враховуйте вік. Якщо молодші дошкільнята будуть раді, коли вони допомогли з прибиранням, склали свій одяг, правильно почистили зубки, то для підлітка така похвала буде дивною. Для старших школярів важливо самостійно знаходити рішення задачі, вихід із ситуації - слова схвалення повинні бути відповідними. При цьому звертайте увагу на якість виконання завдання.

Будьте послідовні. Ви повинні знати, які якості дитини хочете розвинути. Дорослі - компас для дітей: у них немає поки власної системи цінностей. Коли мама або тато сьогодні хвалять за вчинок, а через місяць - за нього ж і лають, малюк втрачає орієнтири, почуття стабільності. Або тато схвалює, а мама (бабуся) – ні. Тоді можливі емоційні конфлікти, зриви. Наприклад, свавілля маленьких дітей сприймається як милі капризи, але з часом ця якість викликає осуд оточуючих, збентеження батьків. Дитя не розуміє, чому ставлення дорослих змінилося.

Враховуйте індивідуальні особливості дітей. Малюк невпевнений, сором'язливий - хваліть за ситуації, коли він самостійно приймає рішення, перемагає свої страхи.

Розділіть похвалу з критикою. «Ти сьогодні забрався в квартирі, дуже чисто. А чому сміття не виніс?» Такий підхід знецінює похвалу: дитина відчуває себе несправедливо скривдженою.

Як не перехвалити

За порадами психологів, не варто аплодувати всьому підряд: так чадо почне думати, що нема чого напружуватися, адже свою порцію овацій все одно отримає. До того ж, дитина стає залежною від оцінки з боку. Потім, коли на неї почне сипатися критика (а це станеться обов'язково), виникне нерозуміння того, що відбувається. Як так, адже раніше завжди заохочували, я завжди правий і завжди молодець, а зараз лають?

Похвала позбавляє чадо мотивації щось робити, прикладати зусилля. Схвалення він сприймає як само собою зрозуміле.

Заходи заохочення

Батьки можуть використовувати один з видів похвали: матеріальних і нематеріальних.

Матеріальні – це подарунки, солодощі, книги, іграшка. Вибирайте їх, враховуючи смаки дитини. Такі заходи стимулюють дітей бути кращими, прагнути до успіхів. Але не перестарайтеся: застосовуйте цей спосіб помірно, щоб дитя не звикло до подарунків, не вимагало їх за кожен свій хороший вчинок.

Нематеріальні методи заохочення більш доступні, не вимагають фінансових вкладень. З їх допомогою ви висловите свою щирість. До того ж, увага дорослих - найкраща нагорода для діток, скільки б їм років не було. Які ж це способи?

Похвала дитини - за вчинки, дії;

Спільне проведення часу, розвага. Наприклад, ви можете піти в кіно, кафе, покататися на велосипедах;

Обійми, погладжування;

Зняти заборони - дозволити лягти пізніше, подивитися ще один мультфільм, довше погуляти. Але завжди слідкуйте за цим. Якщо у вас молодший дошкільник, можливо, до такого способу вдаватися не варто, щоб у нього не виникло дисонансу (вчора забороняли - сьогодні дозволяють). Намагайтеся все ж дотримуватися однієї лінії поведінки - так буде простіше вам і малюкові;

Розширення прав - участь у виборі розваг на вихідних, сходити в магазин самостійно.

Слова заохочення

Якими словами можна хвалити дитину? Дійте, виходячи з ситуації і особливостей чада. Але врахуйте, що загальні фрази типу «Ти молодець», «Я тобою пишаюся» - абстрактні, не несуть смислового навантаження, вони можуть служити тільки доповненням до основної фрази. Конкретизуйте своє звернення.

Ось приклади похвали дитини:

«Малюнок у тебе вийшов дуже красивим, квітка як справжня»;

«Здорово, що ти навів порядок кімнаті - ти дуже мені допоміг»;

«Букви у тебе виходять все краще, почерк розбірливий»;

«Ти добре придумав (далі рішення задачі)»;

«Чудово, що ти здогадався (далі рішення задачі)»;

«Ось це так - я і не думав, що так можна зробити!»;

«Ти добре засвоїв тему»;

«Ти так швидко розібрався з завданням»

Поширені помилки

Порівняння дітей один з одним - всупереч поширеній думці, така тактика не стимулює діток бути краще, а викликає почуття неповноцінності, комплекси. Пам'ятайте: у кожної людини є щось, що вона робить краще. Знайдіть це хобі, розвивайте здібності дитини;

Критика - один з методів, який використовують деякі батьки (чим більше критики - тим краще). Згідно з рекомендаціями психолога, критика надає такий же негативний вплив, як і порівняння. Також постійні причіпки емоційно віддаляють сина або дочку від близьких;

Не прагніть зробити чадо ідеальним. У всіх бувають помилки, у дітей в період, коли вони тільки пізнають світ - їх особливо багато. Але це не привід відвертатися від свого малюка, постійно вичитувати його, принижувати;

Акцентування уваги на невдачах, часте нагадування про них. Так ви підриваєте віру дитини в себе, розвиваєте почуття сорому;

Не треба обіцяти, що з малюка вийде художник, письменник або скульптор. Якщо ваші і його очікування не виправдаються, він буде зломлений. Зробив хороший малюнок - похваліть, але саме за цей малюнок, не більше;

Поширена помилка батьків - повна відсутність заохочень. Вони не розуміють, навіщо хвалити дітей. Вважають, що це шкідливо для їх розвитку. І що жорсткість по відношенню до малюків загартовує їх характер, робить стійким до труднощів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: батьки, діти, виховання
В тему