30 Грудня 2020
Новини

Кременець 90 років тому очима американки

Кременець 90 років тому очима американки

Особливо цікаво вивчати історію через старі фотографії. Проте не всі населенні пункти можуть похвалитись великою кількістю світлин та листівок часів першої половини ХХ століття. Проте цього не скажеш про давнє місто Кременець, яке завжди викликало цікавість з боку туристів, художників та фотографів.

Сьогодні Кременець знаходиться в складі Тернопільської області, проте в 1934 році це місто входило до Волинського воєводства. Саме в цьому році до Кременця завітала відома американська мандрівниця Луїза Арнер Бойд і зробила кілька десятків чудових світлин, які показують, як виглядали центральні вулиці міста.

Взагалі подорожуючи Західною Україною, американка зробила близько тисячі фото. Там є фото Львова, Луцька, Ковеля, Дубно та інших населених пунктів. Усі фото з вересня 1934 року.

До слова у ті часи в Кременці вже було тривласні електростанції, тартак, крейдяний завод, фабрика з переробки тютюну, дев’ять каменоломень та цегелень, сім черепичних заводів, бетонний завод, 30 столярних і 13 слюсарних майстерень, свічковий завод, броварня, чотири моторні млини, одинадцять пекарень і близько 400 маленьких підприємств, тобто їдалень, готелів, перукарень. Місто було досить потужним. Окрім того в ті часи Кременець був одним із важливих освітніх та культурних центів тогочасної Волині.

По Волині американка мандрувала на автомобілі Пакарді. Водій вів дуже обережно, але вигляд авто часто лякав людей і коней. Під час зупинок місцеві жителі боялися, а потім із цікавістю збиралися навколо.

«Коні тікали з дороги в поле, тягнучи за собою вози, або піднімалися на диби над капотом», – писала у книжці «Міс Бойд їде на Полісся» польська журналістка Малгожата Шейнерт про подорож американки Волинню та Поліссям.

Джерело фото: Бібліотека Університету Вісконсин-Мілуокі Університету Вісконсин-Мілуокі (США).

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Україна, Фото
В тему

Останні матеріали