24 Листопада 2020
Новини

8 найпоширеніших міфів про коронавірус

8 найпоширеніших міфів про коронавірус

Коронавірус і досі у всіх на вустах. І чим більше люди думають про нього, тим частіше шириться недостовірна інформація про це захворювання.

Пропонуємо найпоширеніші міфи, які дезінформують населення, а подекуди навіть і шкодять йому.

Міф 1

  • Винайшли ліки від коронавірусної інфекції

На сьогоднішній день таких ліків у вільному доступі не існує. В лабораторіях США та Європи і досі тестують вакцину від коронавірусу. За офіційними даними, якщо вакцина вийде на ринок, в Україну вона потрапить не раніше березня наступного року.

Міф 2

  • COVID-19 лікується антибіотиками

Вірусні інфекції, такі як коронавірус, антибіотиками не лікуються. Якщо ваш лікар приписав курс антибіотиків при коронавірусі, то це лише для того, аби лікувати ускладнення від хвороби. Антибіотики діють тільки на бактерії, а коронавірус викликає вірус.

Міф 3

  • Вплив низьких чи високих температур знищує вірус COVID-19

Насправді ні. Коронавірусна інфекція стійка до температурних режимів. Ані холодна, ані спекотна погода не впливають на поширення коронавірусу. Він живе у людському організмі з температурою у 37 градусів. Водночас українські медики стверджують, що у спекотну пору року люди хворіли менше.

Міф 4

  • Вживання часнику та цибулі, зміцнить імунітет та вбереже від інфікування COVID-19

Ці продукти не вбережуть від коронавірусу. На коронавірус хворіють не тільки люди з ослабленим імунітетом, а й сильним, бо немає вродженого чи виробленого захисту від цієї хвороби. Водночас лікарі переконані, що людина повинна дбати про свій імунітет і не допускати дефіциту таких вітамінів як С та D, яких справедливо вважають регуляторами імунної системи.

Міф 5

  • Можна обійтися й без масок, їх доцільно використовувати хворим на коронавірус людям

Хибне і небезпечне твердження. Коронавірус поширюється у краплинах вологи, які поширює хвора людина. Так у повітрі вірус не літає, бо важкий. Маска затримує вірус і оберігає вас від зараження. Вірус залишається жити на масці ще деякий час, поки не гине від несприятливих умов. Тому маски перешкоджають поширенню вірусу.

Міф 6

  • Колективний імунітет виробиться, якщо дозволити вірусу вільно поширюватися серед людей

Експерти переконані, що колективний імунітет виробиться тоді, коли 70% населення перехворіє на цю недугу. Однак таке твердження є небезпечним, бо рівень летальності вірусу дуже високий. Прикладом цього є країни, які не вводили карантин: Велика Британія та Швеція. У Британії незабаром ввели повноцінний карантин, який триває і досі. У Швеції натомість рівень смертності серед населення значно вищий, ніж у сусідніх країнах. Тай економіка цих країн так чи інакше теж постраждала.

Міф 7

  • COVID-19 можна знищити усіма дезінфікуючими засобами, в тому числі хлоргексидином, перекисем водню тощо

Вірусологи стверджують, що ефективно знищити вірус може лише той засіб, у складі якого вміст спирту не менше 70%. Водночас засоби дезінфекції при вдиханні, а тим паче споживанні смертельно небезпечні, бо викликають реакцію навіть під час контакту зі шкірою, очима чи слизовими оболонками. Тому алкоголь, як і марихуана безсилі перед коронавірусом.

Міф 8

  • Коронавірус передається через предмети та тварин

ВООЗ запевняє, що існує дуже мала ймовірність передачі коронавірусу через предмети (наприклад монети чи банкноти), на такій поверхні вірус живе не більше кількох годин. Щодо тварин, то достовірних даних про те, що вірус переносять тварини нема. Тому норок знищують безпідставно. Однак існують факти про те, що домашні тварини заражалися від людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Світ
В тему

Останні матеріали