23 Листопада 2020
Новини

Все про карантин вихідного дня: що варто знати

Все про карантин вихідного дня: що варто знати

Коронавірусна пандемія в Україні не вщухає. Щодня кількість хворих та шпиталізованих зростає. Саме через те 11 листопада Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив загальний з «локдауном вихідного дня».

Що відомо про карантин вихідного дня?

З 14-15 листопада в Україні діє карантин вихідного дня. Його запровадили з єдиною метою: перешкодити поширенню інфекції та запобігти введенню жорсткого карантину. Як відомо, попередньо він має тривати до 30 листопада.

Українці неоднозначно ставляться до таких нововведень. Так, за даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг» 85% українців знають про карантин вихідного дня, 15% - вперше про це чують. З проінформованих 85% населення половина підтримує карантин вихідного дня, інша – не вірить, що він вплине на картину поширення коронавірусної хвороби.

Що забороняється?

Карантин вихідного дня діє з 00:00 годин суботи до 00:00 годин понеділка.

У цей період заборонено:

  • проведення масових, культурних, релігійних, концертних заходів за участі понад 20 осіб;
  • приймання відвідувачів закладами громадського харчування, але з можливістю торгівлі на виніс;
  • приймання відвідувачів у торговельних центрах, закладах торговельного і побутового обслуговування населення, крім магазинів, 60% площі яких призначено для торгівлі.

Обмеження діяльності торкнеться і спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів.

Водночас уряд запровадив пріоритетні години з 10:00 до 11:00 для обслуговування осіб похилого віку та інвалідів у магазинах та центрах надання адмінпослуг.

Карантин вихідного дня не торкнеться закладів, які надають фінансові послуги, послуги інкасації, почтового зв’язку, а також медичні послуги.

Як реагує громадськість на нові обмеження?

Однак деякі мери українських міст відмовилися запроваджувати карантин вихідного дня, бо це зашкодить економічному розвитку регіону. Таке рішення підтримав А. Садовий – мер Львова, В. Лях – мер Слов’янська, В. Хомко – мер Рівного, А. Бондаренко – мер Черкас тощо. Спочатку таку ініціативу одобрював і мер Івано-Франківська Р. Марцінків, однак згодом змінив своє рішення. Особисто він висловив сумніви у тому, що цей карантин якось вплине на ситуацію, однак заради того, аби швидкість поширення епідемії зменшилася, погодився на введення локдауну вихідного дня.

Водночас в містах України підприємці почали виходити на акції протесту проти карантину вихідного дня. Проте ці протести не вплинули на рішення влади залишити карантин вихідного дня.    

Відповідно у суботу та неділю працюють лише продуктові магазини, аптеки та транспорт.

Загалом в Україні виявили 635 689 випадків коронавірусу. За останню добу 23 листопада зафіксували 10945 нових випадків. 

Днем раніше, 22 листопада, МОЗ звітувало про 12 097 нових випадків. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: карантин, Україна
В тему