20 Жовтня 2020
Новини

З СІЗО випустили опозиціонерку в Білорусі

З СІЗО випустили опозиціонерку в Білорусі

Юристка і членкиня президії Координаційної ради (КС) білоруської опозиції Лілія Власова вийшла зі слідчого ізолятора Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі в Мінську.

Про це в понеділок, 19 жовтня, повідомив член ініціативної групи зі збору підписів Віктора Бабарика, бізнесмен Юрій Воскресенський, - пише DW.

За його словами, Власову відпустили під домашній арешт ще ввечері 16 жовтня. Воскресенський додав, що сам зустрів її біля СІЗО і відвіз додому.

Лілія Власова, як і сам Воскресенський, а також політтехнолог Віталій Шкляров і адвокат Ілля Салей, які вийшли раніше з СІЗО, була присутня на зустрічі з Олександром Лукашенком 10 жовтня.

Запобіжний захід змінено п'ятьом з 12 учасників зустрічі з Лукашенком

Таким чином, з 12 представників білоруської опозиції, з якими спілкувався Лукашенко, запобіжний захід змінено п'ятьом. Семеро, зокрема блогер Сергій Тихановський і колишній претендент на пост президента Білорусі, ексглава Белгазпромбанка Віктор Бабарико, залишаються за ґратами - так само як і Марія Колеснікова, яка від участі в зустрічі відмовилася.

Тим часом у КС зазначили, що хоча зараз Лілія Власова та Ілля Салей перебувають вдома, вони продовжують "перебувати в статусі обвинувачених, не мають можливості бачитися з рідними, використовувати засоби зв'язку і виходити з квартири". "Тільки звільнення всіх політичних в'язнів і припинення переслідування громадян за їхні політичні переконання може бути кроком до початку вирішення політичної кризи", - вважають представники КС.

Раніше екскандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум, відповідно до якого всі політв'язні повинні бути звільнені до 25 жовтня.

Протести в Білорусі

У Білорусі вже більше двох місяців тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на посаді президента з 1994 року. За час протестів, які влада намагається придушити з безпрецедентною жорстокістю, в країні загинули кілька людей, сотні людей були поранені і більше 10 тисяч затримані.

18 серпня прихильники екскандидатки в президенти Світлани Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Генпрокурор Білорусі Олександр Конюк заявив, що діяльність Координаційної ради опозиції є антиконституційною і спрямована на захоплення влади, кілька представників координаційної ради були затримані.

Євросоюз не визнає легітимності президентства Олександра Лукашенка. 2 жовтня Рада ЄС запровадила санкції проти 40 чиновників з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії проти учасників протестів. Серед них глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК. Міністри закордонних справ країн ЄС 12 жовтня вирішили запровадити санкції також проти Олександра Лукашенка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, акція протесту
В тему

Останні матеріали