13 Жовтня 2020
Новини

Сімейним лікарм планують збільшити ставку за пацієнта

Сімейним лікарм планують збільшити ставку за пацієнта

Національна служба здоров’я пропонує підвищити ставку сімейним лікарям за одного пацієнта до 710 грн.

Про це інформує "Урядовий портал".

У Програмі медичних гарантій-2021 Національна служба здоров’я України ініціює зміни у роботі первинної ланки надання медичної допомоги. Зокрема, збільшення базової капітаційної ставки за обслуговування одного пацієнта, з яким підписана декларація - до 710 грн.

Також пропонується запровадження індикаторів якості для первинної ланки медичної допомоги - від 2,5% до 5% доплати закладам за виконання умов договору. Це додаткові кошти, які заклад може отримати до капітаційної ставки. Проте якщо заклади не досягнуть поставлених індикаторів якості, штрафувати їх не будуть. Перелік індикаторів якості, за які заклад зможе отримати доплату, зараз фіналізується. Такими коефіцієнтами можуть бути регулярний моніторинг стану пацієнтів із ризиком серцево-судинних захворювань та отримання ними ліків за програмою «Доступні ліки», досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень та запобігання ургентних госпіталізацій пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, які знаходяться під наглядом сімейного лікаря

Завдяки запровадженню доплат закладам за досягнення індикаторів якості, має поліпшитися якість надання допомоги пацієнтам на первинному рівні. Зокрема, збільшити рівень вакцинації і покращити ведення хронічних захворювань, що дозволить зекономити кошти на стаціонарне лікування.

Ці зміни будуть впроваджені у наступному році за умови, що бюджет Програми медичних гарантій-2021 становитиме 225 млрд грн.

Станом на сьогодні своїх лікарів обрали понад 30 млн 600 тисяч українців. Це близько 75% населення країни. З початку цього року чисельність українців, які підписали декларації з лікарями, зросла на 1,5 млн. Первинну допомогу громадянам надають понад 23 500 лікарів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікарня, Лікарі, медицина, гроші
В тему