26 Вересня 2020
Новини

Яким був Острог 90 років тому

Яким був Острог 90 років тому

Місто Острог на Рівненщині є не лише відомим освітнім центром, а й популярним місцем, яке полюбляють відвідувати туристи, історики та краєзнавці.

Все тут просто «дихає історією», адже на кожному кроці пам’ятки, храми, руїни оборонних укріплень.

Після захоплення Волині Російською імперією 1793 року містечко Острог стає повітовим містом Волинської губернії.

Після поразки визвольних змагань місто опинилося у складі Другої Речі Посполитої і з 1 січня 1925 р. центр повіту з Острога було перенесено до Здолбунова, куди переїхало староство та інші установи.

Сьогодні маємо добірку фото з Острога, що датуються 1930-ми роками. Їх автором є один із найвідоміших фотографів міжвоєнного часу – Генрик Поддембський.

Проте варто сказати, що в Острозі з початку ХХ ст. існували і свої власні фотосалони, де мешканці могли зробити фото на пам’ять.

В популярному фотоблозі elfolio подано перелік фотографів Волинської губернії. На початку ХХ століття в Острозі було близько десяти фотосалонів.

Серед них найвідоміші «Декаданс» (1911-1915), Шами Рєзніка (1912-1917), Шенберга (1899-1902), Прейса (1899-1911), Штерна (1908-1910).

Завдяки таким фото можна краще зрозуміти, якими колись були населені пункти Волині, як виглядали їх мешканці та порівняти, чи багато з того часу змінилось.

Джерело фото: www.szukajwarchiwach.gov.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рівне, історія
В тему

Останні матеріали