18 Вересня 2020
Новини

Братська церква в Луцьку на ретрофото

Братська церква в Луцьку на ретрофото

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про луцький мурований храм, який має давню та цікаву історію. Мова йде про церкву Чесного Хреста або Братську.

Відомо, що храм збудували у 1630 році. До того у 1619 році була видана грамота польським правителем Сигізмундом ІІІ Ваза, якою було засновано Луцьке Церковно-благодійне братство, церкву, шпиталь та школу.

З 1635 року була створена друкарня при братстві. Утримання шпиталю свого часу фінансували родини Блендовських, Четвертинських, Сємашків та Гулевичів.

В 1797 р. Чеснохресну церкву разом монастирем, російська влада відібрала у василіан, останнім залишили лише кілька келій. Згодом владою був скасований орден василіан.

Влада замінила церкву на собор, а в монастирському будинку розмістила – церкву адміністрацію та в’язницю.

В 1803 році пожежа значно пошкодила церкву та монастирський будинок. Собор тоді перенесли до сусідньої Покровської церкви. Тоді було вирішено не відбудовувати храм, а розібрати руїни.

В Луцьку оголосили торги, на яких мали продати руїни храму. Торги розпочались у 1858 році і тривали аж до 1864 року, коли храм викупив єврей Аврум Сорока. Почався процес розбору руїн храму, проте коли дійшли до вівтарної частини – зупинились.

Цьому завадив випадок. До Луцька завітав генерал-губернатор Аненков, який видав наказ не руйнувати а храм, а відбудувати.

В результаті силами, відновленого братства, в Луцьку в 1890 році була відбудована церква, яку знаємо як Братська.

Остання реставрація храму відбулась у 1935 році. Її автором був Сергій Тимошенко

Вагомий внесок у розбудову Волинського краю у міжвоєнному періоді зробив знаний український архітектор Сергій Тимошенко (1881–1950 рр.). З його біографії знаємо, що переїхав він до воєводського центру у 1930 році.

Приїхав не випадково, адже отримав тут посаду самого радника міського голови. Напевно, питання забудови міста було важливе, якщо для посади радника запросили фахівця-архітектора.

Серед важливих для міста Луцька проектів цього архітектора переважають проекти храмів та цивільних споруд. Спершу хочеться згадати Братську церкву, яка була відновлена в «українському стилі».

Братська церква, ХІХ ст.
Братська церква, ХІХ ст.

Зруйнована Братська церква, ХІХ ст.
Зруйнована Братська церква, ХІХ ст.

План старої Братської церкви
План старої Братської церкви

Братська церква, 1930-ті роки.
Братська церква, 1930-ті роки.

Братська церква, 1930-ті роки.
Братська церква, 1930-ті роки.

Джерело фото: polona.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему