16 Вересня 2020
Новини

У Балтійському морі знайшли корабель, якому близько 400 років

У Балтійському морі знайшли корабель, якому близько 400 років

У горловині Фінської затоки знайшли майже цілий голландський флейт.

Про це повідомила фінська організація дайверів Badewanne.

Фахівці припускають, що цій знахідці близько 400 років, а судно затонуло без видимих пошкоджень.

Знайдений корабель науковці класифікували як голландський «флейт». Ці кораблі були відомі у XVII столітті як «королі балтійської торгівлі», вантажні судна цього типу стали першими фактично не бойовими кораблями, оскільки не мали власних гармат та окремих службових кают — це значно збільшило їхню вантажність.

«Затонулий корабель має всі типові особливості флейта, зокрема, конструкцію корми. Схоже, що це зразок раннього дизайну. Він дає унікальну можливість вивчити розвиток цього типу кораблів, що став інструментом тодішньої глобалізації», — зазначив професор морської археології Стокгольмського університету Ніклас Еріксон.

Це судно збереглося майже в ідеальному стані, на його корпусах не знайшли видимих пошкоджень, немає ані решток членів екіпажів, ані вантажів. Добре збереглися навіть декоративні прорізи вікон кормової каюти. 

Чудовий стан судна після 400 років у воді пояснюється бідною киснем і слабосолоною водою Балтійського моря. Науковці зазначають, що таке середовище несприятливе для морських організмів, які руйнують затонулі судна.

Badewanne і фінське Агентство з культурної спадщини планують продовжити пошуки на морському дні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, історія
В тему

Останні матеріали