11 Вересня 2020
Новини

Сказали, що з Пенсійного фонду, й викрали в жінки 92 тисячі гривень

Сказали, що з Пенсійного фонду, й викрали в жінки 92 тисячі гривень

Ще з березня, відколи в Україні оголосили карантин, Пенсійний фонд застерігав людей старшого покоління про нові шахрайські схеми.

Вже тоді зловмисники орудували в домівках довірливих пенсіонерів, розповідаючи легенди про «оформлення карантинної допомоги», «доставку грошей людям, які перебувають у групі підвищеного ризику зараження коронавірусом» тощо. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Однак і через пів року чимало людей старшого віку продовжують потрапляти на гачок шахраїв. Однією із жертв зловмисників нещодавно стала 81-річна киянка Тамара.

«Міняємо пенсійні посвідчення старого зразка на нові»

Відколи жінка вийшла на заслужений відпочинок, влаштувалася підпрацьовувати в музеї. Відтоді ж почала відкладати частину щомісячних доходів, аби здійснити дві свої мрії. Перша – зробити благодійний внесок у столичний госпіталь, де лікують учасників ООС. Друга – полетіти на відпочинок до Туреччини.

Не відомо як, але саме до цієї ощадливої пенсіонерки днями «завітали» шахраї.

– Спочатку мені зателефонували на стаціонарний телефон. Чоловік представився керівником місцевого відділення Пенсійного фонду. Як тільки я почула «пенсійний фонд», відразу довірилася співрозмовнику. Тому й сумнівам не піддала його слова про те, що «відповідно до постанови уряду, в Україні зараз триває процес заміни пенсійних посвідчень старого зразка на новий.

У зв’язку з карантинними обмеженнями було прийнято рішення присилати інспекторів Пенсійного фонду до тих людей, яким 80 та більше років». Цей же «керівник відділення пенсійного фонду» телефоном попередив, що до мене додому мають найближчим часом прийти інспектори Пенсійного фонду і щоб я, мовляв, була до цього готова, – пригадує пані Тамара деталі дзвінка, з якого все почалося.

«Розуміла, що мене дурять, але все виконувала, як під гіпнозом»

Поклавши трубку, пенсіонерка вирішила зателефонувати рідним перепитати, що то за обмін пенсійних посвідчень. Однак зробити цього не встигла – завадив дзвінок у двері.

– На моє запитання «Хто там?» дві  жіночки представилися інспекторками Пенсійного фонду. «Вас мали попередити про наш візит», – сказали вони. І після того я, звісно, впустила їх у свій дім, –  продовжує пані Тамара.

Спочатку дві «інспекторки» сказали принести пенсійне посвідчення. А потім зажадали, аби самотня жінка показала їм усі готівкові кошти, які має вдома. Мовляв, і їх потрібно буде обміняти на гривні нового зразка.

– Я розуміла, що працівниці Пенсійного фонду не мали би виставляти мені такі вимоги. Після кількох хвилин розмови з ними я знала, що дві незнайомі жінки – то шахрайки. Але моє тіло мене не слухало. Я, наче під дією гіпнозу, виконувала все, що мені наказували ці «інспекторки», – зізналася пані Тамара.

У результаті 81-річна жінка подіставала зі схованок усі свої заощадження, а це 92 тисячі гривень!!!

– Коли ці дві незнайомки покинули мій дім, я за декілька хвилин отямилась. Побачила, що «гривні нового зразка» – то папірці, які не несуть жодної матеріальної цінності. Кинулася телефонувати в поліцію. Проте від «інспекторок» уже й слід простиг…

 Фахівці Пенсійного фонду по домівках не ходять і грошей не розносять!

Дізнавшись про цей випадок, у Пенсійному фонді України вкотре пояснили: їхні працівники не ходять по квартирах і не мають жодного стосунку до рознесення коштів, їхнього обміну тощо. Завдання ПФУ – нарахування коштів. Виплатою ж займаються банківські установи та «Укрпошта».

Як повідомили в поліції, наразі шахрайок оголошено в розшук. Їм загрожують до трьох років позбавлення волі. Втім пані Тамара вже й не сподівається, що викрадені кошти їй повернуть.

«Та грець із тими грішми. Переживу! Аби здоров’я. Бо на продукти мені й пенсії вистачить», – каже жінка.

А Пенсійний фонд укотре нагадує: перш ніж повірити інформації від незнайомих осіб, переконайтеся в її правдивості з достовірних джерел. Для цього радять телефонувати до контакт-центру Пенсійного фонду України за номером гарячої лінії 0-800-503-753 або київськими номерами: (044) 281-08-70; (044) 281-08-71. Прийом дзвінків у ПФУ здійснюється з понеділка до п’ятниці включно з 8:00 до 20:00.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, шахрайство, пенсіонери
В тему

Останні матеріали