25 Серпня 2020
Новини

Чи стане Україна центром виготовлення вакцин

Чи стане Україна центром виготовлення вакцин

В Україні є підприємства, що можуть виготовляти різні вакцини. Однак вкрай не вистачає фінансових інфестицій та кваліфікованих працівників.

Про це пише "Суспільне".

"Я б розділяв розробку вакцини від її виготовлення. Ми в Україні дійсно маємо сучасні новозбудовані підприємства, потужності яких дозволяють брати складові вакцини з-за кордону або за системою, коли вакцина ввозиться і вже тут відбуваються останні етапи, фактично розлив", – розповів лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в Україні Федір Лапій.

Однак, на його думку, через низький рівень внутрішнього споживання виробляти вакцини в Україні не рентабельно.

"Проте з експортом вакцин вочевидь будуть проблеми, а внутрішнє споживання в нас не настільки велике, щоб це було рентабельно. Тому навряд чи хтось зробить інвестиції в Україну для того, щоб розвивати тут виробництво вакцин з їх експортом на інші країни”, – зазначив Лапій.

Якщо говорити про розробку й створення нового інноваційного продукту, то, як зауважив Лапій, тут потрібні гроші: "Президентського мільйона як кіт наплакав, потрібні значно більші інвестиції".

"І найголовніше – потрібно мати науковців. Від часів Радянського Союзу ми мали агонію науки, тож говорити про те, що в нас є науковий потенціал для інноваційних розробок вакцин, не варто. У мене песимістичні настрої щодо того, що Україна буде розвиватися в цьому напрямку", – наголосив експерт.

Що відомо

  • Компанія Moderna Inc. заявила, що 27 липня перейшла до фінальної фази випробувань експериментальної вакцини проти коронавірусу.
  • Головний санлікар України Віктор Ляшко повідомив, що Україна отримає від ВООЗ вакцину для 20% населення країни.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я розробляє рекомендації щодо категорій людей, які повинні будуть отримати вакцину від коронавірусу в першу чергу, щойно її винайдуть.
  • Раніше ВООЗ неодноразово заявляли, що ліків від COVID-19 поки що не існує. Генеральний директор організації Тедрос Адганом Гебреєсус повідомив, що ВООЗ призупиняє випробування антималярійного препарату гідроксихлорохіну у лікуванні COVID-19 через побоювання негативних наслідків для пацієнтів.
  • Розроблена американською компанією Moderna вакцина від коронавірусу успішно пройшла першу стадію клінічних випробувань.
  • Уряд Великої Британії підписав угоду на купівлю ще 90 тисяч доз вакцини проти COVID-19 у трьох фармацевтичних компаній.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, вакцинація, медицина
В тему