18 Серпня 2020
Новини

Скандальна Штепа знову балотується на місцевих виборах

Скандальна Штепа знову балотується на місцевих виборах

Колишній мер Слов’янська Неля Штепа, яка у 2014 році закликала Путіна ввести війська в місто, знову балотується на місцевих виборах.

Слов’янськ вже обвішаний рекламними білбордами з її зображеннями, всі агітаційні матеріали написані російською мовою, - пише громадянська мережа ОПОРА.

Цікаво, що в інтерв'ю місцевому інтернет-виданню "Карачун" Штепа на початку серпня заявила, що політрада "Партії Миру та Розвитку" висунула її кандидатуру на посаду міського голови Слов'янська на місцевих виборах 25 жовтня.

За інформацією з офіційного сайту Мін’юсту ця політсила зареєстрована у Києві, втім, офіційних даних про наявність осередків чи представництв у Донецькій області нема.

Білборди, що містять фразу співзвучну з назвою партії, від якої Штепа йде на вибори, слід розглядати як політичну рекламу. Принаймні, так вважає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Відтак, йдеться про порушення кількох законів України. Зокрема, – про забезпечення функціонування української мови, бо Штепа використовує у своїй рекламі лише російську.

Тому ОПОРА вже звернулася зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області та із заявою до Уповноваженого із захисту державної мови.

Крім того, реклама має ознаки дочасної агітації.

"Згідно з Виборчим кодексом, вести передвиборчу агітацію можна з наступного дня після того, коли партію чи кандидата буде зареєстровано. Зараз виявляється ситуація, коли офіційно кандидат не зареєстрований, а політична реклама від його імені вже ведеться", – уточнила координаторка спостереження мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області Наталія Боровська.

Штепа у політиці з 2007 року, була радником віцепрем'єра. У 2010 стала мером Слов’янська, яким керувала до 2014. Того року вона публічно закликала Путіна ввести у місто російські війська.

Трохи раніше, у 2013 у розпал Революції Гідності Штепа активно агітувала за антимайданівців. СБУ розпочала слідство проти Штепи у квітні 2014 року. У липні того ж року її арештували.

Під час судових засідань Штепа пояснювала, що Путіна кликала "під дулом автоматів" терористів. Штепа вийшла з СІЗО 20 вересня 2017 року під домашній арешт. Винною себе вона так і не визнала.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вибори, скандал, Україна
В тему