28 Серпня 2020
Новини

Свято Обжинки на фото 90 років тому

Свято Обжинки на фото 90 років тому

Сьогодні до уваги наших читачів пропонується цікава добірка ретрофото, які були зроблені 90 років тому. На світлинах можна побачити кадри свята під назвою Обжинки. Такі фото є справжньою рідкістю, адже найчастіше вдається віднайти світлини, зроблені в фотосалоні або фото часів Першої чи Другої світових війн. Усі фото були зроблені на Тернопільщині, проте варто зауважити, що на Волині це свято селяни також відзначали здавна, як і у інших регіонах України.

Традиційно в середині та кінці серпня в Україні по селах святкують свято обжинків. Ця подія має ще іншу назву – Дожинки. Варто сказати, що Обжинки - це старовинний народний звичай святкування закінчення жнив. Його основне завдання полягає в тому, щоб забезпечити майбутній багатий урожай.

Все починалось з того, що в останній день жнив женці збираються гуртом і під обжинкові пісні традиційно в’яжуть останній сніп. Обряди та ритуали цього звичаю проводилися у різний період, залежно від географічного розташування та області.

Найчастіше Обжинки проводять одразу після свята Успіння Богородиці (28 серпня), або ближче до Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана (11 вересня). Проте в деяких джерелах згадують і про початок святкування Обжинків відразу після Спаса. Цьогоріч це свято припадає на 19 серпня.

Щоб дізнатися, який посів буде найкращий – ранній, середній чи пізній, – господарі колись ворожили. Вони відривали від обжинкового вінка три колоски й закопували їх у землю; один із тих колосків мав визначати ранній посів, другий – середній, а третій – пізній.

У радянський період зі зміною способів господарювання Жниварський обряд майже повністю забутий.

Нам вдалось розшукати фотографії святкування свята Обжинок на Тернопільщині в 1930-х роках. На фото бачимо місцеве населення одягнене у святковий одяг. Варто сказати, що наші предки ставились з обрядів, пов’язаних із їжею та врожаєм із величезною повагою, адже для селян врожай відігравав важливу роль в житті. Після таких свят були масові гуляння, танці та співи. Можна сказати, що після місяців роботи на полі, селяни дозволяли собі відпочити та порадіти.

Джерело фото: http://szukajwarchiwach.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему

Останні матеріали