4 Серпня 2020
Новини

Ляшко пояснив, чому Луцьк залишається в «червоній зоні»

Ляшко пояснив, чому Луцьк залишається в «червоній зоні»

Із першого серпня по всій Україні набула чинності постанова про розподіл країни на чотири карантинні зони ("зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону"), ухвалена комісією з ТЕБ (техногенно-екологічної безпеки). Згідно з картою розділу, Тернопіль, Луцьк та Кіцманський район Чернівецької області потрапили в останню – червону зону. 

Чому саме ці міста потрапили у "червону" зону й чи вийдуть з неї, пише OBOZREVATEL.

Наразі залізничне сполучення з Тернополем і Луцьком припинено, всі інші види транспорту працюють у звичайному режимі. У Луцьку частина автобусів не вийшла на маршрут, але для міста ця кількість не є критично важливою. На відміну від Тернополя й Луцька, в Кіцманському районі введено повномасштабні карантинні обмеження.

У містах, які потрапили в "червону" зону, діють такі обмеження:

- припиняється робота громадського транспорту;

- забороняється відвідування навчальних закладів;

- закриваються ТРЦ, ресторани, кафе та готелі;

- забороняються планові госпіталізації;

- діють обмеження для масових заходів;

- припиняється прийом до дитячих таборів.

Варто нагадати, що Кабмін під час ухвалення рішення про карантинні зони передав частину повноважень місцевій владі.

Заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко розповів, що за критеріями захворюваності на коронавірус, які публікуються щодня на сайті МОЗ, Тернопільська область дійсно два дні поспіль знаходиться у "зеленій" зоні.

Але для того, щоб держкомісія ТЕБ переглянула принцип "зональності" для тої чи іншої області потрібно, щоб цей показник триматися не менш трьох днів. Якщо у цій області результати не зміняться і залишатимуться на такому ж рівні, то тоді Тернопільська обласна адміністрація має повторно звернутися до Кабміну, щоб питання повторно розглянули.

"Якщо завтра буде перевищення одного із чотирьох національних показників, то вони будуть продовжувати знаходитися у "червоній" зоні, поки ситуація не вирівняється по нормативним показникам", – додав він.

Щодо Волинської області, то Ляшко зауважив, що вона продовжує 12-13 днів поспіль перевищувати національні показники розпосюдження COVID-19, тому там питання щодо стабілізації положення поки що не стоїть.

"Я вас запевняю, що національна комісія ТЕБ відслідковує ці речі і якщо відбуваються якісь зміни, то відразу проводяться засідання і приймаються відповідні рішення для того, щоб виводити регіони з "жовтої", "помаранчевої" або "червоної" зон. Зараз не говориться про те, що Луцьк, Тернопіль або Кіцьманський район завели на місяць в карантин, як це було у березні або у квітні.

Ми повинні підходити раціонально, щоб зменшити рівень захворюваності і не допустити летальних випадків. Тому тут треба ставити на ваги економічну доцільність і смертність, щоб зрозуміти, що саме буде переважати", — сказав чиновник.

Також Ляшко порадив мерам міст звертатися до Кабінету міністрів, щоб їм допомогли з економічними програмами, з підтримкою малого і середнього бізнесу. Ба більше, вони готові туди направити так званий "десант" (групу епідеміологів), який може допомогти вирішити усі медичні питання.

"Особисто до мене мери не зверталися. Я спілкувався з очільниками Обласних адміністрацій по Тернопільській області. Вони розпитували і ми пояснювали як це відбувається. Департамент з охорони здоров'я також з ними спілкується, вони постійно на контролі стосовно заповненості ліжок, стосовно виплат медикам, які працюю, наявності медичних засобів і т.д.

Ця робота ведеться постійно. Ми готові говорити і допомагати кожному, ми відкриті до діалогу. Усі мають зрозуміти, що ми маємо навчитися жити у нових реаліях, які не є досить приємними. ", — розповів Ляшко.

У прес-службі Луцької міської ради не розуміють, чому їх місто потрапило в "червону" зону. Вони не згодні з таким рішенням і готові відстоювати свою точку зору будь-якими доступними правовими засобами. На думку чиновників, інші міста мають більш високі показники захворюваності, але при цьому вони не потрапили в "червону" зону.

"Нові обмеження серйозно вплинуть на життєдіяльність міста. Через запроваджений навесні карантин ми вже зараз маємо проблеми з наповненням бюджету. Крім того, зупинка громадського транспорту, закриття дитячих садків і закладів громадського харчування створять проблеми для більшої частини жителів міста, які залишаться без роботи і засобів до існування", – відзначили в мерії.

Вони також звернулися до центральної влади з проханням виключити місто з "червоної" зони і перевести його в "помаранчеву".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, карантин
В тему