2 Серпня 2020
Новини

2 серпня: чому у День пророка Іллі не можна купатися

2 серпня: чому у День пророка Іллі не можна купатися

В Україні 2 серпня вшановують пам’ять одного з найбільш шанованих святих -  пророка Іллі.

Пророк Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним, його вважають захисником чистої віри та покровителем вірних Господу.

За свідченням церковних переказів, коли він помер, на вогняній колісниці до Господа він піднявся живим.

Пророк Ілля – вартовий небес, адже роз’їжджає по небу на вогняній колісниці та нещадно вражає грішників громом і блискавкою. Втім до праведників святий завжди щедрий, адже він стежить за виконанням людських та Божих законів.

Історія свята: пророк Ілля

Історія святого пророка Іллі описана в Старому Завіті. Він жив у IX столітті до Різдва Христового в Ізраїльському царстві, був ревним служителем Бога та грізним викривачем ідолопоклонства.

У християнстві та в іудаїзмі вважається, що Ілля живим вознісся на небо: "Раптом з'явився вогняний віз та вогняні коні (...) і вознісся Ілля у вихрі на Небо", – оповідає Біблія.

Традиції свята

У народному уявленні пророк Ілля-громовержець їздить небом на вогненній колісниці. Його шанували в Київській Русі ще до прийняття християнства і молилися йому частіше, ніж Перуну.

У "плододавця" Іллі просили дощу для врожаю, дівчата зверталися з молитвами про заміжжя. А грати весілля або вінчатися в день Іллі вважається добрим знаком: шлюб, укладений цього дня, буде довгим і щасливим.

Напередодні свята влаштовувалася братчина – колективна трапеза, пов'язана з жертовним закланням тварини Іллі. Після братчини молодь вирушала на гуляння, ігри, хороводи, пісні і танці.

Говорили, що всю ніч на Ільїн день гримить грім і виблискують блискавки, а вдень у свято вся нечиста сила, боячись вогненної сили святого, перетворюється на різних звірів: вовків, лисиць, зайців, кішок, собак.

Чому після Іллі не можна купатися

Вважається, що після Іллі купатися вже не можна. В народі кажуть, що той, хто зайде у воду після 2 серпня, може бути потопельником.

Також не радять купатися після Іллі ще й тому, що погода в серпні вже не така тепла, тож купаючись у холодній воді, можна захворіти. Кажуть, що"«на Іллю і камінь замерзає", а це означає, що холодні дні вже настали, літо закінчується і починається поворот на осінь.

Прикмети на 2 серпня

  • Хто потрапив в Ільїн день під дощ, той запасся здоров'ям на весь рік.

  • До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається.

  • На Іллю до обіду – літо, після обіду – осінь.

  • Петро і Павло годину збавив, а Ілля пророк дві забрав.

  • Ілля літо кінчає, жито зажинає.

  • На пророка Іллю баранячу голову на стіл.

Що заборонено робити на Іллю

За народними віруваннями, на Іллю вся нечисть рятується від вогняного покарання святого та перетворюється на тварин. Тому в цей день радять не випускати тварин з осель, аби в них не вселився злий дух.

У день Іллі не можна працювати в полі, адже пророк може покарати і вдарити блискавкою.

Цього дня не можна лихословити, бешкетувати, зловживати алкоголем. День треба провести з чистими помислами.

У День Іллі не можна голосно кричати і співати – це теж може привернути блискавку. Не можна стояти на перехрестях, бо там збирається нечисть.

Що можна робити на Іллю

Незаміжні дівчата просять Іллю послати їм хорошого чоловіка. Молитва звернена до святого, допомагає досягнути успіху в будь-якій справі та позбутися хвороб.

Предки вірили, що якщо на Іллю піде дощ, а люди встигнуть вмитися ним, то цим можна себе назавжди позбавити від пристріту і хвороб.

2 серпня підходив час сінокосу. Наші предки в цей день ставили перший сніп у сінях в першому куті. Українці вірили, що це допомагає зібрати хороший врожай.

Також було прийнято спати на матраці, набитому першою соломою, це начебто приносило щастя.



Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято, день ангела
В тему

Останні матеріали