23 Липня 2020
Новини

В Україні можуть заборони авто зі США

В Україні можуть заборони авто зі США

В Україні хочуть обмежити потік старих автомобілів з-за кордону.

Зокрема мовиться про биті машини зі США, - пише Корреспондент.net.

Автомобілі зі США захопили ринок машин, які були у використанні, в Україні. Але ситуація може кардинально змінитися. Кабінет Міністрів готує законопроєкт, який ускладнить ввезення і постановку на облік битих авто зі Штатів.

Що змінять?

Зараз зареєструвати в Україні привезене зі США бите авто можна було на підставі "картки про утилізацію", яка заміняла техпаспорт. З прийняттям змін ця опція зникне. Проблема в тому, що навіть у МВС, яке розробляє законодавчі зміни, не можуть назвати точний перелік документів, які знадобляться для реєстрації авто зі США.

Варіанти будуть

Але не зрозуміло чи запрацює взагалі така норма. Українське законодавство не забороняє ввозити авто після ДТП, а під час постановки на облік може виникнути заборона. Напевно, її будуть оскаржувати в судах. На думку експертів, прийняття законопроекту нічого не змінить, а лише змусить ринок адаптуватися.

Тобто "битки" продовжать потрапляти в Україну, але тільки іншим шляхом. Це обумовлено тим, що аналогічні машини з пробігом у нашій країні коштують на порядок дорожче, ніж привезені зі США розбиті авто. Навіть з урахуванням подальшого відновлення їхня вартість виходить набагато нижчою.

Масштаби

Тільки у 2019 році в Україну імпортували 430 тисяч машин, з яких зі США - 83 тисячі або близько 20%. Якщо порівнювати з ідентичними авто з ЄС, американські на 20-30% дешевше. Але тепер процедура отримання необхідних документів на американські машини може стати складніше і дорожче. Експерти у пропозиціях Кабміну бачать інтерес власників автомобільних заводів й імпортерів нових машин. У МВС же кажуть, що рішення обґрунтоване тим, що більшість "битків" отримали в аваріях серйозні пошкодження і, навіть після відновлення, можуть нести загрозу іншим учасникам руху. Адже часто в битих машинах є приховані дефекти, які можуть бути не виявлені фахівцями.

"Так, це машини з дефектами, але часто йдеться про незначні лакофарбові пошкодження, які не впливають на безпеку, проте значно впливають на ціну", - парирує представник однієї з компаній-імпортерів транспортних засобів Юлія Риковська.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, сша, автомобіль
В тему