22 Липня 2020
Новини

Поліція пояснила, чому відбулося запізнення із затриманням

Поліція пояснила, чому відбулося запізнення із затриманням

Очільник СБУ Волині Павло Данюков пояснив, чому затримання терориста у Луцьку відбулося із запізненням.

Затриманням було викликане службовою необхідністю, адже правоохоронці не знали, чи терорист мав вибухівку під одягом. Про це йшлося сьогодні, 22 липня, під час брифінгу поблизу ГУНП у Волинській області, - пишуть Волинські новини.

«В рамках операції «Бумеранг» організували переговори та визволення заручників. Наразі проводять слідчі дії, зокрема встановлюють місця придбання зброї та спільників. Всі дії проводяться на території Волині. Наразі терорист знаходиться у Луцькому СІЗО. Суд щодо обрання запобіжного заходу, ймовірно, відбудеться завтра», – наголосив керівник СБУ Волині.

«Щодо відео, яке публікувалося в інтернеті, то журналісти не бачили, як ведуться переговори. Ми проводили переговори, чи він має вибуховий пристрій або ж можливість дистанційно ним керувати, аби уникнути можливих жертв. Затримка з затриманням – це професійна необхідність. Це тактика дій. Ми не можемо розповідати про це журналістам. Вибух перед затриманням був необхідний, адже це тактика затримання», – сказав Павло Данюков.

На брифінгу було зазначено, що в автобусі були пасажири різного віку: від 15-річного хлопця до бабусі. В лікарню ніхто не звертався.

У самого терориста вилучили вогнепальну зброю, зокрема Автомат Калашникова, пістолет, гранати, а також муляж вибухівки.

Викидання гранати РГД-5 – це було попередження для правоохоронців, вона не вибухнула.

Нині у Волинській область правоохоронці посилено несуть службу.

«Він заявляв, що в місті також є закладена вибухівка, тому провели обстеження готелю «Україна» та інших місць у Луцьку», – наголосив Данюков.

Щодо затримання людей у Харкові, то на брифінгу повідомили, що їхня причетність до вказаних кримінальних справ встановлюється.

«Це криміналітет, який уявив певні норми справедливості», – підсумували правоохоронці, сказавши про особу терориста.

Нині поліцією порушенні кримінальні справи за такими статтями: Стаття 147 (захоплення заручників), Стаття 263 (незаконне поводження зі зброєю), Стаття 348 (загроза життю та здоров‘ю працівника правоохоронних органів).

Натомість керівник управління СБУ у Волинській області Павло Данюков додав, що СБУ порушено справу за статтею 258 (терористичний акт).

Нагадаємо, 21 липня поліція повідомила, що в обласному центрі Волині невідомий чоловік захопив автобус з людьми. Повідомляли про постріли. Місце події оточила поліція та військові. Згодом цю надзвичайну подію прокоментував Президент України Володимир Зеленський. Терорист через Твіттер озвучив доволі дивні вимоги. Крім того він телефонував до відомого журналіста Юрія Бутусова.

До слова, юрист-кримінолог Анна Маляр вважає, що захоплення заручників у Луцьку є нетиповим, як і сам злочинець, та може бути постановкою. Також цю подію прокоментував під час візиту міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Ввечері терорист звільнив трьох заручників:  бабусю, вагітну жінку і дитину.

Пізніше його затримали правоохороці, а 13 заручників звільнили.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тероризм, луцьк, Волинь, Надзвичайні події
В тему