21 Липня 2020
Новини

Захоплення заручників в Луцьку може бути постановкою, — юрист-кримінолог

Захоплення заручників в Луцьку може бути постановкою, — юрист-кримінолог

Юрист-кримінолог Анна Маляр вважає, що захоплення заручників у Луцьку є нетиповим, як і сам злочинець.

Про це пише 24 канал.

Чоловік, який захопив автобус з 20-ма заручниками, представився як Максим Плохой.

На просторах інтернету у 2014 році була викладена книга Максима Плохого "Філософія злочинця. Апологія свободи. Антисистема".

"Чи справді та людина, яка захопила зараз автобус, і є автором цього тексту – поки не відомо. Книга, як би це делікатно сказати, безсистемний набір так би мовити філософських думок малоосвіченої в цій царині людини поєднаний з автобіографією. Автобіографія, швидше за все, дуже прикрашена або взагалі вигадана. Події відбуваються в Україні і ніби то пише людина, яка відбуває покарання у в'язниці", - написала Анна.

"У нашій державі вкрай рідко вчиняються захоплення заручників за таким сценарієм. За останні 10 років у реєстрі судових рішень є лише 21 вирок за захоплення заручників.

Серед них лише один випадок, коли були взяті у заручники пасажири автобуса. Це було у с. Щастлівцево, Генічеського району, Херсонскої області. Тоді зловмисник змусив водія змінити маршрут автобуса, погрожував йому розбитою пляшкою та вимагав зустрічі з прокурором. В процесі слідства з'ясувалось, що злочинець був під дією наркотичних речовин", - пише юрист.

"Всі інші вироки по захопленню заручників – це дуже конкретні вимоги, зазвичай, гроші. Майже всі випадки – це організовані групи, які на цьому заробляли. Рідше трапляються поодинокі наркомани чи крадії, які беруть у заручники випадкових свідків на місці злочину і вимагають від тих мовчання.

У цього випадку в Луцьку вимоги зловмисника вже говорять про його неадекватність – звернення до всіх гілок влади з вимогою у чомусь там зізнатись. Натомість людина все ж таки готувалась, мріяла про славу – адже в поліцію він заявив сам, вчинив це вранці у вівторок, щоб у ЗМІ було вдосталь часу це висвітлювати", - додає Анна Маляр.

"Щоправда, після історії з Бабченком, не хочу, але доводиться припускати і версію інсценування, тим більше, що резонанс у пресі не аби який, є заява президента, міністр МВС вилетів на місце події. Але сподіваюсь, що така реакція влади продиктована цінністю життів заручників", - резюмує автор статті.

Нагадаємо, 21 липня поліція повідомила, що в обласному центрі Волині невідомий чоловік захопив автобус з людьми. Повідомляли про постріли. Місце події оточила поліція та військові. Згодом цю надзвичайну подію прокоментував Президент України Володимир Зеленський. Терорист через Твіттер озвучив доволі дивні вимоги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь
В тему

Останні матеріали