17 Липня 2020
Новини

Один день із Президентом

Один день із Президентом

Володимир Зеленський уперше відвідав Волинь. Глава держави прибув із робочим візитом наступного дня після Луганщини, яка палає лісовими пожежами, що огорнули села ядучим димом, та Буковини, яку залила велика вода. Читати повідомлення про перебування президента на Волині та коментарі з цього приводу мені довелось уже пізно ввечері, і як людина, яка практично провела увесь день у супроводі Володимира Зеленського, чесно кажучи, подивований багатьом закидам, які не зовсім співпадали з реальністю. Але про все - своєю чергою.

Без масовки держслужбовців. Варто лише згадати події кількарічної давнини, та й нинішні походи до суду попереднього глави держави. За ним і досі возять цілі автобуси так званих прихильників, які вигукують, коли треба, завчені гасла. Володимир Зеленський працював в області без зайвого галасу. Біля РДА не формували автобусних колон із держслужбовцями, в ОДА не збирали масовку «вдячних громадян», подивитись на президента у всіх населених пунктах, які він відвідав, приходили лише місцеві.

Прокол був максимально простим і діловим: за кожен визначений для відвідування об’єкт відповідав хтось із заступників голови облдержадміністрації, для надання вичерпних відповідей запрошували керівників різних структур, а журналістів попередили про швидкий темп роботи президента та дали можливість обрати одну із кількох локацій, на яких можна спокійно зробити фото, задати питання тощо. Адже візит носив суто робочий характер.

Менше десятка людей нараховувала волинська делегація, яка увесь час супроводжувала Володимира Олександровича. Приємно було мені увійти до її складу, разом із головою обласного осередку політичної партії «Слуга народу», народним депутатом України Валерієм Стернійчуком, його парламентським колегою Андрієм Задорожним та членами ради Волинського осередку партії.

І похвала, і зауваження. Якістю виконаних робіт, що ведуться на дорозі М-19 у рамках програми “Велике будівництво”, президент залишився задоволеним. Щодо розвилки, яка матиме форму тризуба, схвально зазначив: «Круто!». А от кількість відремонтованих кілометрів він пропонує і далі збільшувати, незважаючи на те, що цього року на Волині ведеться ремонт на протяжності доріг у 5,6 рази більшій, ніж торік – 156,1 км проти 28 км.

Цікава ситуація трапилась і в дитсадку в селі Крупа Луцького району, де Володимир Зеленський оглядав недовершене будівництво цього дошкільного закладу, у якому ще не проведений внутрішній ремонт та не облаштовано територію. Президент сказав фразу, яка мені навіяла асоціації з нашим містом. Зокрема, дивлячись на прокладені доріжки, він промовив: «Та що ж ви так бруківку любите? Краще б трохи зелені насадили!». А ще серед ряду інших зауважень, що були зроблені місцевим чиновникам, Зеленський виокремив ситуацію, коли військові до його приїзду осушували калюжі на летовищі – про це президент дізнався з інтернету і обурився через цю зайву, на його думку, ініціативу - у найгірших традиціях зустрічей керівників вищої ланки.

Негативу від людей не було. Якщо комусь і хотілось створити картинку протестних настроїв на Волині, то його спіткала невдача. Президент кілька разів підходив до невеликих груп мітингувальників, вислуховував їхні проблеми, давав відразу доручення про їх розгляд. Скажімо, жителі окремих громад висловлювались проти децентралізаційного процесу, розібратись із ситуацією було доручено першому заступнику голови Офісу Президента Сергію Трофімову. Щодо врегулювання проблеми луцьких базарників, які просили у президента захисту від міської влади, він пообіцяв повідомити про це керівникам СБУ та МВС, і, до слова, відійшовши від людей, відразу здійснив кілька дзвінків. Однак він одразу ж застеріг лучан, що втручання у судовий процес щодо знесення Старого ринку було б порушенням закону, на яке він ніколи не погодиться, а от найкращим виходом для мешканців обласного центру буде прийти восени на вибори та врешті обрати собі місцеву владу, яка працюватиме для блага людей.

До Володимира Олександровича підходили й перехожі, іноді з дітьми, просили сфотографуватись – він зупинявся для знімків. Вислуховував незручні запитання журналістів та спокійно на них відповідав. До нього лунали і прохання про допомогу, і подяки за увагу до людей. Було помітно, що він уміє спілкуватись з кожним, відразу ловить суть справи, адекватно реагує на запити, по ходу дає доручення відповідальним особам, а у випадку напруження – уміє розрядити обстановку влучним жартом. Власне, Зеленський поводився як дуже толерантна людина, щиро і по-доброму звертаючись до тих, з ким спілкувався.

Конструктивна зустріч із учасниками АТО. Вона відбувалась у замку Любарта. Керівники громадських організацій, що об’єднують учасників, ветеранів АТО/ООС  та волонтерів, звернулись до Володимира Зеленського із різноманітними питаннями: насамперед, просили розробити державну програму лікування військових з  інвалідністю, які потребують дороговартісних ліків та процедур, торкнулись питань фінансування госпіталю ветеранів та Луцького військового шпиталю, пропонували створити державну програму забезпечення житлом учасників бойових дій, яка б фінансувалась за принципом 50Х50, вимагали врегулювати питання пільгових перевезень для УБД.

А ще учасники АТО просили Президента дозволити їм хоча б раз на 10 років ввозити автомобілі на іноземній реєстрації з безоплатним розмитненням, на що Володимир Зеленський частково заперечив, мовляв, 10 років – надто великий термін для автомобіля, який і так уже не новий, тому пропозицію будуть розглядати, але з розрахунку раз на 5 років.

Справою свого життя АТОвці назвали реабілітацію доброго імені 51-ї ОМБр. Президент уважно вислухав їхні емоційні розповіді про те, що саме ця бригада, яка дислокувалася у Володимирі-Волинському, на початку війни була єдиною в Україні, яка розтягнула свої війська по всій лінії фронту, прийняла перші і найзапекліші бої, понесла колосальні непоправні втрати, її бійці йшли на подвиг заради незалежності та територіальної цілісності України. Але згодом саме вона була розформована, як вважають військові, щоб приховати промахи та недолугі рішення високого керівництва. «Тема 51-ї механізованої бригади досі табу», - говорили учасники зустрічі, зачитували цитати з Вікіпедії, які вважали відверто образливими. І президент, який теж не приховував емоцій та подиву, пообіцяв зрушити цю справу з місця і відновити справедливість.

Крім того, узгоджено з президентом встановлення 29 серпня Всеукраїнським днем жалоби та вшанування пам'яті загиблих в українсько-російській війні належним – тихим, пам’ятним, без жодних розваг, навіть у торгових центрах чи закритих клубах, реквіємом. А ще волинські АТО-вці нарікали на закритість голови ОДА, який до цього часу не спромігся налагодити діалог із ними.

Діалог із представниками бізнесу Волині. Ця зустріч була небагатолюдною, адже президент хотів ділової розмови, в якій би порушувались конкретні питання.  Голова обласного об’єднання організації роботодавців  та гендиректор і співзасновник міжнародної компанії «Modern-Expo Group» Петро Пилипюк узяв на себе відповідальність озвучити головні проблеми великих підприємств. Переважно йшлося про те, як прискорити митні процедури для чесних експортерів України, подолати бюрократичні перепони, зменшити час оформлення вантажів і таким чином здешевити невиробничі втрати. Обговорювали і можливості створення робочих місць в Україні шляхом розвитку малого та середнього бізнесу, доступного кредитування на заснування власної справи та придбання житла.

Від будівельників надійшло прохання встановити на загальнодержавному рівні середню зарплату у галузі 14,5 тисячі гривень, як це є на Волині. Слово від аграріїв узяв Євген Дудка, який назвав закон про ринок землі давно назрілим і правильним рішенням, а також поцікавився можливостями створення окремого Міністерства агрополітики. Інтереси усіх медиків Волині представляв ексзаступник Міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук, який висловив підтримку закону про трансплантацію органів, запропонував створити Вищу медичну раду при Офісі президента та озвучив ідею запровадження в’їзного медичного туризму в Україні.

Не могли на цій зустрічі не торкнутись теми туристичної галузі. Як повідомили представники президента, зараз на часі розвиток внутрішнього туризму, а Волинь має усі шанси стати одним з наймагнетичніших місць, що притягуватимуть відвідувачів з усіх куточків країни. Наступного року кошти держбюджету буле вкладено у 100 туристично привабливих місць України з умовою розвитку інфраструктури навколо кожного з «туристичних магнітів».  А відтак, мандрівки Україною стануть ще цікавішими. На жаль, на стенді, що презентує цю програму, я помітив лише дві локації, пов’язані із Володимирщиною – Успенський собор та Зимненський монастир, але, думаю, до наступного року є ще час внести й інші пропозиції.

На завершення розмови, щоб якось врівноважити гендерний дисбаланс, Володимир Зеленський запропонував виступити комусь із жінок – випала нагода представити своє підприємство генеральній директорці «Кроноспану» Наталії Покінській.

Президент – у першу чергу для людей. Такі враження після зустрічей, що відбулися у Володимира Зеленського на Волині. Без пафосу і красивих зворотів, з повагою, по-простому і щиро він говорив із усіма, не розділяючи людей за жодними категоріями. Він цікавиться всім, не пропускає важливих моментів, чітко розставляє пріоритети та має власне бачення подальшого розвитку держави: «зшити» території якісними дорогами, давати роботу людям у рідних містах і селах - поруч з родиною, об’єднувати громадян у любові до України, а ще - будувати, а не руйнувати те, що зробив хтось до нього, окрім, звичайно, корупційної системи, з якою бореться нещадно. Хочеться вірити, що й кожен із нас на своєму місці долучиться до спільної справи – побудови міцної та заможної держави, на яку ми заслуговуємо.

Павло ГОРОШКЕВИЧ,

помічник народного депутата фракції

«Слуга народу» Валерія Стернійчука

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Волинь, володимир зеленський
В тему