25 Червня 2020
Новини

Ковель 100 років тому на ретрофото

Ковель 100 років тому на ретрофото

Сьогодні пропонуємо нашим читачам познайомитись із новими ретрофото з Волині, які раніше не були відомі. Усі світлини стосуються міста Ковеля, одного із найбільших населених пунктів Волині. Кадри були зроблені в роки Першої світової війни. Зокрема, вказано 1918 рік. Автором є невідомий австрійський фотограф.

Досить цікавими є зображення вулиць, будинків. На одному із фото можна розгледіти авто, скоріше всього воно належало австро-угорській армії.

Також цінними є фото двох храмів. Цікаво глянути, який вигляд мали ковельські святині в роки Першої світової війни.

На одному із фото є Благовіщенська церква. Перша згадка про церкву відноситься до першої половини XVI ст. Згідно з описом церковного майна за 1806 рік, за церквою значилося: 94 десятини 1283 сажнів землі, в тому числі 443 сажнів городу, 28 десятин 1310 сажнів орної землі, 200 сажнів під церквою, 7 десятин 1280 сажнів сінокосу. У 1848 р. після пожежі і знищення сусідньої Воскресенської церкви, Благовіщенська перебирає на себе роль соборної, перебуваючи в такому стані аж до 1877 року. З 1901 по 1903 рік церква ремонтується і реставрується. 300 прихожан відвідують оновлену святиню. Перша світова війна безжалісно поруйнувала храм і богослужіння знову припиняється. Унікальна пам'ятка архітектури залишилась тільки на фотографіях.

Другим храмом, який є на фото варто згадати Свято-Воскресенський собор. Цій святині вдалось вціліти, і якщо ви завітаєте до Ковеля, то неодмінно її зможете побачити. Храм під такою назвою в Ковелі вперше згадується у XVI столітті. У 1842 р. храм було вирішено розширити церкву. При обстеженні комісія встановила, що дерево у стінах місцями погнило, тому з дозволу та за підтримки високого начальства церкву відновили на кам'яному фундаменті і з нового дерева. У серпні 1848 р. ця церква вкотре згоріла.

Проте згодом храм відновили. Церква мала землю для огородництва та сінокосу. При церкві діяв шпиталь і церковна школа. При соборній церкві налічувалось прихожан: чоловіків — 801, жінок — 827. До соборної церкви були приписані Введенська, а пізніше Миколаївська — тюремна. Храму пощастило і він пережив дві війни і сьогодні є окрасою Ковеля.

Знайденими фото із Ковеля поділився археолог Віталій Ткач.

Біля магазину в Ковелі
Біля магазину в Ковелі

Вулиця в Ковелі
Вулиця в Ковелі

Дівчата біля магазину в Ковелі
Дівчата біля магазину в Ковелі

Солдати австро-угорської армії на вулицях Ковеля
Солдати австро-угорської армії на вулицях Ковеля

Будинок в Ковелі
Будинок в Ковелі

Інтер’єр одного із ковельських храмів
Інтер’єр одного із ковельських храмів

Благовіщенська церква
Благовіщенська церква

Солдат австро-угорської армії
Солдат австро-угорської армії

Свято-Воскресенський собор
Свято-Воскресенський собор

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ковель, Волинь, історія, Фото
В тему

Останні матеріали